+ mer
FERSK: Den nye restauranten på Grünerløkka åpnet for første gang i starten av februar.  Foto: Iván Kverme

Grünerløkkas utfordrer

Løkka Deli er Grünerløkkas nye, amerikanske tilskudd med rene smaker, enkle retter og et rustikt lokale.

– Ærlig talt vet jeg ikke om corona har gjort det kulere eller døllere å stå i kø, sier Short.

Lunsjduoen står utenfor Grünerløkkas nyeste, hippeste spisested. Løkka Deli. I kø. Mange dudes med korte luer og lange jakker vil teste Oslos matsnakkis denne tirsdag formiddagen. Og det er ikke mulig å reservere bord. Heldigvis gir de store vinduene gir god utsikt til maten som serveres på innsiden av det enkle, rustikke lokalet.

– Det er motivasjonen jeg trenger, svarer Long og nikker mot det som ser ut som en fritert kyllingsandwich.

Bak dem inntar en bestemor køposisjon. 

ENKELT: De nyåpnede lokalene er enkle, med et rustikt preg. På grunn av restriksjonene består restauranten kun av fem bord per i dag. Foto: Iván Kverme

– Står dere i kø for å sitte inne her? Jeg har invitert barnebarnet mitt hit for lunsj, skjønner dere, proklamerer hun for Long og Short.

– Prøver hun å få oss til å slippe henne foran oss i køen eller? hvisker Short til makkeren.

Det er ikke så rart at mange har fått med seg Løkka Delis åpning. Mannen bak er Nud Duhia, som i fjor sommer åpnet tacokonseptet Breddos Tacos på Mathallen i Oslo. Da rullet lunsjduoen seg frem til terningkast fem. Duhia kommer ut i køen og forteller at det er omtrent en halvtimes ventetid for de som befinner seg bakerst.

Sitteplass

Duhias nyeste sted er inspirert av amerikanske delikatessesjapper, dinere, bodegas og veikroer. Og satser så godt det lar seg gjøre på lokale råvarer. De benytter seg av kjøtt fra Indre Oslo Matforedling og brødvarer fra Ille brød og Bread & Butter. I tillegg lager de syltede grønnsaker, pastrami og karamellisert løk på huset. 

POPULÆRT: Løkka Deli har blitt en populær plass siden åpningen i starten av februar, med lange køer av gjester utenfor som ønsker å få en smakebit. Foto: Iván Kverme

Endelig er det lunsjduoens sjanse på å entre varmen. De blir vist til et vindusbord uten videre seremoni av Duhia selv. Menyen må de ta til QR-koder for å beskue skikkelig. Den består av diverse sandwicher med pastrami, sopp og ost, såkalte breakfast buns, pølser i brød og tilbehør som pommes frites.

– Jeg gremmer meg litt for å si det, men ærlig talt så er hipsterviben nokså høy. Dog, la det ikke være noe tvil om at jeg liker det uansett altså. Bra at mye er lokalt og hjemmelaget. Autentisk hipster, spøker Short.

Både Long og Short lar seg umiddelbart friste av kyllingsandwichen de så gjennom vinduet tidligere.

– La oss også bestille en hot dog, sier Long.

– God idé.

Løkka Deli

Løkka Deli imponerer med god atmosfære, kult interiør og innmari digg mat. I kampen om posisjonen som amerikansk hjørnestein på Grünerløkka har godt etablerte The Nighthawk Diner fått en stor utfordrer.

Sted: Olaf Ryes plass 3, 0552 Oslo

Tid før maten kom: 17 min

Pris lunsjretter: Sandwicher fra 145 til 200 kroner. Sideretter som fries og sauser 39 til 50 kroner. Cold cuts 140 kroner.

Besøkt: 16. februar

Terningkast: 5

På utstilling

Etter 17 minutter er det mat på bordet. Fries med dip, sandwicher og en pølse i brød.

AMERIKANSK-INSPIRERT: Menyen består av diverse sandwicher, pølser i brød, pommes frites og cold cuts. Foto: Iván Kverme

Kyllingen er rykende varm, og pølsen er pent dandert med jalapenos og hjemmelaget sylteagurk.

Drikken står allerede på bordet. En kombucha med rødbeter og en rabarbrabrus.

Begge begynner å spise med fingrene, men går etterhvert over til kniv og gaffel. På utsiden stirrer folket i kø inn mot de to.

– Vi sitter litt på utstilling her nå, sier Short og fikser håret.

– Ikke rart. Dette smaker jo rågodt. De har klart å bevare saftigheten til kyllingen, selv om utsiden er supercrispy. Brødet er fluffy og dressingen gir en spicy og god undertone, sier Long fornøyd.

Short istemmer. Og gir kudos til god, tynn fries. Han påpeker at det er endel salt, men fortsatt nokså delikat.

– Jeg forventet at det skulle være enda mer fastfood, men dette er ordentlig godt med ordentlige råvarer, fortsetter Long.

SENTRALT: Løkka Deli ligger sentralt i Oslo, i Markveien på Grünerløkka. Foto: Iván Kverme

Lunsjkameratene går over til pølsen. En grov pølse i brød, servert på en metalltallerken.

– Dette er langt ifra wienerpølsene man får servert i barnebursdag. Den er kjøttfull, smaker masse og sylteagurken og jalapenosen balanserer hverandre fint, sier Long etter at et par biter er fortært.

– Absolutt god denne også, men kyllingen var nok en enda større høydare. Og det kunne kanskje vært litt mer brød? svarer Short.

Kaffe på V60

Løkka Deli byr på kaffe fra den norske kaffelegenden Tim Wendelboe, som ligger rett rundt hjørnet. Og på disken innerst i lokalet står en kurv fylt med kanelboller. De frister, men lunsjduoen har allerede spist seg stappmette på fries, pølse og kylling. Det blir med kaffen, som forøvrig kommer på bordet nesten før de har rukket å bestille to kaffekopper via mobiltelefonen. Menyen påpeker at den er håndbrygget med V60.

DIGITAL SERVICE: Som hos de fleste andre restauranter om dagen må menyen beskues og maten bestilles via en QR-kode på mobilen. Foto: Iván Kverme

– Det er et lite minus fra min side at det ikke er mulig å bestille melk til kaffen via QR-koden, men når kaffen er så god er det forsåvidt ikke noe stort problem, sier Long over til andre siden av bordet.

– Og jeg som trodde at amerikanere absolutt måtte ha noe melk i kaffen, skyter Short inn.

Utfordrer

Grünerløkkas ferske mat- og vannhull er ikke bare ren hype. Det er god atmosfære, kult interiør, og sist, men ikke minst innmari digg mat. I kampen om posisjonen som amerikansk hjørnestein på Grünerløkka har godt etablerte The Nighthawk Diner fått en stor utfordrer.

Premium
Lunsjguiden