<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vil aldri glemme at han sviktet oss

Donald Trump hevder Israel og statsminister Benjamin Netanyahu ikke var forberedt på Hamas-angrepene. Israelsk etterretning får det glatte lag.

Publisert 12. okt. 2023
Oppdatert 12. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 344 ord
DEN GANG DA: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Donald Trump hadde et godt forhold da sistnevnte var president i USA. Her fra 2020. Foto: NTB

USAs tidligere president Donald Trump rettet onsdag kritikk mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu, bare dager etter det overraskende Hamas-angrepet som har satt Israel i brann.

– Han var ikke forberedt. Han var ikke forberedt og Israel var ikke forberedt. Og under Trump måtte de ikke ha vært forberedt, sa han i et intervju med Fox News.

– Glemmer aldri

Den store favoritten til å bli republikanernes presidentkandidat til neste års valg hevder Israel trakk seg på kort varsel fra en operasjon i januar 2020 som endte med at den iranske toppoffiseren Qassim Suleimani ble drept i et amerikansk droneangrep.

IKKE IMPONERT: Florida-guvernør Ron DeSantis. Foto: NTB

– Kvelden før angrepet fikk jeg en telefon om at Israel ikke ville delta og at ingen hadde hørt denne historien før. Jeg vil aldri glemme at Bibi Netanyahu sviktet oss. Det var helt forferdelig, sa Trump ifølge flere medier – deriblant Financial Times , Reuters og New York Times – i en tale til sine tilhengere i Florida sent onsdag.

New York Times gjør et poeng av at Florida er en delstat med «et betydelig antall» jødiske velgere. 

– Når jeg noen ganger betrakter israelsk etterretning og noe av det som gikk galt den siste uken: dette må de rette opp. De må rette det opp fordi de kjemper mot potensielt veldig sterke krefter, de kjemper potensielt mot Iran, la han til.

– Absurd utspill

Trump og Netanyahu hadde et nært forhold da førstnevnte var president, men forholdet har slått sprekker i senere tid og onsdagens utspill vil ikke bøte på dette. Likevel lovet Trump – ifølge seg selv en sterk alliert av Israel – at han «fullt ut» vil støtte landet i krigen mot Hamas.

En av Trumps konkurrenter i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, Florida-guvernøren Ron DeSantis, er ikke imponert over eks-presidentens Israel-utspill.

«Det er absurd at noen, og spesielt noen som stiller som presidentkandidat, skulle velge dette tidspunktet til å angripe vår venn og allierte, Israel», skrev DeSantis ifølge Reuters på sosiale medier.