Selger 100 ikoniske klokkedesign
Kjøperen får også skissene i NFT-format.
Det er designeren Gérald Genta som står bak noen av moderne tids aller hotteste klokker. Her er to eksempler: Audemars Piguet Royal Oak og Patek Philippe Nautilus. Begge er pennet av sveitseren, som gikk bort i 2011.
Nå skal Sotheby's auksjonere bort 100 av Gentas originale skisser. Samt senere i mai måned; hans personlige Royal Oak i stål, med bezel-ring i gult gull. Klokken er estimert til å selge for mellom 300.000 og 500.000 dollar, men en kan nok regne med at den kommer til å gå for langt mer, gitt både proveniensen og de siste tiders ville auksjonspriser.
Salget av tegningene deles opp i tre, fordelt på auksjoner i klokkehovedstaden Genève, Hong Kong og New York mellom februar og april. Kjøpere får også med en unik NFT av den aktuelle skissen.
Gérald Genta (1931-2011)
- «The Picasso of watchmaking». Den sveitsiske klokkedesigneren står bak ikoner som Universal Genève Polerouter, Omega Constellation, Audemars Piguet Royal Oak, Cartier Pasha og Patek Philippe Nautilus.
- I dag er Gentas ettermæle passet på av hans kone Evelyn, gjennom organisasjonen Gérald Genta Heritage. Angivelig finnes det fortsatt nær 3.500 av hans skisser som ennå ikke er blitt virkelighet. Kanskje vi i fremtiden får se enda flere av hans kreasjoner.
- Etablerte sitt eget selskap, Gérald Genta, i 1969. Dette ble senere solgt til Bulgari i 1998.
Blant de håndkolorerte tegningene er eksempelvis det første utkastet til Royal Oak fra 1970. Samt andre velkjente design, som Pasha de Cartier. Muligens enda mer interessant er skissene som tidligere ikke har vært vist for publikum, med klokkedesign som enten aldri ble kjøpt eller produsert. I tillegg vil auksjonen inneholde skisser som ble gjort på bestilling for klienter, deriblant arabiske statsoverhoder.
På listen er også en skisse av Gentas Mikke Mus-klokke, som forøvrig gjorde come-back gjennom Bulgari i 2021.
Delvis til inntekt for unge i klokkeindustrien
Det er Gentas kone og businesspartner Evelyne Genta som gjennom organisasjonen Gérald Genta Heritage ivaretar hans ettermæle. Og det er hun som står bak salget hos Sotheby's, som går under tittelen «Gérald Genta: Icon of Time». Deler av inntektene skal gå til organisasjonen, øremerket arbeidet de gjør for å belønne og oppmuntre unge i klokkeindustrien, blant annet gjennom prisen «Gérald Genta Prize for Young Talent».
– Først og fremst var Gérald en kunstner. Hver morgen satt han ned ved sitt skrivebord, ikledd dress, full av ideer, og vi kunne aldri vite hvor hverken dagen eller hans fantasi skulle ta ham. Som en sveitsisk kunstner bosatt i Geneve følte han at han måtte gjøre sin kunst innenfor urmakeri, og det er nettopp det han dedikerte livet sitt til, sier Evelyne Genta i en pressemelding.