<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
«HYLLEST TIL ORIGINALEN»: Cassina har siden 2019 produsert stoler som de kaller en hyllest og homage til Jeannerets opprinnelige design. Foto: Cassina

Denne stolen omsettes for elleville priser

It-stolen om dagen er denne. Rotting og solid trevirke – tegnet av ingen ringere enn Le Corbusiers fetter Pierre Jeanneret.

Category iconDesign
    Publisert 17. juni 2021
    Lesetid: 2 minutter

    Da den verdenskjente sveitstisk-franske arkitekten Le Corbusier en gang på 50-tallet fikk i oppgave å planlegge en hel indisk by, skjønte han at det ville bli mye arbeid og at han ville trenge assistanse. Indias statsminister Jawaharlal Nehru ville at landet skulle by på en slags arkitektonisk og kulturell perle. Den nye byen ble bygget i Chandigarh, og Corbusier jobbet sammen med andre kjente og lokale arkitekthoder for å skape et helhetlig produkt. Fetter Pierre Jeanneret (1896-1967) fikk i oppgave å lage møbler.

    ARKITEKT: Pierre Jeanneret (1896-1967). Foto: Getty Images

    Andre fete design fra Pierre Jeanneret

    • Lenestolen Kangaroo chair
    • Biblioteksbord som også ble designet for den indiske byen

    Det som må sies å være den mest spektakulære og viktigste delen av nye Chandigarh var «Chandigarh Capitol Complex», bestående av en rekke statlige bygninger og monumenter. Et slags lokalt regjeringskvartal, om du vil. Området dekker 100 dekar og har siden 2016 vært på UNESCOs verdensarvliste. Og det er i disse bygningene at vi finner dagens fokalobjekt: Jeannerets designstoler i teak og rotting. 

    Ettertraktet vare

    Stolen ble laget i et utall forskjellige varianter, men alle deler det samme grunnleggende designspråket, bygget med skarpe vinkler i V-form og massivt trevirke (i sin tid billig burmesisk teak). Jeanneret tegnet dem inn i alt fra skrivestoler til lenestoler, med tilhørende bord. 

    De siste årene har disse originale stolene blitt utrolig populære blant kjennere. Indias kulturdepartement måtte etter hvert sette en eksplisitt regel for at stoler ikke kunne bli solgt til utlandet uten deres tillatelse. Det har gjort at stolene i dag koster masse penger. For eksempel: Seks originale stoler av referansen PJ-SI-28-D ble solgt for nesten 500.000 kroner hos Phillips i 2019. Det var nok ikke toppen. Tidligere i år solgte Sotheby's to lenestoler (PJ-SI-29-A) for nær 430.000 kroner. Deler av Kardashian-familien har eksempelvis slike i spisestuen. 

    Den store interessen har ført til en del kopier, så konferer med en ekspert før du tenker å bruke dyre dommer på en originalstol.