<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
LEGENDEN PÅ SAGENE: Den gule lunsjbaren har ligget i krysset på Sagene i over 100 år. Lunsjduoen blir mette, men det er desserten som redder besøket.  Foto: Iván Kverme

Avslutningen redder veteranen

Det er ikke lunsjen som er best på Sagene Lunsjbar.

Category iconLunsjguiden
    Publisert 3. feb. 2020Oppdatert 4. feb. 2020
    Lesetid: 3 minutter

    – Jeg vil bare si at vi ikke har noe varmt å drikke enda, da kaffemaskinen venter på en kjapp reparasjon, informerer servitøren på Sagene Lunsjbar i det Long og Short setter seg i det folkelige dog ærverdige lokalet. 

    – Et norsk spisested uten kaffe umiddelbart tilgjengelig? ramler det ut av Short i det lunsjduoen er alene. 

    – Dette må vel være første gangen det skjer her siden 1855, funderer Long. 

    – Kanskje under krigen, men da hadde de vel i det minste noe kaffeerstatning i form av brente løvetannrøtter, sier Short spørrende. 

    LUNSJ ELLER DESSERT: – Denne lunsjbaren er et sted for raske gode lunsjer, men kanskje aller mest for en lang dessert, sier lunsjduoens Short. Long er derimot fornøyd med sin burger. Foto: Iván Kverme

    – Sagene-snerk! etterligner Long i Oslo-losens stil. 

    Det er nærmere 170 år siden det første smørbrødet ble servert i denne trevillaen på hjørnet mellom Maridalsvannet og Arendalsgata. Hvor a-endingene møter Oslo nord. Navnene har vært mange, men siden 1953 har sjappa gått under navnet Sagene Lunsjbar. Siden 2007 har bygget stått i sin nåværende form. Det bevitner førstesiden av menyen stolt. 

    – Hva har vi her da? 

    Den skinninnbundete blekka blas igjennom. 

    – Menyinnholdet er tradisjonelt. Og det passer helt fint. 

    Sagene Lunsjbar

    Norsk husmannskost og kantinemat med ekstra modernistisk schwung. Smørdbrød, burger og andre lunsjretter serveres i en helt ok setting. Ingen unik opplevelse. Desserten er derimot det beste ved lunsjduoens besøk. Det kuleste er stedets lange historiske sus på Sagene. 

    Sted: Maridalsveien 153B

    Pris lunsjretter: 169-189 kroner

    Tid før maten kom: 15 minutter 

    Besøkt: 28.01.20

    Terningkast: 4

    De to føler trangen til å teste to versjoner av norsk mat: Karbonadesmørbrød og hamburger. 

    – Som å bestille margharita på en pizzarestaurant. Dette er varer som burde sette standarden.

    Historietime 

    – Og til å drikke? spør Sagenes lunsjservitør. 

    – Hylleblomstsaft, leser Short fra menyen.

    – Den er vi tom for, dessverre. 

    – Rabarbara da. 

    – Den er vi også tom for. 

    – Da blir det eplesaft, medgir Short i forakt mot å måtte gå for cola. 

    Lokalet går fort fra tomt til halvfullt. Business og amming foretas side om side. Nabobordet er reservert og fylles av en gjeng ikledd business casual. 

    – Konsulenter. Tipper de stikker etter 30 minutter, gjetter en dømmende Short. 

    Maten virker å være forhåndsbestilt og serveres tilnærmet umiddelbart til reisefølget. Når maten er fortært løper de fornøyd videre. 

    – Man kan ikke fakturere kunden for lunsjtid gitt, observerer Short. 

    Så blir det lunsjduoens tur. Ventetiden var passende. Long og Short er klare for å hugge innpå. 

    – Har dere noe majones til denne karbisen? spør Short.

    – Nei, dessverre, svarer servitøren igjen. 

    RESTAURERT: Bygget har tidligere vært revet, men bygget opp i identisk stil som før. Interiøret beskrives best som hjemmekoselig. Foto: Iván Kverme

    – God burger da, melder Long kontant. 

    Den er bygget lag på lag, med innholdet du forventer, toppet av pretzel-aktig brød. Short lar derimot lovordene om karbonadesmørbrødet vente på seg. En norsk hjørnesten som denne retten må gjøres riktig for å ikke falle mellom stolene. Løken er ikke brun som seg hør og bør, og brødet kunne vært litt mer stekt, mens egget er på kontrært vis for mye stekt. 

    – Her burde eggeplommen renne nedover, uansett preferanse, melder Short. 

    Maten spises derimot helt opp. Det er ikke direkte dårlig, men glemmes fort. 

    Dessert på fransk

    – Dessert! Er kaffen oppe og kjører? spør Long servitøren, som gledelig nok kan bekrefte at vi atter er ute av ekvivalenten til tysk okkupasjon med kaffe-nekt. 

    Dobbel espresso og vanlig sort kaffe ankommer raskt. Men ingen servitør returnerer for dessertbestillingen. Lunsjduoen virker forglemt i det kundemassen steg rundt klokken 12, der de sitter alene med dessertmenyen. 

    – Dette er stikk i strid med det jeg har hørt om Sagene av Oslo-losen. Jeg trodde de hadde fryktelig dårlig tid her, da de angivelig har den laveste levealderen i hovedstaden. 

    Til slutt huker de tak i nærmeste ansatt. 

    – Gulrotkake og créme brûlée, takk! 

    Etter litt mer ventetid ankommer det som bestilt. 

    – Jeg lurer på om ikke desserten virker å være bedre enn jeg forventet for lunsjen, sier Long. 

    – Absolutt for min del, svarer Short. 

    Den fransk-ættede retten har en krisp sukkeroverflate, for ikke å snakke om riktig konsistens. Gulrotkaken er saftig, overøset med hjemmelaget topping. 

    Desserten ovegår lunsjen på Sagene. 

    – Denne lunsjbaren er et sted for raske gode lunsjer, men kanskje aller mest for en lang dessert, triumferer Short bombastisk.