Umoe Restaurants har solgt TGI Fridays i Sverige - beholder problembarnet i Norge

Umoe Restaurants har solgt TGI Fridays i Sverige. De norske TGI Fridays-restaurantene, som tapte 77 millioner kroner i fjor, akter restaurantkonsernet å drive videre selv.

TAPSSLUK: TGI Fridays har lagt ned en rekke restauranter i Norge de seneste årene. I dag driver Umoe-selskapet American Bistro Scandinavia fire TGI Fridays-restauranter i Norge, blant annet denne på Aker Brygge. I Sverige finnes det tre restauranter. Foto: Eivind Yggeseth
Uteliv

– Jeg kan bekrefte at vi nå har solgt TGI Fridays-restaurantene i Sverige. Vi er i sluttfasen av prosessen, og har signert avtalen med en kjøper, sier konsernsjef Espen Hoff i Umoe Restaurants.

I oktober i fjor sa Hoff til DN at restaurantkonsernet ønsket å selge American Bistro Sweden og American Bistro Scandinavia, som favner henholdsvis de svenske og norske TGI Fridays-restaurantene.

– I realiteten er det snakk om en emisjon. Vi har solgt aksjemajoriteten i American Bistro Sweden, og blir med videre som minoitetsaksjonær i en periode, sier Hoff.

– Men det hele er ikke helt klart ennå. Som vanlig ved slike salg gjenstår det blant annet en dialog og avklaring med gårdeierne, og avtalen må også godkjennes av TGI Fridays International. Planen er at ny eier tar over aksjemajoriteten og ansvaret for selskapet senest 1. november, fortsetter han.

KVITT TGI FRIDAYS I SVERIGE: – Vi har solgt aksjemajoriteten i American Bistro Sweden, og blir med videre som minoitetsaksjonær i en periode, sier Espen Hoff, konsernsjef Umoe Restaurants. Foto: Bo Mathisen

Kjøpt av svensk restauratør

Mannen som nå overtar de svenske TGI Fridays-restaurantene heter Tony Challma. Han er finansdirektør og kommersiell direktør Caffè Nero-kjeden i Sverige.

– Challma er restauratør i Stockholm. Han kan kjede- og restaurantdrift og kan løfte TGI Fridays videre, sier Hoff, som ikke ønsker å gå ut med prisen Challma måtte betale for aksjeposten.

American Bistro Sweden har i dag to TGI Fridays-restauranter i Stockholm og en i Malmø. De seneste tre årene har American Bistro Sveden vist røde tall.

– De svenske restaurantenhetene har historisk sett tjent penger, og har dermed en bedre historikk enn TGI Fridays i Norge. Både TGI Fridays Kungsträdgården og Malmø har vært perler i vår Fridays-portefølje i mange år, sier Hoff.

EIER RESTAURANTKONSERNET: Jens Ulltveit-Moe Foto: Iván Kverme

Beholder tapssluk

Norske American Bistro Scandinavia har i en årrekke vært en økonomisk katastrofe for Umoe Restaurants. Man må helt tilbake til 2013 for å finne sorte tall i regnskapet. Siden den gang har selskapet generert et akkumulert underskudd på 143 millioner kroner. I fjor lød tapet på 77 millioner, mens omsetningen endte på 156 millioner.

– Men vi har ryddet opp i Norge nå. Tre av våre fire norske TGI Fridays-restauranter ville uten corona tjent penger nå. Den nyetablerte restauranten på Oslo S er naturligvis en stor utfordring i denne perioden. Det er jo ikke trafikk der etter corona-utbruddet, sier Umoe Restaurants-sjefen.

– Er American Bistro Scandinavia fortsatt til salgs?

– Nei, vi har ikke noe hastverk med det. Nå mener vi at vi har gode forutsetninger for å videreutvikle kjeden selv i Norge. Etter oppryddingen er det mulig å tjene penger i en normalsituasjon.

Nå mener vi at vi har gode forutsetninger for å videreutvikle kjeden selv i Norge
Espen Hoff, konsernsjef i Umoe Restaurants

I løpet av de seneste par årene har kjeden lagt ned TGI-restaurantene i Karl Johans gate og Klingenberggata i Oslo, samt i Trondheim, Fredrikstad og Jessheim. I tillegg er restauranten på Stureplan i Stockholm lagt ned.

restaurant
TGI Fridays
espen hoff
jens ulltveit-moe
umoe restaurants
fast food
American Bistro Scandinavia
Nyheter
Uteliv