Natt til mandag ble de siste av Englands coronarestriksjoner hevet. Engelskmennene er ikke lenger nødt til å begrense antall gjester i hjemmet, holde hjemmekontor eller bruke maske i offentligheten. Restauranter og cafeer kunne holde åpent for fullt, samt at landets nattklubber fikk slippe folk løs på dansegulvet for første gang siden mars 2020.
Det som burde vært en lykkedag for engelskmennene virket likevel nesten å bære preg av bakrus etter nattens festligheter, og gleden rundt gjenåpning ble overskygget av stigende smittetall, en statsminister i isolasjon og en knallrød dag på London-børsen.
Flest nye smittetilfeller i verden
Gjenåpningen kom nemlig samtidig som Storbritannia ikledde seg smittetilfellenes gule trøye. Søndag hadde britene flest nye tilfeller i verden med 47.878 positive prøver - nesten 10.000 flere enn India, nestemann på pallen, ifølge Bloombergs smitteoversikt.
Deltavarianten står ansvarlig for 99 prosent av disse tilfellene.
The Guardian stilte spørsmål mandag om mange nok briter var vaksinert til at gjenåpningen kunne forsvares. Til tross for at regjeringen teknisk sett har nådd sitt mål om å tilby alle voksne briter vaksine innen 19. juli, er det fremdeles ikke alle som har rukket å få den. Omtrent 68 prosent av Storbritannias voksne befolkning er fullvaksinert. Dersom man også inkluderer de under 18 år har bare 54 prosent av totalbefolkningen rukket å få full rustning mot viruset.
Statsminister Boris Johnson tror likevel timingen er riktig.
– Hvis vi ikke gjør det nå - når skal vi da gjøre det? Dette er riktig øyeblikk, sa Johnson i en Twitter-melding søndag.
Christina Pagel, forskningsdirektør hos University College London sier seg uenig, og mener gjenåpningen burde ventet til alle voksne hadde fått tilbud om ikke én, men to vaksiner.
– Det er ingen nedside ved å vente til flere er vaksinert, sa Pagel til The Guardian.
Vaksinasjonsdekningen i Storbritannia er likevel langt større enn i Norge, der FHI rapporterer om at 39 prosent av befolkningen over 18 år er fullvaksinert.
Blåmandag på London-børsen
Usikkerhet knyttet til gjenåpningen har slått ut på London-børsen, der FTSE 100-indeksen er ned 2,4 prosent mandag i 14-tiden og ned 4 prosent i uken som har ledet opp til gjenåpningen. Fallet følger også etter at landets inflasjon steg langt mer enn ventet, og nådde sitt høyeste nivå på nesten tre år.
Indeksen har blant annet blitt dratt ned av fall i reiseselskaper som Compass Group og International Airlines Group, samt i helseselskapene og FTSE-tungvekterne Astra Zeneca og GlaxoSmithKline. I tillegg har mandagens oljeprisfall ført til tap i engelske oljeaksjer som BP og Royal Dutch Shell.
Også Oslo Børs har blitt tynget ned av større spredning av viruset , og det OPEC-relaterte oljeprisfallet. Hovedindeksen var i likhet med FTSE ned 2,4 prosent mandag i 14-tiden.
Britene drar ut - Boris holder seg hjemme
«Freedom Day» skjedde samtidig som landets statsminister Boris Johnson og finansminister Rishi Sunak så seg nødt til å måtte isolere seg i 10 dager etter helsesekretær Sajid Javid testet positivt for coronavirus.
Johnson og Sunak planla opprinnelig å unngå karantenen og fortsette som normalt på jobb med jevnlig testing, men måtte snu etter store protester fra Storbritannias innbyggere.