<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Æret Putin med medalje

De bosnisk-serbiske separatistene gir Russlands president Vladimir Putin sin gjeveste æresmedalje for hans «patriotiske omsorg og kjærlighet.»

Publisert 9. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
MEDALJEVINNER: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

Den bosnisk-serbiske separatistlederen Milorad Dodik tildelte søndag Russlands president Vladimir Putin separatistenes gjeveste æresmedalje for hans «patriotiske omsorg og kjærlighet», melder Bloomberg.

– Putin er ansvarlig for å utvikle og styrke samarbeid og politiske og vennlige relasjoner mellom RS (Republika Srpska) og Russland, sa Dodik på en seremoni i det bosnisk-serbiske maktsenteret i Banja Luka.

DELER UT: Den bosnisk-serbiske separatistlederen Milorad Dodik. Foto: NTB

Dodik har opprettholdt tette bånd med den russiske presidenten i kjølvannet av Ukraina-invasjonen, og besøkte ham i Moskva i september. Putin vil motta medaljen under deres neste møte, uttalte den russiske ambassadøren Igor Kalbukhov.

Vil inn i Serbia

Moskva har ofte blitt beskyldt av Vesten for å søke destabilisering av Bosnia og resten av Balkan, og Dodik har åpent tatt til orde for løsrivelse av den serbisk-kontrollerte halvdelen av Bosnia fra en bosnisk-kroatisk føderasjon for å la seg innlemme i Serbia.

En fredsavtale fremforhandlet av USA i 1995 avsluttet en krig i Bosnia som kostet minst 100.000 livet og gjorde millioner hjemløse, men etterlot et land dypt splittet mellom sine tre største etniske grupper. Moskva har ifølge Bloomberg utnyttet splittelsen ved stilltiende å støtte Dodiks separatist-politikk.

Dodik delte ut æresmedaljen til Putin på «Republika Srpska-dagen», stemplet som ulovlig av Bosnias grunnlovsdomstol. Dette markerer dagens da bosnisk-serberne erklærte splittelse fra Bosnia i 1992 med sikte på å skille ut de serbisk-befolkede regionene av Balkan-landet for å gå inn i Serbia.