<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
BACK TO WORK: Det går mot normale tider, men hva er normalt for kontorarbeid i fremtiden?  Foto: Getty Images

Jarle Moen: – Gjør deg klar for kontorkontoret

Det går mot friskere tider. Og det begynner å bli på tide, sier Jarle Moen. 

Category iconPremium
    Publisert 13. aug. 2021Oppdatert 13. aug. 2021
    Lesetid: 3 minutter

    Tekst: Jarle Moen

    Det går mot friskere tider. Og det begynner å bli på tide. Hjemmekontor og nedstengning tærer. Peislukten har satt seg i Eton-skjortene etter ukesvis på hytta. Du har sett mer til folka i Bring, Porterbuddy og PostNord enn dine nærmeste venner og kolleger. Takeaway-lunsj fra El Camino og Kverneriet har krympet jobbantrekkene. Joda, vi har fått nye vaner. Vaner jeg ikke tror forsvinner bare fordi samfunnet åpner og vi begynner å dra på kontoret igjen.

    På hjemmekontor har vi på mange måter vært vår egen sjef. Vi har kjent på en frihet midt i ned- og innestengelsen. Frihet til å gå i mer komfortable klær i hverdagen. Frihet til å ta noen møter fra sofaen, i stedet for i gørrkjedelige møterom. Frihet til å være litt sydlandske i tidsbruk og oppmøte. Ingen kommer andpustne til møter lenger.

    Jarle Moen

    Jarle Moen

    En av Norges mest erfarne hotell- og reise-livspersoner. Tidligere hotelldirektør på The Thief og utvikler på Sommerro-prosjektet. Skriver i Premium om reiseliv oh deler sine beste tips og erfaringer. 

    Vi har også opplevd frihet til å spise hva vi vil til lunsj og mellommåltider. Takeaway-markedet har eksplodert. De rosa og blå hverdagsenglene har sust på kryss og tvers i byen til alle døgnets tider. De kommer med bud om hygge og kvalitet. Vi har absolutt lagt oss til noen nye vaner, og forventninger.

    Ledere jeg snakker med, er bekymret for hva slags gjeng som nå kommer tøffelsubbende tilbake på jobb. Hvilke forventninger har de? Hva må gjøres for at kontorkontoret skal kunne konkurrere mot hjemme- og hyttekontorets komfort, fleksibilitet og kvalitet? Svaret ligger i å levere det hjemme- og hyttekontoret ikke klarer: møter mellom mennesker.

    Å legge til rette for møter mellom mennesker er ikke enkelt. Det er et fag. Her er noen råd til ledere med prestasjonsangst i møte med oppmykede smittevernsbestemmelser:

    • Vi er ferdig med møter, men ønsker å møtes. Mer enn noensinne. Legg til rette for treff i sosiale soner på jobben, hvor vi kan føre en helt vanlig samtale i behagelige omgivelser. Uten kornete bakgrunn og sviktende datalinje.
    •  Digital kaffe smaker beskt. La møtene vi har ved kaffeautomaten bli en høydare. Sørg for kaffe og snacks som ikke står tilbake for aeropressen og sconesene vi har rigget oss til med hjemme.
    • Kantina har vært en app i snart ett år. Med alle byens restauranter tilgjengelig. Nå skal vi plutselig spise sammen igjen, fra samme meny. Du kan ikke konkurrere med restaurantene, men glem tunge gryteretter og store buffeter. Fiks noe enkelt, elegant og sunt. Så skal du se folk smiler likevel.
    • Gi folk hyggelige overraskelser. Skap en følelse av at alt kan skje på kontoret. Noe du for all del ikke vil gå glipp av. Faglige innslag, underholdning eller inspirasjon. Sørg for FOMO på hjemme- og hyttekontoret.
    • Du har noen knappe måneder på deg, så er de der. Kollegene dine. Tilbake på kontoret – skravlesjuke, med pokéabstinenser og hang til god lyssetting. Trøsten er at de har blitt flinkere til å sette kaffekoppen inn i oppvaskmaskinen.