Opptur for LPG-rederier

LPG-rederiene Avance Gas og BW LPG gikk kraftig i være på Oslo Børs fredag. Det er imidlertid fortsatt langt opp til tidligere rekordnoteringer.

OPPTUR: VLGC-ratene ligger fortsatt på høye nivåer. Foto: erickleong@me.com
Shipping

«I juli steg ratene for store gasskip fra 10.000 til 50.000 dollar dagen. Siden har markedet vært knallsterkt,» skrev Finansavisen fredag. Samme dag fikk børsens to LPG-rederier, Avance Gas  og BW LPG  , et skikkelig løft på Oslo Børs. Fredag ettermiddag var Avance Gas opp 7,1 prosent til 22,7 kroner, mens konkurrenten BW LPG steg med 4,9 prosent til 39,2 kroner.

Analytiker Joakim Hannisdahl i Cleaves Securities sa fredag til Finansavisen at han var overrasket over de høye ratene i VLGC-markedet (Very Large Gas Carrier) og han tror på en svak utvikling i ratene fremover. Hannisdahl har imidlertid likevel en kjøpsanbefaling på Avance Gas.

– Avance Gas prises marginalt lavere enn BW LPG både på NAV og inntjeningsmultipler. Vi har en hold-anbefaling på BW LPG og et kursmål på 37 kroner. Vi tror begge aksjene vil ligge relativt flatt frem mot andre kvartal 2021, før vi ser for oss en potensiell reprising av segmentet i takt med en forbedring av de fundamentale forholdene.

Prises med rabatt

Kepler Cheuvreux-analytiker Petter Haugen holder derimot en knapp på BW LPG, i hvert fall på kort sikt.

– Vi ser størst oppside i BW LPG fordi vi tror markedet fremdeles kommer til å være skeptisk til LPG-shipping fordi mange fremdeles legger til grunn at amerikansk LPG-produksjon skal falle kraftig i 2021.

I et slikt scenario mener han at Avance Gas er mest sårbar. Men en kombinasjonen av positiv kontantstrøm gjennom mer eller mindre hele 2020 og stadig bedre utsikter for 2021 gjør at han mener at likviditet ikke lenger bør være noe selskapene skal behøve å bekymre seg for.

– Hvis prisingen i aksjemarkedet tar dèt innover seg blir antagelig oppsiden i Avance bedre rett og slett fordi aksjen i dag, på 0,3 ganger NAV, prises langt lavere enn BW LPG, som er på nærmere 0.5 ganger NAV. Men billig er det altså uansett, sier Haugen.

Langt opp

I LPG-rederienes «gullalder» i 2014 og 2015 var det skyhøy inntjening i VLGC-segmentet med rater på godt over 100.000 dollar dagen i sommersesongen. I november 2015 var Avance Gas-aksjen helt oppe i 123 kroner og selskapet hadde den gang en børsverdi på 7,9 milliarder kroner. På dagens børskurs på 22,70 kroner er rederiet priset til drøye 1,4 milliarder kroner.

BW LPG nådde den foreløpige toppen på 81,50 kroner i november i fjor. Børsverdien var da på 11,5 millioner kroner, mens selskapet i dag prises til 5,4 milliarder kroner.

avance
BWLPG
petter haugen
joakim hannisdahl
Nyheter
Shipping
Børs