<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Et svik

Salmar-gründer Gustav Witzøe mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum svikter en hel næring. Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund har forståelse for permitteringsvarslene.

    Publisert 18. nov. 2022 kl. 06.27
    Oppdatert 18. nov. 2022 klokken 06.35
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 411 ord
    SLAKTER LAKSESKATTEN: Gustav Witzøe gikk hardt ut mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum i Debatten på NRK torsdag. Foto: NTB

    Styreleder for laksegiganten Salmar, Gustav Witzøe, hevder finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lovte at han ikke ville innføre grunnrenteskatt på norsk sjømat.

    – Det er et svik. Ikke bare mot undertegnede, men overfor en hel næring, sa Witzøe da han møtte Vedum til debatt på NRK torsdag kveld.

    – Han kom ut og skulle gjøre sine hoser grønne. Han sa at «nå er grunnrenteskatten lagt bort». Så kommer de 11–12 måneder etterpå og har plutselig innført grunnrente.

    Salmar-gründeren er blant dem som var invitert til innspillsmøtet med Vedum og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) fredag. Der skulle alle de fem største oppdrettsselskapene møte, men torsdag trakk de seg.

    Vedum står på sitt

    Witzøe sier han heller ikke vil stille.

    – Det er en politisk ledelse i Oslo som forsøker å splitte næringen ved å invitere de store til Oslo, sa Witzøe, som ba finansministeren om mer tid til å finne en mer bærekraftig skatteproveny.

    Vedum på sin side står fast på sitt og sier det er uaktuelt å gi det Salmar-toppen ber om.

    – Det blir innført grunnrenter fra 1. januar. Det er viktig og riktig fordi Norge er et spleiselag, sa finansministeren.

    Ifølge NRK skal regjeringen være åpen for å ta inn flere momenter i prisfastsettingen, og eventuelle justeringer kan bli lagt fram allerede fredag.

    Fagforbund forstår permitteringer

    Mens laksenæringen krangler med regjeringen om forslaget til lakseskatt, er det sendt ut permitteringsvarsel til rundt 1.300 ansatte i næringen. Fagforeningen sier den skjønner hvorfor dette skjer, skriver Klassekampen.

    – Jeg vil si at vi har forståelse for det. Nå er det vanlig med sesongpermitteringer i denne bransjen, men ikke i det omfanget vi ser nå, forbundssekretær Yngve Hansen i NNN. Han opplever ikke at bedriftene skyver de ansatte foran seg i kampen mot den varslede grunnrenteskatten.

    – Det blir en for tabloid framstilling. Det er en konsekvens av usikkerhet som følge av forslaget. Det skyldes usikkerhet knyttet til inngåelse av langsiktige fastpriskontrakter, sier han.

    Både Hansen og forbundet mener næringen kan og vil betale skatt, men sier det må være en forutsigbarhet i bunnen.

    Næringen har protester mot at en såkalt normpris, koblet til lakseprisen på Nasdaq-børsen, skal legges til grunn, mens bedriftene forholder seg til kontrakter med fast pris.

    – Når du kan havne i en skatteposisjon der du betaler over hundre prosent, så forstår vi at bedriftene gjør som de gjør, sier Hansen.

    (©NTB)