<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

La roboten ta jobben

Konfliktnivået senkes og hybelkaninene forsvinner. Kanskje det er en ny robotstøvsuger som er veien til litt mer lykkefølelse i hverdagen?

Publisert 30. mai 2021
Oppdatert 30. mai 2021
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 933 ord
HUSHJELPER: Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro, Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner 1C Mop, iRobot Roomba S9 og iRobot Roomba i7. Foto: Xiaomi & iRobot

The machines rose from the ashes of the nuclear fire. Their war to exterminate mankind had raged on for decades. But the final battle will not be fought in the future. It would be fought in our present...tonight.

Siden kultfilmen Terminator dukket opp i 1984 og skremte folk med sin dystopi, har det egentlig dukket opp skuffende få roboter i vanlige folks hjem. De moderne robotstøvsugerne er imidlertid et godt eksempel på at hus og hytter er blitt smartere i det siste, for disse kløktige maskinenes inntog gjør livet litt lettere. I alle fall om du er ekstra opptatt av å ha det rent rundt deg.

Populære roboter

Denne testen omfatter noen av de mer populære støvsugerne på markedet. Her har vi tatt med iRobot Roomba S9, iRobot Roomba i7, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop og Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner 1C Mop. Det finnes imidlertid mange produkter å velge mellom på det norske markedet, og er du på jakt etter en maskin som i sin helhet erstatter en vanlig støvsuger, må du nok vente en god stund til med å gå til innkjøp. 

Så langt er det dessverre ingen robotstøvsugere som gjør vaske- og støvsugejobben like godt som deg og din vante, gamle traver med ledning og skaft. Etter barnebursdagens ødeleggelser med wienerpølsesnabber og ketchup på gulvet, må det kraftigere redskaper til enn testens roboter. 

Heldigvis er de fleste dager fri for barnebursdager. Med en robotstøvsuger reduseres det generelle støvnivået i huset og konfliktene rundt hvem som skal støvsuge i det daglige roer seg betraktelig. 

Mest brukervennlig: Appen til iRobot er testens mest brukervennlige. Med den kan du enkelt sjekke hvilke rom som er rengjort og hvilke som mangler. Foto: iRobot

Både iRobot Roomba S9 og iRobot Roomba i7 danner seg et treffsikkert inntrykk av huset ditt, og du kan foreta soneinndeling via det som er testens mest brukervennlige app, med appen kan du også enkelt sjekke hvilke rom som er rengjort og hvilke som mangler. Maskinene fra iRobot er de letteste å sette opp, men er også de dyreste i denne testen.

Har også soneinndeling: Xiamois app er en anelse mindre intuitiv sammenlignet med iRobots, men har også soneinndeling for bedre oversikt over vaskeområder. Foto: Xiaomi

Til en noe rimeligere pris, har Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop og Mop Pro en litt mer tungrodd app som fremstår en anelse mindre intuitiv sammenlignet med iRobots brukergrensesnitt. Robotene til Xiaomi er likevel enkle nok til at du raskt er i gang med støvsugingen, og de er minst like gode som iRobot til å presist kartlegge huset. Også med Xiaomis støvsugere kan du bestemme nøyaktig hvor og når du ønsker støvsuging, slik at steder der det er mindre prekært prioriteres ned.

Både roboten fra iRobot og Xiaomi belager seg på teknologi som gjør at de kan forsere terskler og teppekanter, men de ekstra langhårede teppene kan enhver robotstøvsuger kjøre seg fast i, later det til. 

Har du mange krevende tepper, er det best å holde robotstøvsugeren unna disse i sin helhet. Man må også være påpasselig med å ikke glemme ladekabler eller annet på gulvet, da dette slukes, og skulle du ikke være hjemme, så blir støvsugeren stående til du har anledning til å utføre en liten operasjon.

Mopper også, men bare litt

Robotene fra Xiaomi har i tillegg mulighet for å sette på en mopp med innebygd vannbeholder. Om en robotstøvsuger generelt må sees på som et supplement til den store, gamle støvsugeren du helst vil slippe, så må Xiaomis moppefunksjon betraktes som en fiffig nødløsning.

Med denne aktivert sliter også Mop Pro fra Xiaomi med høye terskler, og spesielt rent blir det ikke når moppen kobles til, men om du for eksempel vil la maskinen kjapt frese over kjøkkengulvet før du legger deg, er det greit å la den moppe samtidig. Det fine med moppen er at støvsugeren uansett suger til seg partikler på gulvet, og vannet som etterlates gir en ekstra renhetsfølelse.

En ulempe for de glemske eller ekstra late er det at Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop ikke bør stå med den våte moppen på gulvet etter vask.  Og den må naturlig nok fortelles om hvor det er tepper, slik at disse ikke moppes i samme slengen som gulvet tas. 

Derfor er Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop og Mop Pro litt mer arbeid å holde styr på, men om du er på jakt etter å få det ekstra rent uten å reise deg fra sofaen, kan den anbefales. Fra appen kan du justere hvor kraftig den skal støvsuge, samt hvilken vannmengde som foretrekkes. 

Slitsomt med flere etasjer

Har du flere etasjer, kommer du dessverre ikke unna å måtte flytte rundt på roboten for å få rengjort overalt. Mop Pro fra Xiaomi stikker av med seieren på akkurat dette, da den var veldig flink til å skjønne at den var på et nytt sted og begynte umiddelbart med å tegne seg et nytt kart av området, noe som gjorde det svært enkelt å flytte rundt på roboten.

iRobot vinner på brukervennlighet og deres evne til å takle høye terskler, mens Xiaomi vinner på evne til å kjenne seg igjen og evnen til å fortsette etter å ha blitt flyttet på.

I et stort hus med trapper kan det fort bli en del ekstra arbeid, og siden det for øyeblikket ikke finnes flyvende vaskeroboter, kan det lønne seg å ikke kvitte seg med den trofaste støvsugeren riktig ennå.

Mens for en lettstelt leilighet er det ypperlig med en robotstøvsuger, og der kan vi anbefale både iRobot Roomba S9 og Xiaomi Vacuum Mop Pro, som begge imponerte i denne testen.

Priser

Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner 1C Mop

3.190 kr

Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner Mop Pro

3.395 kr

iRobot Roomba S9

9.499 kr

iRobot Roomba i7

5.590 kr