KjøpLogg inn

Norge vil opprette luftbro for flyktninger – henter over 5.000

Norge vil hente 2.500 ukrainere som har flyktet til Moldova, samt en gruppe pasienter og deres pårørende – til sammen 5.250 personer.

Publisert 17. mars 2022 kl. 18.21
Oppdatert 17. mars 2022 klokken 18.39
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 423 ord
PRESSEKONFERANSE: Statsminister Jonas Gahr Støre, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl på regjeringens pressekonferanse om flyktninger fra Ukraina. Foto: NTB

– Moldova har bedt om hjelp for å håndtere flyktningstrømmen, og Norge vil stille opp, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse torsdag kveld.

Norge tar i første omgang sikte på å hente ut 2.500 personer fra Moldova. I tillegg vil Norge tilby 550 plasser til medisinsk evakuering av pasienter og deres nære familiemedlemmer, totalt om lag 2.750 personer.

Støre sier det er viktig at Norge, i likhet med andre europeiske land, bidrar i de felles europeiske ordningene for å hjelpe dem som er på flukt fra krigen.

Regjeringen vil til sammen hente ut inntil 5.250 flyktninger gjennom ulike europeiske samarbeidsordninger.

Fraråder privat henting av flyktninger

Samtidig understreker justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) at regjeringen fraråder at private henter ukrainske flyktninger.

– Regjeringen understreker at mottak av flyktninger til Norge må skje i ordnede og kontrollerte former. Regjeringen må ha kontroll på sikkerheten, både til flyktningene og til Norge som land, sa Mehl.

Hun sier det er viktig at vi vet hvem som kommer til landet og at vi må stoppe dem som ikke har gode hensikter.

– Vi må forebygge at den kaotiske flyknigestrømmen kan brukes til å utnytte sårbare mennesker eller legge til rette for menneskehandel.

– Derfor fraråder vi privat henting av flyktninger, sa justisministeren.

– Personer som driver denne type virksomhet tar på seg et stort ansvar for å vurdere hvem de tar med seg tilbake til Norge. Og de risikerer de også å ta med folk som ikke vil oss vel.

– Det er flott at mange vil stille opp, men jeg ber nå alle som vil hjelpe om å gjøre det på andre måter enn å organisere transport til Norge, sier Mehl.

Hjelper pasienter fra Ukraina

I likhet med andre europeiske land vil Norge bidra for å hjelpe pasienter fra Ukraina som trenger sykehusbehandling, og avlaste helsevesenet i Ukrainas naboland.

De første pasientene som nå er overført til andre europeiske land, blant annet Italia, har vært kreftsyke barn med sine pårørende.

– De europeiske helseministrene er enige om å ta imot pasienter fra Ukraina. Norge har et ansvar og skal bidra, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

På sikt skal Norge ta imot 550 pasienter, men i første omgang tas det imot 100. Det er basert på tilbakemeldinger som helsevesenet har meldt inn av hva de har kapasitet til.

Kjerkol har innkalt de regionale helseforetakene til møte, der foretakene vil få i oppdrag å behandle pasienter som evakueres fra Ukraina og sikre nødvendig koordinering.

Norge har også tilbudt EU å frakte pasientene med fly – både til Norge og til andre sykehus i Europa.

(NTB)