<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå starter kampen om fusjons-pengene

Gjennombruddet innen fusjonskraft har blitt feiret og bejublet de siste dagene. Nå kommer de store pengene på bordet.

Publisert 15. des. 2022 kl. 15.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 408 ord
STORE PENGER I ENDEN AV TUNELLEN: aktører som innfrir kravene er med i kampen om 4 milliarder kroner til utvikling av fusjonskraft. Avbildet en ansatt som inspiserer kondensatorer ved the Lawrence Livermore National Laboratory i Livermore, California. FOTO: Bloomberg

– Dette store steget tar oss signifikant nærmere nullutslipp av karbon gjennom fusjonskraft, sa USAs energiminister Jennifer Granholm tirsdag, etter at Lawrence Livermore National Laboratory bekreftet sine vellykkede tester.

Selv om det blant global ekspertise er konsensus om at kommersiell bruk av fusjonskraft er flere ti år unna å realiseres, er likevel spørsmålet om hvor raskt man kan komme i gang, brennhett.

Derfor blar nå amerikanske myndigheter opp store summer til de som kan bygge en reaktor som fungerer stabilt og innfrir myndighetenes produksjonskrav.

50 megawatt om 7 år

Energiministeren og departementet skal i løpet av kort tid avgjøre hvilke fusjonsteknologier de skal sprøyte penger inn i. Allerede denne uken skal søknader fra ulike aktører inn til behandling og det er søkt om over 500 millioner kroner  bare i rene oppstartsmidler fra de forskjellige aktørene, skriver E&E News

De virkelig store pengene går til de som har den beste løsningen.

Pengene departementet skal sprøyte inn i private selskaper er øremerket utvikling av en pilotreaktor som skal levere minst 50 megawatt med kraft til strømnettet. Pengenestøtten ble vedtatt av kongressen tilbake i 2020.

 –Målet er at vi har en pilotreaktor klar tidlig i 2030, sier en høytstående person i USAs energidepartement, ifølge nettstedet. Årsaken til at han holdes anonym, er at søknadsprosessen fortsatt er åpen og søknadene er konfidensielle.

Det er minst 15 privateide selskaper som er med i kampen om den store pengepotten til utvikling av fusjonskraft, ifølge the Fusion Industry Association.

Om noen av aktørene innfrir de rigide vitenskapelige og ingeniørmessige kravene, er de kvalifiserte til å ta del i kampen om over 4 milliarder utviklingskroner. Samtidig innvilges de en status som samarbeidspartner med energidepartementets egne nasjonale laboratorier.

Ikke pre-kvalifisert

Det er ventet at et fåtall av de søkende selskaper kommer gjennom det trange nåløyet.

SITTER PÅ PENGENE: USAs energiminister, Jennifer Granholm, skal fordele milliarder av kroner til de som er best kvalifisert til å skape fungerende fusjonskraft. Helst innen syv år. FOTO: Bloomberg

Da verdensnyheten om at forskere ved Lawrence Livermore National Laboratory i California hadde greid å produsere fusjonskraft, ble de møtt av jubel verden over.

Likevel skal de ikke føle seg trygge på at de gjør rent bord når energidepartementet skal dele ut penger.

– Vi vil ta alle søknader inn til vurdering og vi skal se etter de beste søknadene og ikke favorisere noen. Er vi heldige har vi tatt en avgjørelse tidlig neste år, sier energiminister Granholm.