<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Private 5G-nett på vei inn i Norge

Med støtte og tillatelse fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, får norsk industri, næringslivs- og bredbåndsaktører tilgang til 5G-frekvenser for egne mobilnett fra 1. januar 2023.

Publisert 19. des. 2022
Oppdatert 19. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 373 ord
Article lead
lead
LOKALE 5G-NETT: Fra nyttår er det åpent for private, lokale aktører å sette opp egne nett for 5G. FOTO: Pixbay

Mobilnettenes dekningsområder vil være begrenset geografisk, men bruken kan utvikles til nye næringer.

Det tror én aktør som har testet ut eget 5G-nett i nesten et halvt år. 

Herøya Industripark har vært en sterk pådriver for at industrien skal få tilgang til lokale 5G-nett.

– Dette er absolutt noe vi planlegger å kapitalisere på i fremtiden. Hovedhensikten med vårt prosjekt, er teste ut bruken i et industrielt miljø, for eventuelt å selge tjenester på det i fremtiden, sier Sverre Gotaas, direktør i Herøya Industripark AS til Finansavisen.

PRIVAT 5G-AKTØR: Sverre Gotaas, direktør i Herøya Industripark AS, forteller Finansavisen om en sterk tro på kapitalisering av lokale 5G-nett. FOTO: Ole Bjørn Ulsnæs

De fikk tildelt testfrekvens tidligere i år og har de etablert egen 5G-lab som gir muligheten til å utforske fremtidens muligheter i praksis. Industriparken ligger i Grenlandsområdet og presist hva kronene skal komme fra i fremtiden, er ikke helt spikret.

– Det er i støpeskjeen, kan man si. Men vi skal ikke drive med klassisk tale-telefoni, sier Gotaas og utdyper:

–Vi ser for oss at vi kan utvikle tjenester som sikkert nett, sporing og andre muligheter over datanettet i lynraske 5G.

Intense tester

Denne uken starter de mest intense testene for industriparken, hvor smitteeffekt, rekkevidde og dekning skal testes ut. Norge er ett av de første landene i Europa som åpner opp for lokale 5G-nett og derfor tror Gotaas det vil ligge gode forretningsmuligheter for nye aktører.

– Jeg er sikker på at nye aktører kan komme inn her og satse, finne nisjer, skape spesialkompetanse som tredjepartsaktører, sier Gotaas.

I en pressemelding forteller Nkom, at de ønsker å legge til rette for innovasjon og industriutvikling.

– Nkom arbeider for å sikre fremtidsrettet tilbud av elektronisk kommunikasjon i hele landet. Som en del av dette er det viktig for oss å legge til rette for innovasjon og industriutvikling, sier avdelingsdirektør i Nkom, sier John-Eivind Velure i pressemeldingen.

TILRETTELEGGER: Nkom og  avdelingsdirektør John-Eivind Velure mener tilrettelegging kan skape muligheter som supplerer de nasjonale mobiloperatørenes tilbud. FOTO: Nkom

Lokale 5G-nett skal ifølge Nkom supplerer de nasjonale mobiloperatørenes tilbud. For eksempel innenfor sikkerhet, kontroll og autonomi, eller funksjonalitet i form av justering av dekning, rekkevidde og kapasitet.

Nkom etablerer mobile nettverkskoder til bruk for ikke-offentlige nett og testformål under den norske landskoden 242 fra 1. januar 2023.