+ mer
«CHRISTMASES WHEN YOU WHERE MINE»:  Før Taylor Swift ble fullblods popstjerne skrev hun blant annet denne julesangen er blant de fineste innen countrymusikken i det nye årtusen. Foto: Getty Images

20 julelåter du kanskje ikke har hørt

Det er «den» tiden av året igjen, men fortvil ikke, det finnes alternativer til «Driving Home For Christmas» og «Happy Xmas (War Is Over)» der ute!

Vi sliter med de samme julesangene år etter år og mer eller mindre likelydende versjoner av «Silent Night», «Have Yourself A Merry Little Christmas», «Mary’s Boy Child» og «White Christmas». Hver eneste førjulstid pøses disse og mer «moderne» julelåter som «Last Christmas», «Do They Know It’s Christmas?» og «All I Want For Christmas Is You» ut fra skjulte høyttalere i kjøpesentre og serveringssteder, fra radiostasjoner og – fremdeles – CD-spillere rundt i landet. Vi slipper ikke unna.

«Veni, redemptor gentium» – latin for «kom, jordens frelser» – er navnet på en hymne som kan spores tilbake til 300-tallet, og er der denne historien begynner, om vi ikke strekker den helt tilbake til Jesu fødsel. «Veni, redemptor gentium» er en av flere slike som anses som opprinnelsen til julemusikk. Komponisten – den milanesiske biskopen Ambrosius – skulle bare visst hva det førte til.

Spoler vi frem til 1200-tallet ser vi at tradisjonen med julesanger på «innfødte» språk, altså ikke latin, har fått sin tidlige utbredelse, takket vært den hellige Frans av Assisi. Første gang julesanger på engelsk dukker opp er blant verkene til presten John Audelay som døde i 1426. Han listet opp 25 «caroles of Cristemas», og på 1500-tallet dukker de første tekstene opp som er utbredt den dag i dag, som «The Twelve Days Of Christmas» og «God Rest Ye Merry Gentlemen».

20 tips til julestemning

Her er 20 julelåter du kanskje ikke har hørt. Skulle du kjenne noen av dem, er det likevel ikke disse ørene dine tutes fulle av når du er ute og kjøper presanger. God jul!

The Northern Belle – «(Dim Down) The Christmas Lights»

Stine Andreassen og hennes band The Northern Belle drar til med lystig countryjul – med sprit, sex og hardingfele som ingredienser.

No. 4 – «Vi blir hjemme»

No. 4 gir ut ny julemusikk hvert år, og i ettertid synes denne nydelige sangen fra 2018 nesten profetisk.

Taylor Swift – «Christmases When You Were Mine»

Før Taylor Swift ble fullblods popstjerne skrev hun blant annet denne julesangen er blant de fineste innen countrymusikken i det nye årtusen.

Magne Furuholmen – «A Punch-Up On Boxing Day»

I fjor ga a-ha-keyboardisten ut et helt album med antijulesanger, og denne er en av de fineste. Andre juledag blir aldri det samme.

Smith & Burrows – «When The Thames Froze»

Politisk julesang skrevet i kjølvannet av finanskrisen i 2008.

Pet Shop Boys – «It Doesn’t Often Snow At Christmas»

Hi-NRG eller bloddisco kan også skape julestemning, når det gjøres så bra som av Pet Shop Boys.

Nitty Gritty Dirt Band – «Colorado Christmas»

Den beste countryjulesangen noensinne. Drømmen om hvit jul hjemme i Colorado blir ekstra sterk sett fra et solfylt California.

Kacey Musgraves – «Christmas Makes Me Cry»

Kacey Musgraves’ juleplate burde få flere lyttere her i Norge, blant annet med dette blinkskuddet.

Charlotte Qvale – «Oslo (Gets Cold This Time Of Year)»

Denne sangen nevner ikke ordet jul i det hele tatt, men er vanskelig å oppfatte som noe annet enn en julesang likevel.

JD McPherson – «Twinkle (Little Christmas Lights)»

Det er altfor lite dansbar rockabillyjulemusikk å høre. «Twinkle (Little Christmas Lights)» gir løfter om en humørfylt jul, så få på deg danseskoene!

Emmy The Great & Tim Wheeler – «Home For The Holidays»

Trist og fint på en gang med betraktninger om at tiden går altfor fort, men at det er veldig hyggelig å se igjen gamle venner en gang i året.

John Prine – «Everything Is Cool»

Vi mistet countrylegenden John Prine i april, men julelåtene hans varer evig.

Trygve Skaug – «Et lite minutt»

Poet og artist Trygve Skaug er i ferd med å bli en aldri så liten nasjonalskatt. Fjorårets julesingle «Et lite minutt» forklarer hvorfor.

Onkel Tuka – «O helga natt – dagen lang»

Barndomsminner fra Haldens store sønner som har vokst opp med like deler svenske og norske juletradisjoner på TV.

Jim Croce – «It Doesn’t Have To Be That Way»

Jim Croce var mannen bak den velkjente «Bad Bad Leroy Brown» udødeliggjort av Frank Sinatra, men denne julesangen er finere – og veldig trist.

Daniel Kvammen – «23. desember»

Før Daniel Kvammen ble fullblods popstjerne leflet han med mer stillfaren musikk. Denne julesinglen er et av høydepunktene fra den tidlige delen av karrieren hans.

Lyle Lovett – «The Girl With The Holiday Smile»

Svært få synger humoristiske sanger om tilfeldige møter med prostituerte i jula, men når Julia Roberts’ eks-mann treffer «the girl with the holiday smile» i matbutikken blir det fornøyelig.

Sunturns – «Sunni»

Oslobandet Sunturns kommer sammen en gang i året, for å spille sin faste julekonsert på Parkteatret. Årets konsert er avlyst, men her er et høydepunkt fra en av deres to plater.

George Michael – «December Song (I Dreamed Of Christmas)»

Alle kjenner «Last Christmas», men de færreste kjenner denne solosinglen til George Michael.

Veronica Akselsen – «Fattige var de som først fikk se»

Moderne skillingsvise fra Finnskogen, skrevet av Roy Lønhøiden og sunget av Veronica Akselsen i 2004. Det blir ikke jul uten en sang om Jesubarnet.

Disse er dog ikke blant de mest utbredte, og «Twelve Days…» fikk først sin nåværende melodi i 1909. Det er annerledes med sanger som dukket opp i Victoriatiden som «Silent Night» og «O Holy Night», gjort i utallige versjoner gjennom årenes løp. I motsetning til mye av det som skulle komme er dette likevel udiskutabelt høytidsstemte julesanger. Mang en øyekrok er blitt fuktig når familien stemmer i med «Glade jul» en trivelig julaften, eller når Jussi Björlings stødige tenor synger «O helga natt» av full hals.

Uten gud

I 1930-tallets USA vokste det frem en ny type julesanger uten religiøst ankerfeste, gjerne rettet mot barn. Nå fikk vi «Santa Claus Is Comin’ To Town», «Rudolph The Red-Nosed Reindeer» og alle andre velkjente sanger. Samtidig kom sentimentale ballader godt egnet for croonere som Frank Sinatra og Bing Crosby, «Have Yourself A Merry Little Christmas», «White Christmas» og mange andre.

Med rockens inntog på 1950-tallet ble den siste store bølgen av julemusikk innledet, med sanger som «Rockin’ Around The Christmas Tree» og «I Saw Mommy Kissing Santa Claus». Sangene fremført av Elvis Presley, Johnny Cash, Brenda Lee og flere kunne være av noe eldre dato, men fikk et annet uttrykk, både som rock’n’roll, country og gospel. Derfra og til i dag har det ikke vært noen store avstikkere bort fra populærmusikken.

Dette fører oss til den tilsynelatende endeløse rekken av julesanger vi hører rundt oss overalt akkurat nå og som tidligere også fylte opp gavehaugene i form av CD-plater av typen Absolute Christmas under juletrærne.

SKAPER JULESTEMNING: Stine Andreassen i bandet The Northern Belle har hun gitt ut sin første julesingle. Foto: Erik Valebrokk

Gir ut sin første julesingle

De færreste kjøper plater i 2020, og musikken har tatt steget over til digitale plattformer. Og nye julesanger kommer hvert år, selv om svært få artister drømmer om å selge noe særlig.

En som virkelig er glad i julesanger er Stine Andreassen. Med sitt band The Northern Belle har hun gitt ut sin første julesingle, den oppstemte «(Dim Down) The Christmas Lights».

– Den ble skrevet i Nashville i 2019, men passet ikke helt inn på det siste albumet, forteller hun. 

– Jeg klarte ikke legge den fra meg, og så slo det meg at det egentlig er en julelåt, at jeg bare måtte skrive om teksten. Jeg hadde lyst til at den skulle være munter og at det skulle rykke i dansefoten. Det er så mye mørkt og tungt om dagen, så vi ønsket å spre litt juleglede.

Andreassen følger en drøm når hun nå har gitt ut sin første julesingle.

– Jeg håper at The Northern Belle etter hvert kan spille inn juleplate med både klassikerne og egenskrevne låter. Jeg tipper at noen gir ut julemusikk fordi de elsker det og andre gjør det for å kunne spille konserter i desember og tjene penger. Jeg personlig elsker julen og julemusikk.

– Og hvis du skal velge én julesang å ta med deg resten av livet, hvilken blir det?

– Et umulig spørsmål. Jeg liker altfor mange julelåter! Jeg nekter å bare velge en, så det må bli tre. Hadde jeg valgt i morgen ville det sikkert vært noen andre, men akkurat nå blir det «Have Yourself a Merry Little Christmas» med Ella Fitzgerald, «All I Want for Christmas is You» med Mariah Carey og «River» med Joni Mitchell.

Premium
Kultur