Mangelen på halvledere har skapt store utfordringer for verdensøkonomien, men kan også være det som feller president Vladimir Putin til slutt, skriver Politico, og viser til at Russland seks måneder inn i Ukraina-invasjonen strupes av alvorlig mangel på avansert teknologi.
Bakgrunnen er vestlige sanksjoner.
– Har Putins handleliste
Avisen viser til at russerne skal ha brukt (eller tapt) mye mer av sin våpenkraft enn forventet, og leter etter høyteknologiske halvledere og annet utrustning som kan bidra til å fylle opp lagrene. Ukrainas statsminister Denis Shmyal hevder russerne allerede har brukt halvparten av sitt våpenarsenal.
– De bruker sitt Sovjet-produserte utstyr og missiler som ble laget på 1960- eller 70-tallet. Selv om dette er gode nyheter, er virkeligheten mer alvorlig, ettersom disse såkalte «dumme» våpnene er mindre presise og treffer flere sivile mål, sier han.
Politico publiserer det avisen hevder er Putins innkjøpsliste. Listen i er delt inn i tre prioriterte kategorier, fra de mest til minst kritiske komponentene, og skal til og med inkludere prisen pr. vare Moskva regner med å betale – ned til siste kopek.
Halvledere fra USA
Avisen har ikke lykkes i å innhente en uavhengig verifisering av listens opprinnelse, men to eksperter på militære leverandørkjeder bekrefter at den er på linje med andre forskningsfunn om Russlands militære utrustning og behov.
Påstanden er at Russland ikke burde kunne skaffe den mest sensitive teknologien på listen. Med bare en svært grunnleggende hjemlig teknologi har Kreml de siste årene lent seg på nøkkelaktører i USA, EU og Japan for leveranser av halvledere.
Nesten alle de 25 varene Russland mest desperat er på jakt etter, er ifølge Politico halvledere produsert av de amerikanske selskapene Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom og Texas Instruments. Noe kan lett finnes på elektronikknettbutikker – andre har vært utsolgt i månedsvis grunnet halvledermangelen.
Flere mulige smutthull
Avisen understreker at Moskva fortsatt får tilgang til høyteknologisk utstyr gjennom ulike kanaler, det vil si alt fra innkjøp på uregulerte nettmarkedsplasser til smugling via tredjepartsbutikker og postkasseselskaper. Dessuten finnes Kina-ruten.
Videre advarer eksperter overfor Politico om at eksportkontrollregimer for ofte mislykkes i å hindre at høyteknologi kommer i hendene på uønskede aktører.
– Straks halvlederne har forlatt fabrikken, er det veldig vanskelig å vite helt sikkert hvor de ender opp. Land som Nord-Korea og Iran har bygget opp år med ekspertise for å komme seg rundt sanksjoner. Russland har helt sikkert forberedt seg på å hanskes med dette de siste månedene, sier seniorforsker for våpeneksport og -handel Diederik Cops i Flemish Peace Institute, som er tilknyttet parlamentet i Belgia-regionen Flandern.