Garry Kasparov holder 40 foredrag i året og casher inn 20 millioner

Sjakklegenden Garry Kasparov tar 60.000 dollar pr. foredrag. Torsdag lekset han opp om kreative liv for Sem & Johnsen-kontakter på Grand Hotel.

POPULÆR: Garry Kasparov holder tre profesjonelle foredrag i måneden. Det er nok til en årslønn på 20 millioner. Foto: Eivind Yggeseth

Meglerhuset Sem & Johnsen gravde dypt i lommeboken for å få Garry Kasparov til sin årlige konferanse på Grand Hotel. Kasparov tar normalt 60.000 dollar for sine foredrag, men nordmennene skal ha sluppet unna med drøyt 500.000 kroner.

Middagen boligmeglerne skulle ha med Kasparov onsdag kveld ble glemt bort i alle forberedelsene til konferansen.

Men Kasparov har mange venner i Oslo, og hadde ingen problemer med å finne andre å spise middag med. I stedet falt valget på en gammel kjenning.

– Jeg var og spiste hos Magnus Carlsen i går kveld, sier Garry Kasparov.

20 millioner i året

Sem & Johnsen er én av mange aktører som betaler dyrt for den teknologi- og politikk-interesserte sjakklegenden som var på verdens sjakktrone fra 1985 til 2000. Kasparovs score var høyest i verden inntil Magnus Carlsen toppet Kasparovs høyeste nivå på FIDE-rankingen.

GLASNOST: – Jeg er av få personer som er optimistisk til fremtidens IT-sikkerhet. Det er veldig mange som er negative og spår verdens undergang, sier Garry Kasparov. Foto: Eivind Yggeseth

I 2005 trakk han seg tilbake fra sjakken før Carlsen satte ny FIDE-rekord i 2012. Nå handler 50 prosent av livet hans om å holde foredrag.

Totalt har jeg rundt 50 opptredener i løpet av året
Garry Kasparov

– Jeg holder tre foredrag i måneden. Dertil kommer mye reising, så det tar en del tid. Da snakker jeg om profesjonelle foredrag der jeg har oppdrag. Men jeg teller ikke andre opptredener som politiske foredrag og veldedighet.

– I USA ønsker de at foredragene skal være på 20 minutter. I Europa vil de stort sett ha 30-40 minutter, mens dette foredraget i Oslo var ønskelig å være på 55 til 60 minutter. Kjernen i foredragene er det samme, men jeg prøver alltid å knytte de opp mot publikumet jeg har.

– Totalt har jeg rundt 50 opptredener i løpet av året, sier Kasparov.

Med en prislapp på 60.000 euro, snakker vi da 20 millioner kroner i året i inntekter fra foredrag.

AI og IT-sikkerhet

500.000 kroner inn på konto og gratis reise og opphold i Oslo har han ingenting imot.

– Oslo er en fin by, og jeg har mange venner her. Hvis du ser på reisingen min så er jeg oftere i Oslo enn andre steder selv om det er færre turer til Oslo nå enn da det jeg hadde sjakkrelaterte oppgaver her, sier Kasparov.

Han var i en periode hjelper for Magnus Carlsen.

Foredragene hans dekker en rekke temaer, men Kasparov har vist særlig interesse for kunstig intelligens, IT-sikkerhet, politikk og menneskerettigheter.

– Jeg snakker typisk om kunstig intelligens og IT-sikkerhet, og jeg skriver også mye om dette selv om jeg ikke er noen ekspert selv. Jeg har jobbet tre år i et programvareselskap nå og skriver også mye på bloggen min. Til sammen utgjør foredrag, kunstig intelligens og IT-sikkerhet halvparten av tiden, og det blir nå mer og mer konferanser som denne.

Jeg er av få personer som er optimistisk til fremtidens IT-sikkerhet
Garry Kasparov

– Jeg er optimist

At han er en populær foredragsholder mener han skyldes at han er annerledes enn mange andre.

– Jeg er av få personer som er optimistisk til fremtidens IT-sikkerhet. Det er veldig mange som er negative og spår verdens undergang.

– En av de store utfordringene i dag handler om hvordan man beskytter friheten, og jeg synes det passer svært godt til profilen min og evnene mine til å knytte ting sammen.

– Mange av mine temaer handler om Russland og USA, og for tre år siden fant jeg en organisasjon som jobber for at politikken ikke skal gå for mye til venstre eller for mye til høyre, der jeg er aktiv.

– Mine andre oppgaver handler om å drive promotering av sjakk, deriblant Kasparov Chess Foundation samt andre eventer jeg har drevet med i noen år.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker