Hotell og reisebyrå gikk konkurs

Victoria Hotel i Kragerø og Kyprosreisen i Fredrikstad opplevde bare avbestillinger og ingen nye gjester på grunn av coronaviruset. Nå mister mange jobben.

KONKURS: Victoria Hotel i Kragerø har 33 rom. Hotellet er helt avhengig av en god sommersesong for å overleve vinteren. På grunn av corona-viruset har det strømmet på med avbestillinger for kommende sesong, og hotellet stenger. Foto: Haakon Sundbø

NHO Reiseliv har spådd en konkurstsunami i reiselivsbransjen, og nå har de første konkursene begynt å materialisere seg.

Tirsdag mottok Fredrikstad tingrett og Nedre Telemark tingrett hver sin oppbudsbegjæring fra to reiselivsbedrifter. 

Nisjebyrå rammet av virus

Reisearrangøren Kyprosreisen i Fredrikstad måtte kaste kortene. Selskapet har spesialisert seg på feriereiser for eldre.

– Vår kundegruppe er seniorer som reiser på langtidsferie til Kypros. Siden de eldre er en ekstra sårbar gruppe i forhold til coronoa-viruset, har vi fått mange avbestillinger de siste dagene, sier daglig leder og deleier Petter Eiken Ski.

Ingen bestillinger har tikket inn, hverken på telefon, e-post eller via nettsiden.

– De som har tatt kontakt med oss, har gjort det for å avbestille reiser de hadde planlagt, sier Ski.

Den siste utsendte puljen med gjester som har vært på tur med Kyprosreisen, har nå kommet hjem og er i Norge.

– Vi hadde én kunde igjen på Kypros som egentlig skulle bli værende, men vedkommende valgte å avbryte turen og reise hjem, Ski.

Ingen ny jobb i sikte

Advokat Vigdis Brandstorp i Advokatfirmaet Planke oppnevnt som bostyrer.

Kyprosreisen er medlem i Reisegarantifondet, hvor de har stilt en garanti. Trolig vil de måtte bruke noe av dette beløpet i forbindelse med avviklingen.

– Vi hadde rundt én million kroner i gjeld, og den var håndterbar. Men på grunn av det som nå har skjedd, så vi at dette ikke ville gå rundt. Da var det like greit å melde oppbud og feste kroken på døren, sier Ski.

– Hva gjør du nå?

– Jeg må vel melde meg til Nav, som så mange andre gjør i disse dager. Det er jo ikke noen ledige jobber i reiselivsbransjen nå, sier Ski.

Slutt etter 11 års sommeridyll 

En annen som får mye ledig tid fremover er Anneriek Barree. 48-åringen fra Nederland har drevet Hotel Victoria i Kragerø siden 2009.

Denne uken var det brått slutt, tross stabil omsetning og overskudd de siste årene.

–  Vi er helt avhengig av en god vår- og sommersesong for å overleve gjennom vinteren. Det har vi klart i flere år, men nå opplever vi bare at gjestene avbestiller ferien de har bestilt, sier Barree.

Foruten hotell driver hun også kafé ved bryggen i Kragerø.

25 ansatte rammes

I 2018, som er sist kjente regnskapsår, var omsetningen for hotellet på 5,6 millioner kroner med et resultat før skatt på 110.000 kroner. Kafeen omsatte for 1,7 millioner kroner og gikk med tap.

– Om sommeren sysselsetter vi 25 personer på hotellet og i kafeen, men de siste dagene har vi knapt hatt noen gjester, sier Barree.

Tre ansatte i tillegg til henne selv må nå finne annet arbeid.

Hun synes det er trist, og skulle gjerne ha fortsatt, men driftsselskapet Kragerø Hotel & Booking har dessverre ingen krigskasse å tære på i dårlige tider, som de store hotellkjedene.

– Som en liten aktør er vi mer sårbar. Ingen vet når dette går over. Dermed var det eneste riktige å gjøre å melde oppbud før vi pådrar oss flere kostnader, sier Barree.

Leier ut for mange eiere

Victoria Hotel har ikke én huseier å forholde seg til, men mange seksjonseiere i hotellbygget. Når de ikke bruker sine egne små rom, leier Barree dem ut til turister og får en andel av inntektene.

– Det har fungert bra i mange år, men nå ble det for tøft, sier hun.

Advokat Monica Tveit Tjentland i advokatfirmaet Asthor i Skien er oppnevnt som bostyrer for konkursen i Kragerø-hotellet.

– Jeg har nå begynt arbeidet med å få en oversikt over selskapet, avtaler som er inngått og regnskaper. Vi kommer ikke til å tre inn i driften, og de ansatte vil bli sagt opp, sier Tjentland.