– Hva skal jeg si? Corona begynte å påvirke oss i slutten av februar i fjor, og til sammen holdt vi åpent bare i fire-fem måneder i 2020. For å overholde 1-2-meteren var kapasiteten lav da vi holdt åpent. Både bedrifter og private er flinke til å overholde reglene, så vi hadde nesten ikke omsetning i fjor, sier Harald Berger, adm. direktør i Bølgen & Moi-konsernet.
De to største restaurantene, B&M Gimle og B&M Tjuvholmen i Oslo, opplevde en omsetningssvikt på henholdsvis 65 prosent og 46 prosent i fjor. Til sammen omsatte disse to for 28 millioner kroner i fjor. Begge endte med høyere underskudd enn året før. De to restaurantene mottok til sammen 2,1 millioner i offentlige tilskudd i 2020.
I tillegg kommer en restaurant i Stavanger, en i Drammen og franchisedrevne restauranter på Oslo Lufthavn Gardermoen og Flesland Lufthavn. En B&M-restaurant i Kristiansand slo seg selv konkurs i april i fjor, og boet ble overtatt av Trond Moi.
Bølgen & Moi (konsern)
(Mill. kr) | 2020 | 2019 |
Driftsinntekter | 46,6 | 114,3 |
Driftsresultat | −4,8 | −0,3 |
Resultat før skatt | −4,6 | 1,8 |
Årsresultat | −5 | 1,8 |
Konsernomsetningen ned 59 prosent
Konsernregnskapet viser at Bølgen & Moi endte fjoråret med en omsetning på 46,6 millioner kroner. Det er en nedgang på 59 prosent - eller 68 millioner - fra året før. Resultatet endte på minus 4,6 millioner kroner. Egenkapitalen er tapt, og likviditetssituasjonen betegnes i årsrapporten som «anstrengende».
Dersom de strenge tiltakene vedvarer ut 2021 mener styret at «det vil være usikkert hvor lenge virksomheten kan fortsette».
– Det sier seg selv at dette er kritisk. Hvis vi ikke får åpne dørene, kan vi ikke betale for husleie og strøm. Vi håper at ting åpner opp i juni. Da klarer vi oss, sier Berger.
– Vi vurderer å søke statsgarantilån hvis vi ikke får åpne, men vi vil gjøre alt før vi når dit.
– Dere satser ikke på takeaway?
– Nei, vi har ikke sett mulighet for det. Det er så mange andre som er godt innarbeidet på takeaway, og i tillegg er det kostnader forbundet med det også, sier Berger.
Pluss i Stavanger
Bølgen & Moi har brukt 2020 til å jobbe med kostnadsreduserende tiltak; blant annet med å bedre leverandøravtaler, redusere varekost og redusere lønnen til nøkkelmedarbeidere (10 prosent).
– Vi kan ikke sette oss ned og sutre, men prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Berger.
Han trekker frem restauranten i Stavanger som et positivt innslag oppi all elendigheten.
– Vi skapte positivt resultat i Stavanger i 2020. Der bygger vi nå en ny, stor uteservering, som blir en av Stavangers fineste. Den ferdigstilles i juli, sier Bølgen & Moi-sjefen.
I tillegg betegner han en restaurant i Bodø, som åpnet i forrige uke, som en «knallsuksess». Restauranten er fullbooket i kommende uke, ifølge Berger.
Bølgen & Moi eies av Toralf Bølgen og Harald Berger med 50 prosent hver.