<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tenk stort

Ditt innspill om harmonisering av regelverket for folkefinansierte prosjekter er interessant, skriver næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) som svar til Sebastian Martens Harung i Kameo.

Publisert 15. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 449 ord
«ER PÅ SAKEN»: Jeg ser at Norge kunne fått enda flere spennende gründerprosjekter om gründerne hadde et supplement til bankene, skriver Jan Christian Vestre. Foto: NTB

Gründer Sebastian Martens Harung: Takk for at du prioriterte å delta på innspillsmøtet for gründere i regi av Nærings- og fiskeridepartementet for et par uker siden. Vi er enige om mye – også at gründere må få bedre tilgang til kapital.

Jeg deler din visjon om gründere som fremmer verdiskaping og arbeidsplasser. Og vi er enige om at gründere må få bedre tilgang til risikoavlastning og kapital.

Til sammen for 2023 har vi da tilført Nysnø nær 2,5 milliarder kroner

For en drøy uke siden foreslo regjeringen en gründerpakke på 220 millioner kroner. Det vil monne! Deler av gründerpakken er nettopp øremerket etablerertilskudd og oppstartslån, kompetanse- og nettverkstjenester og andre ordninger rettet særskilt mot unge bedrifter. Ordningene skal ivaretas av Innovasjon Norge. Dessuten skal det statlige investeringsselskapet Investinor få mer penger til å investere i bedrifter i tidlig fase. Nysnø, som investerer i norske selskaper i tidlig fase, vil i løpet av høsten også bli tilført 1,85 milliarder kroner i økt kapital fra regjeringen. Det innebærer en økning av investeringskapitalen på over 50 prosent. Til sammen for 2023 har vi da tilført Nysnø nær 2,5 milliarder kroner. I femårsperioden mellom 2017 og 2021 ble fondet tilført i snitt 485 millioner kroner årlig. I de to årene jeg har vært næringsminister, er fondet blitt tilført nær 3 milliarder kroner, i snitt 1.475 millioner kroner hvert år. Det bidrar til et ytterligere løft for gründere.

Mye har allerede skjedd: Vi har nylig lagt om modellen for oppstartsfinansiering i Innovasjon Norge for bedre å fremme entreprenørskap med vekstambisjoner, også etter innspill fra gründermiljøet. I tillegg skal gründere i mindre grad måtte forholde seg til 18 ulike offentlige virkemiddelaktører. Nå skal de få én vei inn til det offentlige virkemiddelapparatet. Statens innkjøpsmakt er et annet område vi jobber med. Jeg har gitt beskjed til etatene at de skal slippe til underskogen av gründerbedrifter som har lyst til å levere og bidra til innovasjon. Anskaffelsesregelverket skal endres.

Målet er at oppstartsbedrifter skal overleve og vokse seg store, raskt. Vi trenger også flere norske enhjørninger som kan bidra med nye, smarte måter å løse ting på. Jeg er overbevist om at det grønne skiftet byr på store forretningsmuligheter.

Ditt innspill om harmonisering av regelverket for folkefinansierte prosjekter er interessant. Jeg ser at Norge kunne fått enda flere spennende gründerprosjekter om gründerne hadde et supplement til bankene. Jeg kan forsikre om at finansministeren er på saken.

Nå skal vi i gang med en storstilt satsing på entreprenørskapspolitikk og gründerpolitikk. Det vil bli godt synlig de neste månedene. Ambisjonen er klar: Norge skal være verdens beste land å starte og drive virksomhet i.

Jan Christian Vestre (Ap)

Næringsminister