<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Telenor-fusjon i Asia – avtale signert

Telenor og Axiata slår seg sammen i Malaysia, og anslår potensielle synergier til 17 milliarder kroner.

    Publisert 21. juni 2021 kl. 07.21
    Oppdatert 21. juni 2021 klokken 08.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 291 ord
    FUSJON I MALAYSIA: For Telenor og konsernsjef Sigve Brekke. Foto: NTB

     

    I april ble det kjent at Telenor og Axiata hadde inntatt forhandlingsbordet igjen for å diskutere en sammenslåing av selskapenes mobilvirksomheter, Digi og Celcom, i Malaysia.

    Partene har nå gjennomført en vellykket gjennomføring av due diligence – og signert en avtale om sammenslåing, går det frem av en børsmelding mandag.

    Synergier: 17 milliarder

    Nåværende estimater tilsier et potensial på rundt 2 milliarder dollar (17 milliarder kroner) i nåverdi fra kostnads- og investeringssynergier.

    Analytiker Frank Maaø i DNB Markets anslo i april en høy sannsynlighet for at partene ville komme i mål med en sammenslåing av Malaysia-operasjonene denne gangen.

    – Vi verdsetter Telenors andel i det malaysiske datterselskapet Digi til rundt 15 kroner pr. Telenor-aksje, og tror synergiene i transaksjonen kan være 3–5 kroner pr. aksje, sa han til Finansavisen den gang.

    Vil eie 33,1 prosent hver

    Axiata og Telenor vil begge ha 33,1 prosent eierskap i det sammenslåtte selskapet, som vil fortsette i allerede børsnoterte Digi. 

    På transaksjonstidspunktet vil Axiata motta nyutstedte aksjer i Digi, rundt 400 millioner dollar (3,3 milliarder kroner) i kontantvederlag fra ny gjeld i det sammenslåtte selskapet og rundt 70 millioner dollar (600 millioner kroner) fra Telenor – som en del av avtalen. 

    Markedsverdi: 100 milliarder

    Basert på regnskapene ved utgangen av 2020, vil det sammenslåtte selskapet på proforma-basis ha en omsetning på rundt 25,9 milliarder kroner fra sine rundt 19 millioner kunder, EBITDA (driftsresultat før av- og nedskrivninger) på rundt 11,9 milliarder og fri kontantstrøm på rundt 4,0 milliarder kroner.

    Målt i markedsverdi, vil det sammenslåtte selskapet være blant de fem største på Malaysia-børsen, med en anslått verdi på rundt 100 milliarder kroner (inklusive nyutstedte Digi-aksjer).

    Transaksjonen vil være gjenstand for godkjenning fra respektive aksjonærer i Axiata og Digi, nødvendige regulatoriske godkjenninger og andre vanlige vilkår og betingelser. Forutsatt nødvendige godkjenninger forventes transaksjonen gjennomført innen andre kvartal 2022.