+ mer
SPESIELL: Master Control Memovox Timer er en ny twist på et velkjent tema. Foto: Jaeger-LeCoultre

Vekkerklokke til håndleddet – til 150.000 kroner

Jaeger-LeCoultres nye alarmklokke er overflødig, men akk så lekker.

Denne saken ble første gang publisert i Finansavisen Motor i juni 2020. 

I likhet med ikoniske Reverso og Polaris, har også Memovox dype røtter i Jaeger-LeCoultres historie. Den mekaniske klokken med alarmfunksjon så dagens lys i 1950, og gikk rett i strupen på Vulcain Cricket fra året tidligere.

Mens Jaeger-LeCoultre i dag regnes som selve fanebæreren for den mekaniske alarmen, har Vulcain for lengst svunnet hen til bunken med inaktive klokkemerker.

Nytolkning

Tross fraværet av direkte konkurrenter hviler Jaeger-LeCoultre slettes ikke på laurbærene. Master Control Memovox Timer er en lekker nytolkning av ikonet fra 50-tallet.

Alarmfunksjonen er inntakt, og fungerer nøyaktig slik den alltid har gjort: Med den ekstra kronen roteres disken med det lille trekantsymbolet til ønsket tidspunkt hvor alarmen skal gå av, og lyden spilles av ved hjelp av en liten hammer og gong på innsiden av kassen. Volumet kan neppe utfordre dagens mobiltelefoner, men på riktig underlag kan man fort la seg overraske over hvor høylytt den vesle krabaten kan være.

EGENPRODUSERT: Kaliber 986 kan nytes gjennom glasset i baklokket. Foto: Jaeger-LeCoultre

Master Control Memovox Timer har i tillegg fått en ny nedtellingsfunksjon, som i realiteten er en slags alternativ måte å sette alarmen på. Med samme krone som stiller alarmdisken, justeres den sølvfargede skalaen opp mot den røde tippen på motvektsiden av timeviseren. Skalaen angir hele timer, og blant Jaeger-LeCoultres foreslåtte bruksscenarier er kanskje en liten ettermiddagslur det mest aktuelle.

Oser klasse

Den praktiske verdien er i beste fall minimal, men det ser unektelig bra ut. Urskiven byr på to blåtoner og solstrålemønster, mens den lille sølvfargede skalaen er utført i relieff. Den røde utstikkeren på timeviseren er heller ingen anonym indikator, men er formet som Jaeger-LeCoultres logo. Estetisk er klokken kanskje en av de mest spektakulære Memovox-tolkingene til dags dato – men vi snakker likevel om et ur som oser klasse og eleganse.

Stålkassen har en diameter på 40 mm og tykkelsen er på anstendige 12,39 mm. I motsetning til tidligere Memovox er baklokket nå utstyrt med glass, som gir fritt innsyn til det egenproduserte urverket. Kaliber 956 har en gangreserve på 45 timer, og er tradisjonelt dekorert til den høye standarden Jaeger-LeCoultre er kjent og elsket for.

Kun 250 eksemplarer av den særegne blå alarmklokken blir tilgjengelig. Prisen er satt til 15.700 sveitsiske franc, som med dagens kurs tilsvarer rundt 152.000 kroner. I denne prisklassen finnes det nok av gode kandidater, men Memovox er definitivt et ur som skiller seg ut fra mengden.

Premium
Klokker