<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
ÅPEN LØSNING: Bulthaup designet et kjøkken rundt tiden da kjøkkenet ikke lenger nødvendigvis var et separat rom. Foto: Bulthaup

Luksusbenk på kjøkkenet? Startprisen er 130.000 kroner

Hva er det feteste kjøkkenet for deg med åpen løsning?

Publisert 13. apr. 2021 kl. 14.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 310 ord

Frankfurt-kjøkkenet var på sett og vis den første strømlinjeformede innredningen av et kjøkken, til en rimelig pris. Før 1920-tallet var alt liksom bare satt sammen av det man hadde og ville ha, eller skikkelig custom. 

Damen bak denne lille revolusjonen var østerriske Margarete Schütte-Lihotzky. I 1926 designet hun løsningen som en del av byplanleggeren Ernst Mays prosjektering av Frankfurt, hvor det var et stort behov for fornuftige hjem for arbeiderklassen. De rundt 20.000 eksemplarene som ble bygget av Schütte-Lihotzky ansees som forgjengeren til det moderne, plassbygde kjøkkenet. Litt sånn som du får på IKEA i dag. Nå er Frankfurt-kjøkkenet utstilt på Museum of Modern Art i New York. 

Kjøkkenløsningene fra tyske Bulthaup er ikke på MoMA, men selv sier selskapet at deres b2-løsning av datidens presse ble kalt «en av de største kjøkkenrevolusjonene siden 1926».

Da alle skulle ha åpent kjøkken

En gang på 80-tallet bestemte folk seg for at det skulle være populært med åpne kjøkkenløsninger. Før den tid funket det best med separate kjøkken – ventilatorhetten var ikke spesielt perfeksjonert, og som i dag var det ikke særlig kult å spise maten sin i stekeos med oppvasken foran seg. 

Sammenfallende med trenden for åpne kjøkken, lanserte tyskerne i Bulthaup sin integrerte kjøkkenbenk i 1988. Det frittstående bordet i aluminium hadde kokeplate, vask og arbeidsbenk – alt i ett. Tanken var å skape et «snekkerverksted» for matlaging. Verktøyene, altså slikt som kar, kniver og gafler, har sin plass i egne skap.

I sin nåværende iterasjon, b2, er benken en fiffig og uvanlig løsning på kjøkkenet, tegnet med hjelp fra den Østeriske designgruppen EOOS. Best kombineres den nok med skapene fra samme serie, som kan gjemme alt fra kjøleskap og ovn, til bestikk og servise. 

Men, det koster å være kul. Prisen for benken starter på 130.000 kroner. 

Denne saken ble første gang publisert i Finansavisen Premium i februar 2021.