<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russiske menn rømmer over havet til Alaska

Desperasjonen øker blant russiske menn som risikerer å bli sendt inn i krigen i Ukraina.

Publisert 7. okt. 2022 kl. 13.36
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 236 ord
ANKOM I LITEN BÅT: To russiske statsborgere ankom til stranden i Gambell, Alaska denne uken. De flyktet Russland i frykt for å bli sendt inn i krigen i Ukraina.  Wikimedia

To russiske menn har blitt arrestert av amerikanske tjenestemenn etter å ha ankommet i en liten båt på en strand på øyen St. Lawrence Island i Alaska.

De har nå søkt asyl for å unngå å bli sendt inn i krigen mot Ukraina, ifølge CNN

Mennene skal angivelig ha seilt rundt 480 km, fra den russiske byen Egvekinot i det nordøstlige Russland, til Gambell i Alaska, USA.

– De russiske statsborgerne rapporterte at de flyktet for å unngå obligatorisk militærtjeneste, sa talspersonen Karina Borger fra Alaska.

Hundretusenvis har rømt

Over 700.00 russiske statsborgere skal ha forlatt Russland siden Vladimir Putin kunngjorde en «delvis mobilisering», ifølge Forbes som henviste til en Kreml-kilde.

Det har enormt lange bilkøer ved grenseoverganger, bestående av russiske menn som vil unnslippe mobiliseringen. Disse har dratt til nabolandene Kasakhstan, Georgia og Finland og mange har så videre dratt videre. 

Eksperter har advart om at flere russiske tropper som kjemper i Ukraina allerede sliter med lav moral og mangler ammunisjon. Nymobiliserte soldater risikerer sendt til fronten med utilstrekkelig trening.

Alaska-senator Dan Sullivan har nå oppfordret føderale myndigheter til «å ha en plan klar... i tilfelle flere russere flykter til samfunnene i Beringstredet i Alaska».

– Denne hendelsen gjør to ting klart: For det første vil det russiske folket ikke kjempe mot Putins angrepskrig mot Ukraina. For det andre, gitt Alaskas nærhet til Russland, har staten vår en viktig rolle i å sikre for USAs nasjonale sikkerhet, sa Sullivan.