<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Skattetrykket gjør at det brenner på dass

– Vi må ta et oppgjør med hele logikken rundt formuesskatt. Det sier én av Erna Solbergs støttespillere ved neste valg.

Publisert 22. nov. 2023
Oppdatert 24. nov. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 655 ord
REFSER JONAS GAHR STØRE & CO.: – Denne regjeringen har gjort alt galt, sier Alfred Bjørlo, stortingsrepresentant for Venstre. Foto: Anders Horntvedt

– Det er tendenser til utvikling av ild på toalettet. Det er viktig å gjøre noe med skattenivået, og det raskt, sa Venstres næringspolitiske talsmann Alfred Bjørlo fra Stortingets talerstol onsdag formiddag.

Nasjonalforsamlingens regler for parlamentarisk språkbruk forbyr Bjørlo å bruke kraftuttrykk inne i stortingssalen. Men utenfor kan han snakke friere.

– Det brenner på dass, sier han.

Mini-CV

Navn: Alfred Jens Bjørlo (50).

Stilling: Stortingsrepresentant for Venstre.

Bakgrunn: Cand.scient. i biologi fra Universitetet i Bergen, 1997. Politisk rådgiver for Venstre 1999–2004. Seniorrådgiver i Burson-Marsteller 2004-2007. Daglig leder i Måløy Vekst 2007-11. Ordfører i Eid/Stad 2011-21. Stortingsrepresentant for Venstre fra Sogn og Fjordane siden oktober 2021.

Aktuell: Slår alarm om skattetrykket.

Vil kutte skatter og avgifter

– Hva brenner?

– Problemet er både flukten av kapital fra Norge og oppkjøp i underskogen av små og mellomstore bedrifter. Mange milliardærer flytter til Sveits, og det får mye oppmerksomhet. Men jeg får stadig tilbakemeldinger om systematiske salg av bedrifter fra lokale eiere til utenlandske fond og større konsern.

– Hva konkret foreslår du?

– Som et strakstiltak må regjeringen få vekk økningen i formuesskatt og utbytteskatt som regjeringen har innført de to seneste årene, svarer Bjørlo.

– Dernest må regjeringen fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften på kompetansearbeidsplasser. Det tredje er at vi må ha en gjennomgang av hele skattepolitikken i Norge. Vi kan ikke lenger ha en politikk som forskjellsbehandler norske og utenlandske eiere. Vi må ta et oppgjør med hele logikken rundt formuesskatt på arbeidende kapital.

– Har gjort alt galt

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ble kjørt i nesten tre kvarter i Stortingets spørretime onsdag. Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet banket løs på statsråden for feilslått batterisatsing, varsel om utbygging av havvind, formuesskatt og arbeidsgiveravgift.

– Formuesskatt har vi hatt i mange år, og ekstra arbeidsgiveravgift fikk regjeringen innført i fjor. Hvorfor er du så opptatt av dette akkurat nå?

– For det første fordi denne regjeringen har gjort alt galt. Den har satt i gang et ras av utsalg og flytting av kapital vekk fra Norge gjennom brå og uforutsigbare innstramminger i beskatningen. Det andre er trykket fra utlandet på oppkjøp.

– Enorme ringvirkninger

Under debatten i Stortinget avviste Vestre kritikken ved å vise til et høyt investeringsnivå i næringslivet.

– Det viser at regjeringen i det minste gjør noe rett, sa næringsministeren.

– Isolert sett har Vestre rett når det gjelder investeringsnivået, men dette er ikke langsiktig. Vi har tidenes boom i olje- og gassnæringen. Det sier seg selv at det får enorme ringvirkninger over på andre bransjer. Men dette er over om to-tre år, det vet vi. Det jeg slår alarm om, er fremtiden til bedriftene i Norge.

Støttet selv økt skatt

– Venstre bidro selv til skattetrykket ved å sikre flertall for grunnrenteskatt på havbruksnæringen. Slår ikke det benene under din egen kritikk?

– Hvis ikke vi hadde vært med på grunnrenteskatten, ville regjeringen ha laget flertall sammen med sosialistene. Da ville det ha vært flertall for minst 35 prosent grunnrenteskatt, altså mye høyere enn i dag. Det ville ha vært helt utålelig for oppdrettsnæringen.

– Når det er sagt, mener vi oppdrettsnæringen kan takle det nivået som ligger der nå. Vår prioritet nå er å få vekk den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften og på sikt fjerne formuesskatt på arbeidende kapital.

Kina og geopolitikk

– Venstre støttet Erna Solberg (H) som statsminister i åtte år, men dere fikk ikke fjernet skatten. Så hvordan skal du klare det nå?

– Nei, vi fikk den ikke bort, men vi fikk bygget den gradvis ned, og så kom regjeringsskiftet og snudde det opp ned. Men nå tror jeg vi må tenke helt nytt om formuesskatt.

– Du tenker at formuesskatten må helt vekk?

– Det må ikke være noen skattemessige ulemper ved å være en norsk eier kontra en utenlandsk eier. Det er flere utenlandske fond som jakter på investeringer i Norge. De geopolitiske forholdene er endret. Land som Kina kjøper seg aggressivt og systematisk opp. Derfor må vi gå gjennom skattesystemet på ny.