Liv Lava for nabolagsrestauranter

Nyere restauranter bidro til god vekst for restaurantkonsernet Lava Oslo i fjor. I år er det de mindre nabolagsrestaurantene som klarer seg best.

HALVERT OMSETNING I 2020? Med en omsetning i fjor på i overkant av 41 millioner kroner er Sentralen (bildet) Lava Oslos største restaurant. Stedet er nært knyttet til kulturliv og bedriftsmarkedet, og preges derfor sterkt av corona-pandemien. Foto: Iván Kverme
Uteliv

Lava Oslo står bak Oslo-restauranter som Sentralen, Katla, Smalhans og The Golden Chimp. I tillegg kommer kantineselskapet Dugurd (50 prosent eiet).

Restaurantkonsernet landet i fjor en omsetning på 127 millioner kroner. Det er en vekst på hele 27,7 prosent fra året før.

– Veksten i 2019 skyldes en kombinasjon av nyetableringer og driftsoptimalisering av eksisterende restauranter, sier daglig leder Even Ramsvik i Lava Oslo.

Nyetableringene er restaurantene Hrimnir Ramen, som åpnet i januar i fjor, og Katla. Sistnevnte åpnet i august 2018, og økte omsetningen med over 16 millioner kroner til i overkant av 28 millioner i fjor. Det gjør Katla til konsernets nest største restaurant. Med et driftsresultat på 2,7 millioner bidrar den også bra til resultatet i Lava Oslo.

TØFT ÅR: – Nå holder vi pusten med tanke på julebordsesongen, sier Even Ramsvik, daglig leder og medeier i Lava Oslo. Foto: Anne Valeur

De små og uformelle klarer seg best

Lava Oslo fikk også et resultatløft i fjor, noe Ramsvik priser seg lykkelig over.

– De fleste av våre steder nådde gode resultater i fjor, og januar og februar i år ble knallgode måneder. Dermed startet vi heldigvis pandemien med relativt grei likviditet.

– Men bakeriet deres, Handwerk, meldte oppbud i juni?

– Ja, men det var ikke bare på grunn av corona. I løpet av de seneste årene spyttet vi en vesentlig sum med penger inn i bakeriet for å holde det i live, sier Ramsvik.

Da skjenkestoppen kom i Oslo valgte Lava Oslo å stenge alle sine restauranter og permittere nesten samtlige ansatte.

– Hvordan går det med restaurantene i 2020?

– Ved de stedene som er nært knyttet til kulturliv og bedriftsmarkedet, Sentralen og Vega Snackbar, har ting vært amputert siden mars. Her risikerer vi en omsetningssvikt på rundt 50 prosent, sier Lava Oslo-sjefen.

– Men totalt sett er vi takknemlige. Uformelle, lett tilgjengelige steder i folks nabolag, som Bar Brutus, Smalhans og The Golden Chimp, klarer seg bedre. Vi har dessuten et godt samarbeid med gårdeierne, og det har vært rom for å forhandle frem gode vilkår i den perioden vi har stått i, fortsetter han.

ÅPNET I JANUAR 2019: Hrimnir Ramen er Lava Oslo nyeste restaurant. Foto: Anne Valeur

Kantinevekst

Ramsvik sier likevel at «2020 er året man setter strek over».

– Det handler bare om å komme gjennom året. Vi har jobbet vettet av oss for å snu, endre og optimalisere driften. Nå holder vi pusten med tanke på julebordsesongen.

– Har dere planer om å åpne flere steder?

– Vi har i hvert fall ekspansjonsplaner med kantineselskapet Dugurd. Vi er blant annet kommet inn i det nye Nasjonalmuseets kantine. Der skal vi også drifte restauranten og kaffebaren i gjestearealet. I tillegg får vi et par andre kantinekontrakter til neste år, sier Ramsvik.

Ramsvik eier Lava Oslo sammen med Tom Victor Gausdal, Odd Stian Floer og Anders Braathen.

Lava Oslo

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter127,499,7
Driftsresultat5,11,8
Resultat før skatt4,81,6
Årsresultat3,31,1
  • Restaurantkonsern som satser i Oslo-området.
  • Favner restauranter som Sentralen, Katla, Smalhans, Hrimnir Ramen, The Golden Chimp (70 prosent) og Hitchhiker (90 prosent). I tillegg kommer Bar Brutus (50 prosent) og kantineselskapet Dugurd (50 prosent).
  • Even Ramsvik eier 20 prosent av aksjene. Tom Victor Gausdal, Odd Stian Floer og Anders Braathen eier resten med like store andeler.
Lava Oslo
Even Ramsvik
restaurant
kantine
Sentralen
Katla
Tom Victor Gausdal
Nyheter
Uteliv