<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lyse-konsernet vil dekke «bredbåndshull» med 5G: – Det haster litt

Altibox og Lyse kaster seg inn i den trådløse verdenen. Med Norges største fibernett og nye 5G-frekvenser i verktøykassen satser de på å nå kunder som har vært utenfor rekkevidde.

Publisert 5. okt. 2021 kl. 21.02
Oppdatert 6. okt. 2021 klokken 13.52
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 719 ord
Fibergigant inntar mobilbransjen
05.10.2021 Altibox, Lyse-konsernet og deres partnere har gjennom årene bygd seg opp Norges største fibernett med nesten 800.000 kunder. Nå blar de opp 724 millioner kroner for å skaffe seg 5G-frekvenser for å kunne levere trådløst bredbånd. Vi snakker med Lyses konserndirektør for Tele, Toril Nag, om planene.

– Vi ønsker at det tilbudet vi kan gi på fiber også kan utvides til de som ikke kan få fiber i dag, sier Toril Nag, konserndirektør for Tele i Lyse-konsernet til Finansavisen TV. 

I snart 20 år har energikonsernet, som både eier vannkraftverk og strømnett i Rogaland, bygget ut landets største fibernett i samarbeid med flere partnere under merkenavnet Altibox.

Da resultatene for årets frekvensauksjon ble klare nylig kom det imidlertid frem at Altibox hadde sikret seg lisenser for å bygge 5G-nett i Norge – i tillegg til de eksisterende mobilaktørene Telenor, Telia og Ice.

Når Altibox nå utfordrer de tre mobiloperatørene handler det ikke om å selge mobilabonnement, men å tilby trådløst bredbånd. Med dette utfordrer Altibox både Telenor, Telia, NextGenTel og JetNetts satsing på segmentet.

Altibox skal derimot ikke gå gang med et landsdekkende nett med det første:

– Vi har tenkt å tilby trådløst bredbånd nært vårt fibernett, der det er lommer man ikke kan rettferdiggjøre å grave fiber, sier Nag og fortsetter:

– Det er et problem at 10 prosent av norske bedrifter og husstander ikke har tilgang til godt bredbånd, fortsetter hun.

Lyse-direktøren forklarer at dette ikke bare handler om grisgrendte strøk, men også områder i Oslo og andre store byer, der det også er «bredbåndshull».

– Vi kommer til å tilby hastigheter på mellom 100 og 500 megabit per sekund, samt TV, lover hun.

Les saken: Resultatene fra årets 5G-auksjon er klare: Fire selskap blar opp 3,4 mrd.

– Ligner veldig mye på fiberinvesteringene

Selv om både Altibox-partnerne, Telenor, Telia og andre aktører ruller ut mer fiber, så påpeker Toril Nag at det koster å bygge fiber i Norge – både på grunn av avstander og at det er så mye fjell.

Ved å bruke 5G for å nå områdene der fiberutrulling kanskje er krevende å regne hjem, kan man nå de siste: 

– Men det haster litt for om rundt to år må Telenor skru av kobbernettet sitt, rett og slett fordi det ikke bærer lenger, sier Nag, med referanse til Telenors store pågående moderniseringsprosjekt.

Telenor har selv vært åpne på at de regner med å miste en betydelig andel kunder på det gamle kobbernettet når de nå går over til fiber og trådløse løsninger.

Altibox blar opp 844 millioner brutto for 5G-frekvensene, eller 724 millioner fratrukket «deknings-rabatten» som gis der det ikke er ansett kommersielt å bygge ut dekning.

– Hvordan ser dere på avkastningspotensialet i dette, dere kunne jo alternativt brukt denne kapitalen til mer investeringer i fiber, teknologiløsninger eller sendt mer utbytte til de offentlige eierne?

– Televirksomheten til Lyse er en lønnsom forretning og det må den være – vi har gravd ned 12 milliarder over 20 år (i fibernett, journ.anm.). Nå leverer virksomheten veldig hyggelige resultater som bidrar til utbytter til eier-kommunene, sier Nag, og fortsetter:

– Som investering ligner dette veldig mye fiberinvesteringene, men det gjør det mulig å nå andre kunder i områder som ligger lenger fra de vanlige kommersielt gode områdene. Det er kjempeviktig for Norge og en del av vårt samfunnsansvar.

Åpner for å leie ut

Altibox har sikret seg frekvenser i de såkalte 2,6- og 3,6- gigahertzbåndene. Disse gir svært god kapasitet, men signalene når ikke like langt som de lavere frekvensbåndene som Telenor, Telia og Ice bruker for å gi god geografisk dekning i Norge.

– Vi har kjøpt mye spektrum og har muligheter til å levere en rekke tjenester. 5G er en teknologi det er knyttet mange forventninger til når det gjelder nye tjenester, sier Nag.

– Siden dere ikke skal bygge et landsdekkende nett, skal dere leie ut frekvensene dere selv ikke bruker? 

– Det er mulig, men vi har ikke tatt endelig stilling til det ennå. Det snakkes om regionale frekvenser og lukkede bedriftsnett, så det er mange muligheter. Om det er å leie ut til andre eller utvide produkttilbudet, det er fortsatt under arbeid, sier Nag og legger til at fokuset nå er på å få tjenesten deres ut i markedet i første halvår.

– Hva tror du om markedet for trådløst bredbånd i Norge, det har jo blitt svært populært i Finland? 

– Jeg tror det etter hvert blir et tilbud man kan få overalt hos én av operatørene. For oss med et godt utbygget fibernett er det viktig å nå de vi ikke når, sier Nag og legger til at det er et godt fiber-supplement.

UTFORDRER TELENOR OG TELIA: Toril Nag, konserndirektør i Lyse Tele og styreleder i Altibox. Foto: Lyse