<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fra tap til pluss for tapasrestauranter

Concept Restaurants opplevde fin vekst ved sine spanske tapasrestauranter i fjor. Restaurantgruppen tror på plussresultat også i coronaåret 2020.

    Publisert 30. aug. 2020 kl. 19.12
    Oppdatert 1. sep. 2020 klokken 20.35
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 439 ord
    MINIKJEDE: Det finnes i dag fire Delicatessen-restauranter. Eierne snuser på flere byer, og snart åpner Delicatessen også i Bodø. Her fra restauranten på Majorstuen i Oslo. Foto: Siv Dolmen

    Tapasrestauranten Delicatessen åpnet på Grünerløkka i Oslo i 1999. Siden har Delicatessen utvidet med restauranter på Majorstuen og Aker Brygge i Oslo, samt i Fredrikstad (april 2019). I restaurantkonsernet inngår i tillegg den peruvianske restauranten Aymara, som åpnet i 2014.

    Samlet sett nådde de fem restaurantene en omsetning på i overkant av 116 millioner kroner i 2019. Det er en vekst på nærmere 17 prosent fra året før. I tillegg ble driftsresultatet løftet fra minus 2 millioner i 2018 til 6,2 millioner i fjor.

    – Den nye restauranten i Fredrikstad bidro til omsetningsveksten. I tillegg ser vi at konseptet med spansk tapas har satt seg i Norge. Samtlige Delicatessen-restauranter gikk i pluss i fjor, sier styreleder og medeier i Concept Restaurants, Jan Ivar Sørensen.

    Vi ser at konseptet med spansk tapas har satt seg i Norge
    Styreleder Jan Ivar Sørensen, Concept Restaurants

    – Hva med peruviansk ceviche; Aymara?

    – Der ble det en minus også i fjor. Aymara er nok litt forut for sin tid, men vi har tro på konseptet. Peruviansk mat er på fremmarsj. Det er for eksempel den mest hurtigvoksende restauranttrenden i London.

    SPANIA OG PERU: Mens Delicatessen-restaurantene serverer spanske tapasretter (bildet), satser søsterrestauranten Aymara på det peruvianske kjøkkenet. Foto: Siv Dolmen

    Har tro på pluss i coronaåret

    Coronapandemien slo hardt ned i restaurantbransjen. Concept Restaurants så seg nødt til å stenge samtlige restauranter i halvannen måned fra 12. mars.

    – Med den gjeldende énmetersregelen har vi siden kjørt med bare 65–75 prosent kapasitet. Vi gikk med underskudd frem til utgangen av juni, men juli ble en kjempemåned. Vi har hentet oss inn, og har tro på at 2020 vil generere et lite plussresultat, sier Sørensen.

    3. november åpner Delicatessen i Bodø, og Sørensen regner med at det vil komme flere etableringer fremover.

    – Vi mottar mange henvendelser, spesielt i Oslo, men vi skal ikke åpne flere restauranter i hovedstaden. Vi kikker på de største byene, blant annet Drammen, Kristiansand og Stavanger. Det hele avhenger av at vi finner gode lokaler og utleiere.

    EIERNE: Rodrigo Belda (t.v.) og Erik Tronbøl (t.h.) eier Concept Restaurants sammen med Jan Ivar Sørensen. Foto: Finansavisen

    Ifølge Sørensen har norsk matindustri forbedret seg siden den første Delicatessen-restauranten åpnet for 21 år siden.

    – Vi importerte flere råvarer tidligere, men vi importerer fortsatt blant annet skinke og tomater fra Spania.

    Via Anglo Supply eier Sørensen 33,33 prosent av aksjene i Concept Restaurants. Tilsvarende andeler kontrolleres av Rodrigo Belda og Erik Tronbøl.

    Concept Restaurants

     
    (Mill. kr) 2019 2018
    Driftsinntekter 116,3 99,6
    Driftsresultat 6,2 −2
    Resultat før skatt 6,1 −2,1
    Årsresultat 5,1 −2,2
    • Favner tre spanske Delicatessen-restauranter i Oslo og én i Fredrikstad, samt peruvianske Aymara i Oslo. I november åpner Delicatessen i Bodø.
    • Den første Delicatessen-restauranten åpnet på Grünerløkka i Oslo i 1999.
    • Eies med like andeler av Jan Ivar Sørensen, Rodrigo Belda og Erik Tronbøl.