+ mer
GRÅMUS: HP ZBook Fury 17 G7 kan oppgraderes i det uendelige, men designet skuffer. Foto: HP

Gråmus på steroider

Den kalles Fury, og koster det samme som en bruktbil om du vil. Premium testet HPs nye monstermaskin som skal ta rotta på folkefavoritten Mac.

Du beskriver deg selv som den kreative typen og skal ha deg ny PC. En Mac, altså.

Det er i det minste slik det IT-utviklere, hobbyfotografer og arkitekter samstemt mener er rett valg dersom design og ytelse vektes like høyt. Det finnes jo knapt alternativer.

Vel, det gjør det. Blant dem er HPs nye Z Book som ble sluppet nylig som selskapet selv beskriver som en potensiell «Mac-killer».

Med en prislapp på 28.000 kroner og oppover gir den Apples maskiner noe å bryne seg mot.

HPs nye Z Book G7 17”

PROS 

  • Ubegrensede oppgraderingsmuligheter
  • Rask og enkel bytte av deler
  • Godt tastatur og Bang & Olufsen høyttalere

CONS 

  • Grått og kjedelig design
  • Stor

I det du åpner doningen skjønner du raskt at HPs nye monstermaskin ikke er et bestselgerprodukt. Med en skjerm på 17 tommer er HP Z book Fury en gigant på skrivebordet som lover å sømløst geleide deg gjennom alle arbeidsrelaterte prøver du setter den på.

Zbook G7 17” Fury ser ut som en laptop, men er i praksis en stasjonær gitt størrelsen. 

Men til tross for navnet, gir både design og ytelse mer assosiasjoner til gråmus enn vilt raseri.

HP har gått for helgrått. Tastatur, musepeker og dekselet er grått. Til og Z-en som erstatter det lysende eplet på en Mac er grått.

Det minner mer om et gufs fra 1990-tallet enn en maskin som skal konkurrere med et av de mest populære designproduktene de seneste tiårene.

Det blir heldigvis bedre

Viftene er stille som mus, skjermen er av den litt blasse typen man typisk får med premiummaskiner og til tross for sin enorme størrelse er den hele 29 prosent mindre enn forrige utgave.

Og hva med ytelsen? Det er tross alt det man betaler for, all den tid man trenger trillekoffert for å få den med seg.

Utgaven Premium fikk mellom hendene inkluderer 1,5 terabyte superrask SSD-lagring, 16 gigabyte siste generasjons RAM. Og en Intel i7-10750 prosessor på 2,7 GHz.

Skjermkortet benchmarkes derimot i kategorien «elendig».

ARBEIDSHEST: HPs nye toppmaskin kan kanskje oppgraderes til å bli et monster, men stilig er den ikke. Foto: HP

Men det spiller forsåvidt liten rolle, for HP Z Book er omtrent som et Block Watne-modulhus som kan fôres med steroider. Det finnes en standardmodell, men moroa begynner først når du slipper lysten og lommeboken løs.

Bygget for å tukles med

Modellene kommer med omtrent så mange oppgraderinger du vil, inkludert 10. generasjon Intel Comet Lake-H og Xeon-prosessorer, opptil 128 gigabyte ram, 10 terabyte SSD-lagring og Nvidia Quadro RTX 5.000 grafikk.

Dersom den forrige setningen ikke gir noe mening for deg, kan det enkelt oversettes at du tar en Skoda og bytter all innmaten med en MacLaren.

Det fiffige er at det er veldig enkelt. Z Book-serien er bygget for å tukles med. Med et knepp åpnes undersiden og du kan fritt bytte ut hvert enkelt komponent fra maskinens underside. Skulle ikke kjøpt seg nytt skjermkort? Knepp, tikk og klakk, og det er gjort – uten at du har vært i boden etter spesialskrujernet.

Med Comet Lake-prosessoren skal maskinen, ifølge selskapet, være 3,76 ganger raskere enn en MacBook Pro 16. Det er ganske drøyt. 

Det er ikke maskinen du kjøper for å flytte frem og tilbake mellom kontoret, og heller ikke det beste valget om gaming er hovedmålet. Det er ingen tvil om at Z Book 17 Fury G7 først og fremst er en dønn seriøs arbeidshest.

Z Book Fury fungerer kanskje ypperlig til å designe arkitekttegnede boligen du drømmer om, men den kommer ikke til å være en del av den.

Dersom HP ønsker å vippe Apple av tronen, må selskapet filleriste sin egen designavdeling. 

Premium
Design