Treschow-Fritzøe selger seg ut av IT-selskap

Treschow-Fritzøe og gründerne selger programvareselskapet Concent. Danskeide Banqsoft betaler over 300 millioner kroner for fintech-selskapet.

BLAR OPP: Terje Kjøs, adm. direktør i Banqsoft, kjøper programvareselskapet Concent. Foto: Henrik Charlesen
Teknologi

Banqsoft kjøper Concent, et IT-selskap med programvare for kredittadministrasjon og inkassotjenester i privat og offentlig sektor. Selskapet holder til i Sandefjord og har kunder i flere land og ansatte i Norge, Sverige og Polen.

– Vi har hatt et øye til selskapet lenge og fulgt utviklingen deres, sier Terje Kjøs, adm. direktør i Banqsoft.

– Concent har programvareløsninger som komplementerer vår produktportefølje som skal bidra til å sikre vekst fremover, fortsetter han.

Concent omsatte for 120 millioner kroner i 2018 og klarte et overskudd på nesten 19 millioner kroner. 2019-tallene er ennå ikke offentliggjort, men topplinjen lå et sted mellom 120 og 130 millioner kroner.

Treschow selger 51 prosent

Treschow-Fritzøe, konsernet som eies av Michael Stang Treschow, er største aksjonær i Concent med en eierandel på 51 prosent, mens de resterende aksjene hovedsakelig er på gründernes hender. 

Salgssummen ligger trolig på noen hundre millioner kroner, uten at Kjøs vil bekrefte dette. Det er ikke uvanlig at lignende transaksjoner har ligget på tre ganger omsetningen, det vil si en pris godt over 300 millioner kroner.

SELGER: Michael Stang Treschow, eier av konsernet Treschow-Fritzøe, selger aksjene i Concent. Foto: Iván Kverme

– Concent har utviklet en skybasert teknologiplattform innenfor kreditt og inkasso med et betydelig potensial internasjonalt, men for å ta ut disse vekstmulighetene er selskapet avhengig av å bygge et distribusjonsnettverk og partnerskap, sier konsernsjef i Treschow-Fritzøe Dag J. Opedal.

Vi er heller ikke helt ute av sektoren, Michael Stang Treschow har investert i det amerikanske e-sportselskapet Faze Clan
Dag J. Opedal, Treschow-Fritzøe

– Da Banqsoft dukket opp oppfattet vi det som en god match, siden de har en markedsposisjon og et nettverk der potensialet kan taes ut raskere og mer effektivt, fortsetter han.

Heller ikke Opedal vil si noe om prisen på Concent, men sier det har vært en hyggelig investering for Treschow-Fritzøe i de fem årene konsernet har vært inne på eiersiden. Opedal utelukker ikke nye teknologiinvesteringer fremover.

– Det er en høyaktuell sektor for oss å investere i, sier konsernsjefen.

– Vi er heller ikke helt ute av sektoren, Michael Stang Treschow har investert i det amerikanske e-sportselskapet Faze Clan, sier Opedal.

To oppkjøp i 2020

Banqsoft ble kjøpt av KMD i 2015 og har etablert seg som en tilbyder av programvare for banktjenester med løsninger rundt lån, innskudd, kredittkort, boliglån, billån og finansiering. Selskapet er blant annet markedsleder i Norden på bil- og objektsfinansiering og kunder som Volkswagen, BMW og Santander.

Concent er Banqsofts andre oppkjøp i 2020. I januar kjøpte de Foqus Finance av danske E Foqus.

– Vi kommer fortsatt til å investere i selskapet fremover og få deres produkter ut i Europa, sier Kjøs.

– Hvor stort er Concents marked?

– Hele det addreserbare markedet ligger på et par milliarder bare i Norden, sier Kjøs.

Concent

  • Etablert i 1994 i Sandefjord hvor selskapet fremdeles har hovedkontor.
  • Har posisjonert seg i markedet for programvare til kredittadministrasjon.
  • 100 norske kommuner som representerer 2,7 millioner innbyggere, bruker Concents løsninger for kreditthåndtering og rundt 100 private inkassoselskaper bruker programvaren.
  • Har rundt 85 ansatte med kontorer i Norge, Sverige og Polen.

Banqsoft

  • Eies av danske KMD Group, et selskap som kontrolleres av japanske NEC.
  • Kjernevirksomheten er programvareløsninger for effektiv porteføljestyring av lån, leasing, lagerfinansiering, flåtefinansiering, kort og sparing for finansieringsselskaper og banker.
  • Har en sterk posisjon innen objektsfinansiering med bilfinans som største område. I tillegg har selskapet opparbeidet seg en stadig sterkere posisjon som leverandør til digital banksektor.
  • Kundene befinner seg i Norden, Polen, Storbritannia og de baltiske landene, og inkluderer selskaper som Santander, Handelsbanken, Bank Norwegian, Nordea Finans, Volkswagen Finans og Toyota Financial Services.
  • Har rundt 250 ansatte i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Polen.
michael stang treschow
Treschow-Fritzøe
banqsoft
Concent
programvare
aksjesalg
fintech
kmd
digitalisering
Nyheter
Teknologi