+ mer
EAMES-STOLEN FOR NÅ: ES 104 ble tegnet av Charles og Ray Eames i 1960, ment for å innrede lounge-området i den gigantiske Time & Life-bygningen i Manhattan.  Foto: Vitra

Hjemmekontorstolen du også kan ha i stuen

En av Eames mindre kjente 60-tallsstoler er av de som får mest oppmerksomhet under pandemien. 

Du har selvsagt hørt masse om Charles og Ray Eames' designstoler. Ingen «lounge chair» over eller under. 

På den litt mer ukjente siden finner vi imidlertid den kanskje aller mest passende hjemmekontorinvesteringen i år: Lobby Chair ES 104. 

Mad Men-aktig

1960-tallet var snilt nok til å gi verden denne stilfulle og komfortable stolen, konstruert i aluminium og mykt lær. 

Eames-ekteparet designet den opprinnelig som et oppdrag for å møblere lobbyen i den 48 etasjer høye Time & Life-skyskraperen i Midtown Manhattan, som åpnet i 1959. Derav navnet. Det blir ikke mer Mad Men-aktig enn det. 

Den alvorlige stolen kom med både hjul og faste føtter. Metallrammen ble gjort i aluminium. Læret var godt polstret, sort, tykt og skinnende. 

Hjemmekontorprofil

Så, hvorfor passer denne så usedvanlig bra til hjemmekontoret?

Fordi kontorstolen skal stå hjemme hos deg. Ikke på kontoret. Det er kjipt å gå forbi hjemmekontoret utenfor arbeidstid og titte inn på en kjip plaststol (som sikkert er behagelig, men ingen designperle). Med en ES 104 ved skrivebordet vil du nesten glede deg til å sette deg ned med kaffekoppen neste morgen for å svare på mail. 

Jeg vil ha en!

Lar du deg lokke av ES 104, og vil dykke enda dypere i materien? Sjekk ut vintageeksemplarer produsert av Herman Miller. 

Det du ikke vil ha er en billig blåkopi. Det gjelder hele kontorstolserien Eames designet, som dessverre er blitt en yndet kilde til rip-offs de siste 15 årene. 

I dag produseres den ikoniske stolen av den sveitiske designkjempen Vitra. Prisen starter på rundt 67.00 kroner.

Premium
Design