<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fyrer løs mot NHOs Trump-strategi: – Vi skal ikke på reservebenken til EU

Tidligere FrP-topp, Ketil Solvik-Olsen har tilbrakt høsten i USA. Han mener at NHO nå kjører helt feil strategi i forholdet til USA og Donald Trump. 

Publisert 8. jan. 21:31
Oppdatert 8. jan. 22:45
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
+ mer
lead
FYRER LØS: Ketil Solvik-Olsen mener NHO går i helt feil retning med tanke på tilnærmingen til Trump 2.0.  FOTO: Håkon Mosvold Larsen
FYRER LØS: Ketil Solvik-Olsen mener NHO går i helt feil retning med tanke på tilnærmingen til Trump 2.0.  FOTO: Håkon Mosvold Larsen

Ifølge E24 frykter NHO at President Trump vil skape uro i handelspolitikken, og norsk EU medlemskap lanseres som en løsning. Jeg tror NHO med sin «strategi» posisjonerer Norge på sidelinjen i forhold til USA, fremfor å utnytte de mange muligheter som Trump nå skaper, det skriver Ketil Solvik-Olsen på LinkedIn

Den tidligere FrP-statsråden mener Norge må se på mulighetene Trumps inntog i det hvite hus medfører. Han mener vi må prøve å forstå Trump og ikke bare fokusere på utfordringene han fører med seg. 

«Man kan like eller mislike Trump - det finnes mange argument for begge deler. Men når han først er valgt, bør Norge se på mulighetene det fører med seg. Min påstand er at knapt noe land på kloden har flere mulige oppsider enn nettopp Norge. De bør vi benytte oss av, og da må vi forstå Trump,» skriver han. 

Må forstå Trumps syn på Kina

Solvik-Olsen mener det er viktig å forstå hvordan mange av republikanerne ser på Kina. 

«En av Trumps hovedpunkter i valgkampen og etterpå, har vært USAs konkurranseforhold til Kina. Blant mange republikanere sees Kina på som en utfordrer og ikke bare en økonomisk konkurrent, men en aktør som søker å flytte hele det geopolitiske bildet,» fortsetter han. 

Solvik-Olsen tror Kina gradvis ønsker å bygge ned Vestens vilje til å slåss frihetskamper, før de til slutt vil prøve seg på Taiwan. 

«De ser på Kina som en «muliggjører» for at Russland viderefører krigen i Ukraina, at Nord Korea kan hjelpe Russland i Kursk, at Iran kan sponse opprør og terror i Midt Østen. Ved å «virvle opp støvet» på den måten, vil Kina over tid redusere Vestens vilje til å slås flere frihetskamper, og til slutt kan Kina igangsette en «Hong Kong» prosess i Taiwan,» poengterer den tidligere FrP-toppen. 

Med bakgrunn i en del av republikanernes syn på Kina, syntes Solvik-Olsen at Trumps strategi mot Kina ikke er unaturlig. 

«Med et slikt utenrikspolitiske bilde hos republikanerne, er det naturlig at Trump ser på hvordan USA kan gjøre landet mindre avhengig av Kina for strategisk viktige råvarer og produkter. Oppbygging av kompetanse, hjemflagging av industri og oppbygging av nasjonal produksjon er en av strategiene. Tollmurer, handelshindringer og nasjonale subsidier/incentiver er noen av virkemidlene,» skriver han. 

Mafia-aktør

Solvik-Olsen mener Trump ser på Kina som en «mafia-aktør» og at de ikke respekterer spillereglene i den globale handelen. 

«Det er mange grunner til å mislike tollmurer og handelshindringer. Som sosialøkonom tror jeg grunnleggende på handel og samarbeid - vi tjener alle på det. Det forutsetter dog sunn konkurranse og felles regler. Et fritt marked med stort innslag av en «mafia» fungerer derimot ikke, da vinner de som ikke respekterer spillereglene. Trump anser Kina som en mafia-aktør i global handel,» skriver politikeren. 

FrP-mannen ser på akkurat dette som en stor mulighet for Norge, og at vi må kapitalisere på et utfordrende forhold mellom USA og Kina. 

«Hva betyr dette for Norge? Veldig mye oppside. Fordi Norge har mye av det som er viktig for USA dersom de skal handle mindre med Kina. Innenfor Nato er vi det eneste energirike landet utover USA og Canada,» skriver han.

«Vi har enorme mineralforekomster som kan høstes av. Vi har effektiv metallproduksjon. Vi har høyt kompentent arbeidskraft, er avansert innen teknologi, og et fantastisk samfunnslaboratorium fordi vi er små, relativt homogent og tillitsbasert samfunn. Vi bidrar ganske bra til NATO, vi har grense til Russland, vi har Svalbard og vi har Jens Stoltenberg og Erna Solberg,» fortsetter han. 

Snakker av erfaring

Solvik-Olsen har vært mye i USA, og har brukt sine erfaringer derfra til å forstå situasjonen. 

«Etter å ha tilbragt høsten i USA, og ytterligere ca 6,5 år av livet mitt der borte tidligere, så mener jeg bestemt at ovennevnte er svært gode kort å ta med til bordet. Vi er unike i Europa! Vi må ha selvtillit, ikke tro at vi skal på reservebenken til EU,» skriver han. 

«Ja, EU er vårt viktigste eksportmarked. Vi tjener alle på godt naboskap. Men dersom bekymringene er handelsrelasjoner til USA, så er norsk EU medlemskap og EUs forhandlingsdelegasjoner feil spor. NHO bør velge en annen strategi,» avslutter politikeren.