<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardbot til Google

Sør-koreanske myndigheter mener Google bruker markedsposisjonen for hindrer utviklingen av andre operativsystemer, og gir teknologikjempen en bot på 207 milliarder won. 

    Publisert 14. sep. 2021 kl. 10.13
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 250 ord
    KREVDE SIGNATUR: Google skal ha krevd at smarttelefonprodusenter inngikk en avtale som hindret produsenter i å installere modifiserte versjoner av Googles operativsystem. Foto: Bloomberg

    Konkurransetilsynet i Sør-Korea (Korea Fair Trade Commission) har besluttet å bøtelegge Google med 207,4 milliarder koreanske won, rundt 1,53 milliarder kroner, for brudd på konkurranselovene. 

    Ifølge de sørkoreanske myndighetene har Google visstnok misbrukt sin dominerende markedsposisjon innen mobiloperativsystemet for å dempe konkurransen.

    I Sør-Korea er Google Android det operativsystemet som er mest utbredt på smarttelefonmarkedet, med Apples iOS-plattform på en god andre, skriver CBNC.

    Google skal blant annet ha brukt markedsposisjonen til å hindre Samsung å benytte seg av andre operativsystemer på sine smarttelefoner. I tillegg skal teknologigiganten ha krevd at smarttelefonprodusenter signerte en avtale som skulle hindre produsenter i å installere modifiserte versjoner av Android-operativsystemet.

    – Ignorerer fordelene

    Konkurransetilsynet i Sør-Korea hevder at Googles praksis hindrer utviklingen av nye operativsystemer for smarttelefoner og har bedt selskapet slutte å tvinge selskaper til å signere slike avtaler og ta «korrigerende skritt», skriver CNBC.

    En talsperson for Google hevder på sin side at Androids kompatibilitetsprogram har ført til innovasjon innen både hard- og software, og ført stor suksess til koreanske produsenter og utviklere. 

    – KFTCs avgjørelse som ble offentliggjort i dag, ignorerer disse fordelene og vil undergrave fordelene som forbrukerne nyter godt av. Google har til hensikt å anke KFTCs avgjørelse, sier Google talsperson til CNBC.

    Dette var det andre tilbakeslaget for Google på kort tid i Sør-Korea. I slutten av august gikk et lovforslag igjennom i parlamentet som lar apputviklere unngå å betale provisjon til de store operatørene av appbutikker, sånn som Google og Apple, ved å henvise brukerne til å betale via alternative plattformer.