<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye reiseregler fra mandag – flere misforstår innreisereglene

Det blir flere endringer når regjeringens oppdaterte smittekart for Europa trer i kraft natt til mandag. Politiet melder at flere misforstår reisereglene.

    Publisert 1. aug. 2021 kl. 20.55
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 445 ord
    NYE REGLER: På mandag oppdateres smittekartet.  Foto: Iván Kverme

    Fredag 30. juli oppdaterte regjeringen sin vurdering av hvilke land som får karantenekrav for uvaksinerte på reisefot. Italia og Island er to av landene som blir oransje natt til mandag 2. august.

    Det betyr at reisende fra disse landene blant annet må ha attest på negativ coronatest før innreise, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.

    Dette betyr de ulike fargekodene

     
    • Grønne land: Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene. Man må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst. De som er bosatt i grønne land, er unntatt innreiseforbudet til Norge.
    • Oransje land: Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land. Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere.
    •  Røde land: Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge, må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.
    •  Mørkerøde land: Samme innreiseregler som røde land, men i tillegg må deler av innreisekarantenen gjennomføres på karantenehotell.
    •  Lilla land: FHI vurderer hvilke land og områder på EUs tredjelandsliste som har en smittesituasjon som gir grunnlag for noe mildere innreiseregler ved reiser til Norge, som å slippe karantenehotell.
    • Øvrige land i verden: Samme innreiseregler (karantenehotell, test osv.) som for mørkerøde land.
    • Fullvaksinerte eller de som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene, er unntatt innreisekarantene uavhengig av hvilket land de kommer fra.

    Stengte grenseoverganger

    Regjeringen har også opplyst at flere land blir grønne fra mandag av. Det betyr at innreiserestriksjonene og karantenekrav fjernes for blant annet Bulgaria, Kroatia, Polen, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike.

    Det gjøres også endringer i Sverige fra 2. august: Gotland, Halland, Skåne og Stockholm går fra grønn til oransje og får dermed karantenekrav. Samtidig blir Norrbotten og Värmland grønne.

    Flere misforsto i helgen innreisereglene, skriver Østlendingen søndag ettermiddag. Selv om Värmland nå blir grønt, betyr ikke det at alle grenseoverganger er åpne, og at man kan reise som man selv ønsker.

    – Vi har fått flere telefoner fra personer som er ved en stengt grenseovergang. Da blir de henvist videre til en av overgangene som er åpne, sier han.

    Tidlig og sent

    Politiet i Innlandet anbefaler også at reisende benytter grensepasseringene på andre tidspunkter enn mellom klokken 13 og 19. De understreker også at det ikke er tillatt å benytte seg av andre grenseoverganger enn de som er åpne.

    – Ha nødvendig dokumentasjon klar ved grensepassering. Da får vi en bedre trafikkavvikling i grensekontrollen, og ventetiden blir kortere, sier politistasjonssjef Gjermund Thoresen i Kongsvinger.

    (©NTB)