<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
«GRAND COMPLICATION»: Patek Philippe 5204R-011, lansert i oktober.  Foto: Patek Philippe

Inngangsprisen er 2,6 millioner kroner

Evighetskalender? Say what?

Publisert 4. nov. 2021 kl. 16.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 468 ord

Form og funksjon. Når klokker scorer høyt på begge disse kvalitetene, da jubler publikum. Patek Philippe er en av merkene som ikke helt sjelden viser frem urmakermusklene og flekser for omverdenen. 

Når de først skal flekse legger de godbitene i «Grand Complications»-kolleksjonen. Resultatet er som oftest både estetisk tiltalende og mekanisk imponerende. Sistnevnte er et absolutt minimum. 

Der kommer referansen 5204 inn i bildet. 5204 er en evighetskalender, med dobbelkronograf (kronograf med to sekundvisere, som derfor kan måle to hendelser samtidig), månefase, skuddår- og dag/natt-indikator. I roségull selvfølgelig. Blant merkeentusiaster er dette noe av det absolutt gjeveste en kan sprade rundt med på håndleddet. Glem enkle Nautilus i stål. Dette er kremen av kremen. 

GULL PÅ GULL: Viserne, indeksene og kassen er alle i gull. Foto: Patek Philippe

Men tilbake til evighetskalenderen. Hva er egentlig denne kostbare komplikasjonen?

Mekanisk utfordring

En evighetskalender skal i teorien greie å fortelle dag og dato – uansett om det er skuddår eller ei. I et utall år fremover i tid. Typ hundrevis av år. Så om du teoretisk sett skulle bruke denne klokken hver bidige dag skal det ikke være noe behov for å stille datoen. 

I denne Patekens sammenheng vises dag og måned rett under klokken 12 på urskiven. Dato finner du ovenfor klokken 6, sammensveiset med månefasen – forøvrig flankert av dag/natt-indikator på venste side og skuddårsindikator på høyre. 

Om du synes det høres enkelt ut (om du tenker «jeg har jo denne informasjonen på min mobiltelefon»), tenk om igjen. Når de mekaniske hodene skal pønske ut slike komplikasjoner er det som oftest kun tilgjengelig i ultradyre modeller. Og mekanikken er hårfin. Spesielt om den skal kombineres med andre haute horlogerie komplikasjoner slik som i 5204R-011. 

URVERKET: Patek Philippe 5204R-011s bakside har ingen nedsider. Baklokket i safirglass byr på innsyn til det kompliserte urverket med manuelt opptrekk. Blant entusiaster er dette noe av det ypperligste. Foto: Patek Philippe

Evighetskalenderen krever intet annet enn en nøye kalkulert, koordinert og presist maskinert serie tannhjul for å sikre nøyaktig visning av datoen. 

Okei da, så er dette muligens utdatert teknologi for et problem som med enkelhet løses digitalt. Men det er nettopp den lille mekaniske landsbyen, som settes til verks for å løse fortidens problemer, som er så fascinerende. Urverket er CHR 29-535 PS Q med manuelt opptrekk og 65 timers gangreserve og gyromax-balanse, helt egenprodusert av Patek.

5204, dobbelkronografen med evighetskalender, er en ikonisk referanse hos Patek Philippe, selv om den ble lansert for mindre enn ti år siden. Den stiller seg i samme gruppe som den sveitsiske produsentens andre kronografer med evighetskalender, en kategori med kjente klokkefans som John Mayer og Eric Clapton. Prisen gjør samtidig kundelisten på nye 5204-011 (brun skive og kasse i roségull) nokså eksklusiv. Sveitserne oppgir en inngangsbillett på 2.633.000 kroner. Det koster å være presis.