+ mer
VELSMAKENDE: Lokal på Harbitz torg gjør mye riktig og byr på balanserte, smaksrike lunsjretter.  Foto: Iván Kverme

Her kan du både handle inn til julen og spise digg lunsj

Lokal på Harbitz Torg er den nye plassen vi ikke visste at vi savnet. Før nå.

Nytt på nytt er det som best beskriver Skøyens fresheste kvartal. Og Harbitz Torg er selve episenteret i nabolaget. Long og Short går inn glassdøren til det relativt nyåpnede lokalet, som fungerer som en kombinasjon av både delikatessebutikk, kafé og fullverdig restaurant.

De rekker såvidt å komme inn døren før en ansatt tar kontakt og spør om hun kan bidra med noe. To vannglass og menyer kommer like raskt på det lyse trebordet de blir vist til.

Det er levende lys, julepynt og musikken til det norske bandet No. 4 spiller på høyttalerne.

Lokal Harbitz Torg

Lokal på Harbitz Torg er en god grunn til å reise til Skøyen, når du ikke skal ha nytt kjøkken. Høy kvalitet i alle ledd gjør at lunsjduoen raskt kommer tilbake.

Sted: Harbitzalléen 19, 0275 Oslo.

Pris lunsjretter: 145 - 245 kroner.

Tid før maten kom: 14 minutter.

Besøkt: 7. desember.

Terningkast: 5.

Kjøtt med god samvittighet

Lokal åpnet dørene på Harbitz torg i august. De jobber ut ifra sesong og råvaretilgang. Lunsj- og middagsmenyene endres deretter, forteller de stolt på nettsidene. Menyen denne desemberdagen består av diverse smørbrød, et par salater og noen varmretter.

GOD ATMOSFÆRE: Lokalene til Lokal er moderne og uformelle på samme tid, og skaper en god atmosfære for gjestene. Foto: Iván Kverme

Økologiske råvarer går igjen. Økologisk høne fra Vingulmark. Økologisk melkeku. Og økologisk skinke.

– Å bruke melkeku skal angivelig gi enda bedre smak og saftigere kjøtt. I tillegg er det jo bra at hele dyret brukes, sier Long i det hun leser over menyen.

– Endelig kan jeg spise kjøtt med god samvittighet, fniser Short.

Og det er tilsynelatende det Lokal prøver seg på. Lokale, bærekraftige varer med bedre dyrevelferd.

Strålende lunsjretter

De ansatte er vennlige og serviceorienterte, selv om smilene er dekket av munnbind, og det tar under et kvarter før maten blir servert. Long går for en kremet soppsuppe med stekt pancetta, urter, brød og smør.

BUTIKK OG RESTAURANT: Hos Lokal kan kundene enten spise i restauranten eller handle i butikken, blant annet skalldyr i ferskvaredisken. Foto: Iván Kverme

– Suppen smaker ordentlig intenst med mange store biter av sopp. De har valgt å ikke gjøre den helt jevn, og det funker kjempebra. Den sprøe skinken på toppen gjør det ekstra balansert og godt, sier Long fornøyd etter at noen store skjeer er fortært.

Short falt for fristelsen og bestilte tartar av økologisk melkeku, med pepperrot, sprøtt rugbrød, syltet løk, rødbeter og eggeplomme. Den fantes i to størrelser, og Short gikk for den største varianten på 200 gram.

– Dette er ordentlig godt. Kjøttet er smaksrikt og mørt, og tilbehøret gir det lille ekstra med frisk løk og crispy brødbiter. En upåklagelig lunsjrett rett og slett, melder han uten å bli tartarmett.

Satser på kvalitetsråvarer

De to ser seg rundt. Mange av bordene er fylt opp, med ulike mennesker. Et eldre par spiser lunsj på nabobordet. En kvinne kjøper en kaffe som hun tar med til barnevognen utenfor. Og støtt og stadig kommer det mennesker inn døren for å ta med seg noe enkelt, med nøkkelkortene hengende rundt halsen.

NYÅPNET: Lokal åpnet dørene på Harbitz torg for første gang i august i år. Foto: Iván Kverme

Lokalet er sjarmerende. Moderne og fresht, men samtidig med et preg av tradisjonell delikatessebutikk – litt som i utlandet. Eller som en av konkurrentene noen steinkast unna.

– Maschmanns, Fjelberg og Frogner Special må jo være noen av de største konkurrentene på denne siden av byen, funderer Long.

Fiskedisken er fylt med østers, sjøkreps og hummer. Og på et bord i midten av butikken selges det gløgg, flatbrød og den italienske julekaken panettone.

– Det kan hende noen av årets spiselige julegaver ender opp med å komme akkurat herfra, svarer Short.

En ny konkurrent på markedet

Til tross for den gode størrelsen på lunsjrettene klarer ikke Long og Short å dy seg. De må smake på dessertene som står utstilt i et glassmonter ved kassen, og får servert en sitronterte og et stykke brownie. Med to kopper kaffe.

LOKALT: Det nye konseptet på Skøyen satser i stor grad på lokale råvarer. Foto: Iván Kverme

– Sitronterten er helt perfekt. En skikkelig syrlig krem som smaker ordentlig sitron. Det er nesten som å spise ren lemoncurd, på en god og ikke for søt bunn, sier Long med et smil om munnen.

Short gafler i seg sitt store kakestykke.

– Meget god denne også. Litt tørr mot toppen riktignok, sier Short fornøyd.

Noen vil kanskje spørre om det trengs enda en plass med lokale, økologiske og gode råvarer. Trenger Oslos befolkning flere steder å handle eplemost, skalldyr og fine sjokolader? Når Lokal på Harbitz torg er alternativet, er svaret til lunsjkameratene: ja.

– Jeg får lyst til å komme tilbake i morgen allerede. Dette er et ypperlig sted å stikke innom for en skikkelig god, men rask lunsj, sier Long.

Premium
Lørdag
Lunsjguiden