<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Finsk klokkemerke får hjelp av urmakerlegende

Leijona er det mest ambisiøse nordiske klokkemerket du ikke har hørt om.

Publisert 24. feb. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
MEKANISK TID: Det finske klokkemerket Leijona har inngått samarbeid med den finske mesterurverkeren Kari Voutilainen og hans fabrikker. Foto: Voutilainen x Leijona
MEKANISK TID: Det finske klokkemerket Leijona har inngått samarbeid med den finske mesterurverkeren Kari Voutilainen og hans fabrikker. Foto: Voutilainen x Leijona

Det må være noe i de tusen sjøers vann. Tross et folketall på litt over halvparten av London, har Finland fostret uforholdsmessig mange idrettshelter. Listen over «flyvende finner» innen vintersport, friidrett og motorsport er lang. En av de første som ble beæret med kallenavnet var mellom- og langdistanseløpere Paavo Nurmi, som tok hjem tre gullmedaljer under OL 1920, og hele fem gullmedaljer fire år senere.

URMAKERMESTER: Finske Kari Voutilainen. Foto: Ralf Baumgarten / Voutilainen x Leijona

For klokkeentusiaster over hele verden er imidlertid de største finske heltene Kari Voutilainen, Stepan Sarpaneva og Torsti Laine. Særskilt førstnevnte har opparbeidet seg et rykte for å lage noen av de ypperste urene som kan kjøpes for penger, og nevnes gjerne i samme åndedrag som Philippe Dufour, François-Paul Journe og Laurent Ferrier. Armbåndsur som i kvalitet overgår mange av de ærverdige merkene i den sveitsiske urindustrien.

Til sammenligning er Leijona et nokså ukjent navn – i alle fall utenfor Finland. Innenfor de finske riksgrensene har imidlertid klokkene med løven på tallskiven blitt solgt over disk i over 100 år. Logoen har sin herkomst fra Sveits, og ble opprinnelig brukt på lommeur importert av J.W. Lindroos tidlig på 1900-tallet. Virksomheten ble i 1919 kjøpt av det ferske selskapet Perkko, startet av brødrene Jalo, Urho og Oiva et knapt år tidligere.

NYTT FRA LEIJONA OG VOUTILAINEN: Dykkerklokken Försti ble lansert i desember. Foto: Voutilainen x Leijona

Lenge var det sveitsiske urverk som ble brukt i de mekaniske klokkene fra Leijona. Kvartsrevolusjonen på 1970-tallet, med inntoget av rimelige og presise batteridrevne urverk fra Japan, førte imidlertid til at de mekaniske urverkene gradvis ble faset ut. Innen utgangen av 1990-tallet gikk nærmest hele katalogen til det finske merket på batterier.

En uventet retur til mekaniske klokker

Spoler vi raskt frem til nåtid, er Leijona fortsatt eid av Perkko (som for øvrig er distributør for klokkemerkene Casio, Gant og Seiko). På 1980-tallet ble imidlertid selskapet kjøpt opp av finske Nurmi Group. Familieforetaket ledes av Matti Nurmi – sønnen til tidligere nevnte idrettslegende og «flyvende finne», Paavo Nurmi.

De seneste tiårene har Leijona nærmest vært ensbetydende med moteriktige batteridrevne klokker til en tusenlapp eller to. Klokker som generasjoner av finner har hatt som sin aller første – men som er av svært begrenset interesse for mer kresne klokkeentusiaster. Slik var det i alle fall frem til 2019, da Perkko feiret sitt 100-årsjubileum som eiere av Leijona.

Kolleksjonen Leijona Heritage 1907 markerte en uventet retur til mekaniske klokker produsert i Sveits, basert på et enda mer uventet samarbeid med mesterurmakeren Kari Voutilainen. Partnerskapet er likevel ikke helt søkt – under studietiden ved anerkjente Kelloseppäkoulu (den finske urmakerskolen), stiftet den unge urmakeren nært bekjentskap med Leijona gjennom en sommerjobb ved eierselskapet Perkko.

NYTT FRA LEIJONA OG VOUTILAINEN: Dykkerklokken Försti ble lansert i desember. Foto: Voutilainen x Leijona

Bak Voutilainen x Leijona er ingen ussel lisens til å sole seg i glansen av navnet, kokt sammen av markedsførere og kalkulatorer i dress. Derimot er det snakk om et genuint samarbeid, helt ned på produksjonsnivå. Voutilainen besørger ikke bare monteringen og kvalitetssikringen av klokkene i Sveits, men står også for produksjonen av sentrale komponenter. Tallskivene lages av den Voutilainen-eide skiveprodusenten Comblémine SA, mens urkassene produseres av Voutilainen & Cattin SA.

Dykkerklokken

Toni Huuhtanen er Brand Manager for Voutilainen x Leijona hos Perkko, og understreker at Leijona alltid har vært kjent for å levere mye klokke for pengene. En tradisjon merket ønsker å opprettholde, og i følge Huuhtanen har Leijona Heritage en kvalitet og finish som er eksepsjonell i sin prisklasse. Selve urverkene er imidlertid hyllevare fra Sellita, uten det sirlige håndverket Voutilainen er kjent for. Men vi snakker tross alt om tilgjengelig luksus fra rundt 25.000 til 50.000 kroner – ikke klokker i millionklassen med «Voutilainen» på tallskiven.

NYTT FRA LEIJONA OG VOUTILAINEN: Dykkerklokken Försti ble lansert i desember. Foto: Voutilainen x Leijona

Nøyaktige produksjonstall vil Huuhtanen ikke røpe, men forsøker likevel å sette kolleksjonen i perspektiv. Mens den ordinære Leijona-kolleksjonen selges av over 200 finske utsalgssteder, er Leijona Heritage å finne hos 9 utvalgte klokkeforhandlere.

Kolleksjonen består nå av sportskronografen Urho Chrono, dressklokken Oiva Classic og den puteformede Jalo Sport. Som den observante leser sikkert har lagt merke til, er modellene oppkalt etter grunnleggerne av Perkko.

I desember ble kolleksjonen utvidet med sin første dykkerklokke, som bærer det passende navnet Försti. Klokken er en moderne nytolkning av en historisk Leijona dykkerklokke lansert på 1970- eller 1980-tallet, med detaljer inspirert av Kari Voutilainens første klokke – også den en dykkerklokke fra Leijona.

I følge Huuhtanen ser Perkko et stort internasjonalt potensiale for Heritage 1907-kolleksjonen, men noen konkrete planer om en norsk forhandler foreligger ikke. Fraværet gjør imidlertid Leijona Heritage til et enda mer eksotisk alternativ i mellomklassen, som ellers domineres av store kommersielle aktører som Longines, TAG Heuer og Tudor. Og kanskje ligger det en styrke i nettopp dette.

Se de andre klokkene i Leijonas kolleksjon med Voutilainen her: 

(1 / 3)