<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Senker utbyttet i påvente av Seadrill-løsning

SFL Corporation firedoblet overskuddet, men deler ut det laveste utbyttet noensinne i lys av den kommende restruktureringen i riggselskapet Seadrill.

Publisert 12. nov. 2020
Oppdatert 12. nov. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 544 ord
STYRER SKUTA: Konsernsjef Ole B. Hjertaker i SFL Corporation. Foto: Iván Kverme

John Fredriksens skipseiende selskap SFL Corporation betaler ut sitt 67. kvartalsutbytte på rad etter tredje kvartal. Det er imidlertid også det laveste noensinne.

– I lys av den kommende restruktureringen i Seadrill har styret besluttet å justere utbyttet til 15 cent og dermed foreløpig ekskludere all kontantstrøm fra riggene, sier adm. direktør Ole B. Hjertaker.

Han påpeker at styret fortsetter å følge situasjonen nøye, og muligens vil inkludere bidraget fra riggene igjen i fremtidige utbytter når Seadrill-situasjonen er løst.

Selskapet har leid ut tre rigger til Seadrill, hvorav jackup-riggen «West Linus» er på kontrakt med ConocoPhillips til 2028, semiriggen «West Hercules» er på kontrakt med Equinor, mens «West Taurus» ligger i opplag. Det har den 2008-bygde riggen gjort i mer enn fem år. 

I forrige kvartal var utbyttet på 25 cent, mens det i tredje kvartal i fjor var 35 cent.

Firedobling

Selv om SFL senker utbyttet, viser regnskapet en betydelig bedring fra fjoråret med en dobling av driftsresultatet og firedobling av overskuddet til snaut 16 millioner dollar.

– Etter forstyrrelsen av verdenshandelen innledningsvis etter utbruddet av covid-19, er vi fornøyde med å kunne konstatere at vi ikke har opplevd betydelig innvirkning på våre 84 fartøyer, sier Hjertaker.

– Vi noterer oss også at flere shippingsegmenter gjør det bedre, spesielt container- og bilfraktmarkedene, hvor vi har reaktivert fartøyer som lå ledige i en kort periode, sier han.

Ved utgangen av kvartalet hadde SFL en ordrereserve på 3,2 milliarder dollar, mens kontantbeholdningen var på 206 millioner dollar.

Flåten består av 84 skip og rigger etter at selskapet leverte tilbake den siste VLCC-en til Arne Fredlys Hunter Group onsdag.

Kun ett av fartøyene – boreriggen «West Taurus» – lå i opplag ved utgangen av kvartalet. Selskapets to bilskip, som var ledige i andre kvartal, starter snarlig på nye oppdrag.

Kjøpte tilbake rigglån

Av ordrereserven utgjør riggene 800 millioner dollar, og i tredje kvartal genererte disse hyre på 24,2 millioner dollar. Så langt i fjerde kvartal er det imidlertid ikke mottatt noe oppgjør fra Seadrill. Det utgjør et mislighold som, med mindre det blir enighet om lettelser, vil kunne resultere i at misligholdsbestemmelser trer i kraft.

«SFL fortsetter å ha en konstruktiv dialog med Seadrill og de relevante bankene for å finne en langsiktig løsning», heter det i rapporten.

Etter kvartalets utløp har SFL faktisk kjøpt bankgjelden knyttet til «West Taurus» for 62 prosent av pålydende. Denne riggen er dermed gjeldfri.

Når det gjelder «West Linus» har SFL gått med på å gi en selskapsgaranti for hele det utestående banklånet i bytte mot vesentlig mer fleksible finansieringsvilkår. Banklånet knyttet til «West Hercules» forblir uendret, opplyses det.

Forblir selektive

SFL Corporations sine 48 containerskip står for 1,8 milliarder dollar, eller mer enn halvparten av den totale ordrereserven.

I tillegg har selskapet nå ni olje-, produkt-, og kjemikalietankere, som genererte hyreinntekter på 24,3 millioner dollar i kvartalet, inkludert 4,8 millioner dollar i overskuddsdeling fra skip leid ut til Frontline.

Selskapets 22 tørrlastskip opplevde et betydelig bedre kvartal enn tilfellet var i første halvår.

De ti skipene i spotmarkedet tredoblet inntjeningen sammenlignet med andre kvartal.

– Vi forblir forsiktige og selektive i våre investeringsevalueringer. Med en diversifisert flåte er målet vårt å redusere volatiliteten ved å time investeringene i hver sektor gjennom markedssyklusene og bygge en betydelig ordrebok for å støtte fremtidig utbyttekapasitet, sier Hjertaker.

SFL CORPORATION

(Mill. USD) 3. kv./20 3. kv./19
Driftsinntekter 115,8 111,5
Driftsresultat 46,1 20,2
Resultat etter skatt 16 3,8