<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Fullstendig naivt ikke å snakke om dette nå

Tyske myndigheter tar trusselen om strømavbrudd på alvor, og trapper opp kriseplaner som skal holde økonomien i gang. Én svakhet er derimot avslørt.

Publisert 15. nov. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 523 ord
LEGGER KRISEPLANER: Tyskland stålsetter seg for strømavbrudd i vinter. Foto: Bloomberg

Tyske myndigheter trapper nå opp forberedelsene av en infrastruktur for leveranser av nødkontanter for å holde økonomien gående i tilfelle strømavbrudd, melder Reuters.

Én kilde hevder at planene også inkluderer at Bundesbank, Tysklands sentralbank, bunkrer opp med ekstra milliarder for å møte en situasjon med kraftig stigende etterspørsel og mulige begrensninger på uttak. Det tyske finanstilsynet BaFin og arbeidsgiverorganisasjonene i finansindustrien er også med på planleggingen.

Andre kilder påpeker at myndighetene og bankene også ser på distribusjon, der diskusjonen for eksempel går på at kontanttransportører får forkjørsrett og prioritert tilgang til drivstoff.

Selv om tyske myndigheter har tonet ned sannsynligheten for en «blackout», viser diskusjonene som nå pågår hvor alvorlig de likevel tar trusselen og hvor store ringvirkningene av Ukraina-krigen er for Tyskland – som i tiår har fått levert billig russisk energi og nå går tosifret inflasjon og en energikrise i møte.

Cash is king

Tilgangen til kontanter er ifølge Reuters av stor betydning for tyskere, som verdsetter både sikkerheten og anonymiteten de tilbyr. Tyskere bruker kontanter mer enn øvrige europeere, og enkelte hamstrer fremdeles Deutsche-mark som ble erstattet av euro for over 20 år siden. 

GODT BESØKT: Tyske minibanker. Foto: NTB

Ifølge en undersøkelse Bundesbank nylig offentliggjorde betales rundt 60 prosent av tyske hverdagsinnkjøp med kontanter, og tyskere tar i snitt ut 6.600 euro årlig – hovedsakelig fra minibanker.

En rapport fra regjeringen for ti år siden advarte mot «misnøye» og «aggressiv krangling» hvis innbyggerne kom ut av stand til å skaffe kontanter i en «blackout.»

Nyhetsbyrået minner om at tyskere i løpet av coronapandemiens første dager i mars 2020 tok ut rekordhøye 20 milliarder euro mer enn de satte inn i bankene, noe som fungerte knirkefritt.

– Smutthullene er store

Planleggingen har ifølge Reuters avslørt en svakhet som omfatter sikkerhetsselskapene som frakter penger fra sentralbanken til minibanker og banker. Arbeidsgiverorganisasjonen BDGW advarer mot at selskaper som Brinks og Loomis ikke har full dekning i loven vedrørende forkjørsrett til drivstoff og telekommunikasjon.

– Smutthullene er store. Pansrede kjøretøy blir nødt til å stille seg i kø på bensinstasjonene som alle andre. Vi må forebygge og takle det realistiske scenariet en «blackout» er. Det ville ha vært fullstendig naivt ikke å snakke om dette i tider som nå, sier BDGW-leder Andreas Paulick.

Uforberedte banker?

En undersøkelse offentliggjort av Funke Mediengruppe i forrige uke viste at mer enn 40 prosent av tyskere frykter en «blackout» i løpet av de neste seks månedene. Samtidig har katastrofetilsynet (DBK), underlagt det tyske innenriksdepartementet, anbefalt folk å oppbevare kontanter hjemme i tilfelle slik nødsituasjon.  

En tjenesteperson med direkte kjennskap til saken hevder overfor nyhetsbyrået at Tysklands finanstilsyn bekymrer seg for at bankene ikke er fullt ut forberedt på store strømavbrudd, og ser på det som en ny og tidligere uforutsett risiko.

Finansindustriens paraplyorganisasjon Deutsche Kreditwirtschaft mener at en fullskala «blackout» er «usannsynlig», men bankene er likevel «i kontakt med relevante departementer og myndigheter» for å planlegge for et slikt scenario.