<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå er det bekreftet

Bekreftet, men kanskje ikke noe sjokk: Vladimir Putin stiller til gjenvalg i 2024.

Publisert 8. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 309 ord
FORTSETTER: Vladimir Putin har tilsynelatende fortsatt solid støtte i Russland, til tross for en dyr Ukraina-krig og tøffe økonomiske tider. Foto: Bloomberg

Ifølge det statlige nyhetsbyrået i Russland har Vladimir Putin nå bekreftet at han stiller til valg igjen neste år, skriver NTB.

17. mars går russerne til valgurnene. Hvorvidt Putin stiller mot reelle motstandere kan imidlertid diskuteres.

I realiteten har Putin ingen opposisjon etter å ha kvittet seg med kritikere og motstandere. Flere motstandere har fått lenge fengselsdommer, mens andre på mystisk vis har blitt funnet døde. Opposisjonspartier har på sin side blitt erklært ulovlige.

71-åringen har vært landets president siden 2012. Det var han også fra 2000 til 2008, før han var statsminister frem til 2012. Én presidentperiode varer i seks år, og Putin vil dermed kunne med makten til 2030.

– Jeg tviler ikke på at hvis han stiller som kandidat, vil han garantert vinne, uttalte Kreml-pressesjef Dmitrij Peskov før det ble bekreftet.

Putin har kontroll

Ifølge CNBC er det tilsynelatende opposisjonspartier i Russland, men de betraktes mer som en del av en «systematisk opposisjon».

Eksperter mener en potensiell politisk endring i Russland må komme fra innsiden av landets elite, som består av svært rike oligarker.  Men for at det skal bli aktuelt må noe alvorlig skje først, skriver avisen. Det kan for eksempel være en alvorlig økonomisk nedgang, eller en geopolitisk blemme – som å tape krigen mot Ukraina.

– Slik det ser ut nå er det russiske systemet veldig motstandsdyktig, mye mer motstandsdyktig enn vi forventet for halvannet år siden ved starten av krigen. Økonomisk, paradoksalt nok, og også sosialt. Putin ser ut til å være i kontroll og ser frisk ut, uttalte den russiske akademikeren Sergei Medvedev til CNBC i november.

På grunn av krigen i Ukraina har det vært usikkerhet rundt hvorvidt Russland kom til utsette eller avlyse neste års valg.

– Presidentvalget i 2024 vil bli avholdt i strengt samsvar med loven og i samsvar med alle demokratiske konstitusjonelle prosedyrer, uttalte imidlertid Putin selv tidligere i år.