+ mer
GRAVEARBEID: Ralph Fiennes spiller den selverklærte arkeologen Basil Brown (1888-1977) i The Dig. Foto: Netflix

− Mitt livs rolle

Stjerneskuespiller Ralph Fiennes måtte ned i gjørma og skitne seg til for sin nye rolle. Det ga også mer lyst til å bli gartner igjen.

Tekst: Morten Andreas Steingrimsen

Det er få skuespillere som kan skilte med en like variert og imponerende karriere som Ralph Fiennes. Den 58-år gamle briten er en svært travel mann som har medvirket i mer enn 50 filmer, de fleste av dem kritikerroste, deriblant The Grand Budapest Hotel, The Constant Gardener og Strange Days. For mange yngre er han kanskje best kjent som Lord Voldemort i Harry Potter-filmene.

Men til Finansavisen Premium forteller Fiennes at han ikke alltid drømte om å bli skuespiller.

Har vært å se i flere Ibsen-stykker

− Som liten hadde jeg helt andre planer og drømmer Jeg var faktisk mer interessert i å studere naturen og dyreverdenen. Det var først da jeg ble tenåring at jeg begynte å leke med tanken på om å bli skuespiller, forteller briten på Zoom fra huset sitt i London.

SOM ARKEOLOG:  − Av alle de filmene jeg har vært med i troner denne veldig høyt, sier Fiennes til Finansavisen Premium. Foto: Netflix

Han tok utdannelsen sin ved Det kongelige akademi for dramatisk kunst. Etter endt utdannelse ble han raskt en ettertraktet skuespiller på de britiske teatrene, hvor han blant annet har vært å se i flere Henrik Ibsen-stykker.

− Jeg har gjennom årene vært veldig privilegert og jobbet med mange dyktige regissører, sier han beskjedent om sin imponerende karriere.

« Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle takke ja til rollen. Som skuespiller følte jeg et stort ansvar for å formidle den underkjente historien om Basil. »
Ralph Fiennes

Spillefilmdebuten kom i 1992 da han spilte mot den franske superstjernen Juliette Binoche i filmatiseringen av Emily Brontës kjente roman Stormfulle høyder. Filmen fikk en heller lunken mottakelse av både anmelderne og publikum, men den skulle bli avgjørende i Fiennes’ karriere: Mesterregissøren Steven Spielberg så filmen.

Gjennombrudd i rolle som SS-mann

Han lot seg fascinerende av skuespillernes «mørke seksualitet». Det førte til at Fiennes fikk rollen som SS-mannen Amon Göth i Schindlers Liste. Denne rollen markerte det internasjonale gjennombruddet for Fiennes, som ble tildelt BAFTA-prisen for beste mannlige birolle. Han ble også nominert til Oscar og Golden Globe for sin sterke prestasjon.

I årene som fulgte ønsket nær sagt alle de store regissørene å jobbe med ham.

Fernando Meirelles, Martin McDonagh, Wes Anderson, Sam Mendes, Coen-brødrene, Luca Guadagnino og Robert Redford er bare noen av de mange filmskaperne han har jobbet med.

Likevel, en av de filmene som har betydd mest for ham er The Dig, som nylig ble sluppet på Netflix.

− Av alle de filmene jeg har vært med i troner denne veldig høyt. Det er sjeldent at jeg har spilt en så uhyre interessant, kompleks og viktig person som i denne filmen. Jeg tror det er mitt livs rolle, sier han.

BAK KAMERA: Fiennes i samtale med filmens regissør Simon Stone, som blant annet står bak filmatiseringen av Henrik Ibsens Vildanden. Foto: Peter Mountain / 20th Century Studios

Drømmerollen

Hans nye film The Dig er basert på en sann historie om amatørarkeologen Basil Brown (1888-1977). I 1939 gjorde han et av de mest unike arkeologiske funnene i moderne britisk historie. Et 27 meter langt vikingskip i en gravhaug ved Sutton Hoo.

Fiennes beskriver Brown som en «drømmerolle».

− Jeg må ærlig innrømme at jeg visste ingenting om Basil før jeg fikk tilsendt manuset. Da filmens produsent Gabby Tanner gav meg manuset for tre-fire år siden, hadde jeg ingen anelse om hva The Dig handlet om. Jeg leste det med en gang. Det var en utrolig sterk og bemerkelsesverdig historie. Jeg satt igjen med mange spørsmål, ikke minst hvorfor Basil er så lite kjent, sier han og utdyper:

− Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle takke ja til rollen. Som skuespiller følte jeg et stort ansvar for å formidle den underkjente historien om Basil. Det er på høy tid at han får den anerkjennelsen han fortjener.

Karakterarkeologi

Fiennes følte seg som en arkeolog da han ønsket å finne ut mer om ham.

− Det var veldig spennende å grave etter informasjon om Basil ettersom jeg visste så lite om ham. Jeg fant ut at han var en utrolig fascinerende, smart og mangefasettert person. Han var en selvlært arkeolog som hadde en enorm arbeidslyst. Ved siden av å drive med arkeologi skrev han flere bøker, deriblant Star Atlases and Charts". The English Mechanic and World of Science. Dette var en bok jeg ved en tilfeldighet fant på et antikvariat. I arbeidet med denne boken lærte han seg flere språk, blant annet fransk og latin, slik at han kunne kommunisere med eksperter på astronomi.

− Arkeologer gjør svært mye fysisk hardt arbeid og tilbringer enormt mye tid i gjørma. De bruker mye tid på graving, løfte opp steiner og kjøre bort trillebårlass med jord. Jeg fikk en liten smak av dette livet under innspillingen. Det er bare å ta av seg hatten for arbeidet de legger ned, sier han.

− Du har vært med i en rekke periodefilmer. Hvorfor tiltrekkes du at denne sjangeren?

− Det er nok fordi jeg er nysgjerrig av natur. Jeg tror vi kan lære mye av fortiden. Det er alltid spennende å gjøre historiske personer levende og finne ut mer om dem. Jeg skulle gjerne hatt mulighet til å reise tilbake i tid, gjerne Antikkens Hellas eller i den Elisabethanske perioden, sier han.

KJENT FJES: Den 58 år gamle skuespilleren kjent for sine mange roller på kinolerrettet, i blant annet The Grand Budapest Hotel, Harry Potter-serien og de nye James Bond-filmene. Foto: DANJAQ, LLC og MGM

Tematikken i The Dig kretser rundt klasseforskjeller i England. På spørsmål om disse forskjellene er blitt mindre i løpet av årens løp, svarer han at han er usikker.

« Jeg har ingen umiddelbare planer om å trappe ned. »
Ralph Fiennes

− Den ubehagelige sannheten er at det britiske samfunnet er bygget på hierarkier og klasseskiller. Det finnes fortsatt enorme klasseforskjeller. Men jeg tror ikke at overklassen er like nedsettende eller oppfører seg like dårlig som før, sier han og fortsetter:

− Jeg tror det i dag er en mye større bevissthet rundt klasseforskjeller, og det er mange krefter som jobber hard for å utjevne forskjellene og rive ned de gamle tradisjonene. Det er jeg veldig glad for. Og jeg tror de aller fleste ønsker at samfunnet skal utvikle seg. Et stort problem i dag er folks fordommer mot andre. Det er dessverre en kjensgjerning at det snakkes mye om raser og hudfarger i England i dag. Men jeg er optimistisk og jeg tror på bedre tider. Takk og lov for Black Lives Matter-bevegelsen som har satt et større søkelys på rasismen der ute.

En bygutt

Under innspillingen av The Dig tenkte han mye på sin far, Mark Fiennes, som gikk bort i 2004 i en alder av 71 år.

− De fleste av scenene ble spilt inn utendørs. Jeg fikk mye tid til å tenke på faren min, som var en ivrig gartner og som elsket å være utendørs. Selv ser jeg på meg selv som en bygutt. Men under innspillingen innså jeg hvor mye jeg savnet å være ute. Jeg ønsker å drive mer med gartnerarbeid fremover.

ERKEBRITISK: Handlingen i The Dig utspiller seg i Sutton Hoo, øst i England. Foto: Netflix

Men for de som frykter at Fiennes skal tilbringe all sin tid i blomsterbedet til fordel for roller i filmer og på teaterscenen, har han følgende å si:

− Jeg har ingen umiddelbare planer om å trappe ned. Hagen min er ikke så stor, ler han.

Senere i år er 58-åringen aktuell i The King's Man og den tjuefemte James Bond-filmen No Time To Die der han spiller agent 007s sjef M for tredje gang. Og han har stadig nye teateroppsetninger på trappene.

Flere internasjonale filmmagasiner, som Deadline Hollywood, spekulerer i at han får sin tredje Oscar-nominasjon for rollen som Brown. Selv tar han det hele med ro.

− For meg er det viktigste å prestere på filmsettet og på scenen.

Premium
Kultur