+ mer
HVILKEN SKAL DU VELGE? Det finnes utallige typer hansker. Finansavisen Premium guider deg gjennom vinteres hanskevalg. Foto: Hanske-Hallén

Guide til vinterens beste hansker

Skal hanskene egentlig matche skoene, og hva er rett modell til rett antrekk?En guide til sesongens viktigste og mest gjenglemte lærprodukt.

Skinnhansker kan i korte trekk kategoriseres i to: Formelle og mer eller mindre uformelle hansker. Hvorvidt en hanske faller i den ene eller andre kategorien avhenger av skinntype, sømmene, fôret og hanskens design. I denne guiden finner du svar på hanskenes «hva, hvordan og hvorfor». 

Skinnet

De formelle hanskene er som regel laget av lammeskinn, enten vanlig lam eller den mer eksklusive varianten fra langhåret lama (også kalt «hairsheep»).

Uformelle hansker har på sin side et noe mer variert skinnutvalg, som inkluderer sau, lam og hjort. Eventuelt semskede skinn av geit, som «kid-mocca».

PRESEDENS: USAs presidentpar Joe og Jill Biden viser hvordan et par hansker kan komplettere et antrekk i kulda. Foto: Getty Images

Spiller skinntypen noen rolle? 

Valget av skinn avgjør hanskens utseende, men også mykheten. Hanskene skal være myke og tynne nok til at læret skal kunne sys sammen og gi god bevegelighet. Samtidig må det være kraftig nok for at hansken skal vare.

  • Lammeskinn er mykt, glatt og har i de mer eksklusive variantene mer glans. Formelle hansker er gjerne sydd i myk lammenappa, det vil si hårsiden av skinnet, eller skinn fra hairsheep, også kalt «cabretta» – fra sauer med pels i stedet for ull.
  • Hjorteskinn er mykt, elastisk og slitesterkt, mens overflaten har et mer furet uttrykk. Skinnet blir heller ikke stivt selv om det skulle bli vått, og har tradisjonelt vært brukt av den amerikanske urbefolkningen til klær og mokasiner.
  • Villsvin, ofte omtalt under det engelske navnet «peccary», blir av mange ansett som Rolls-Roycen blant skinnhansker. I hvert fall blant de lovlige. Skinnet er silkemykt, godt å ta på, og har en naturlig og helt spesiell overflate. Ikke minst får skinnet en særegen patina over tid.

For å gjøre det enda mer komplisert kan de øvrige skinntypene kombineres med «croché», eller heklet overhånd, som man typisk finner på de mest uformelle fritidshanskene, kjørehansker for bilentusiastene og touch-hansker for dem med ukontrollerbare abstinenser etter å taste på telefonen også når hanskene er på.

Sømmene og andre detaljer

Hanskens sømmer er også med på å bestemme om den er formell eller uformell. Skillet går ofte ved maskinsydde og håndsydde hansker, ved at maskinsydde fremstår mer glatte i uttrykket. På jakt etter en ren, pen og formell hanske? Be om maskinsydde.

Er du på den annen side ute etter en hanske med mer karakter? Velg håndsøm. Det gir et sporty og mer uformelt uttrykk, og håndsydde skinnhansker er krevende håndarbeid som fordrer presisjon. Eksempelvis er villsvinskinnet for mykt til å sys på noen annen måte enn for hånd, ifølge Terese Hallén-Hasaas, daglig leder i Hanske-Hallén.

Her er noen andre detaljer som det kan være nyttig å være klar over:

  • Denter er de tre forhøyede sømlinjene på oversiden av hansken, spredt ut i vinkel mot knokene. Disse gjør hanskene visuelt mer interessante. Enkelt og greit.
  • Fôrets tykkelse er det som avgjør hvor isolerende hansken er. Formelle hansker er ufôret eller har tynnere, lettere fôr som nylon, silke, ullfôr eller kasjmir. De skal ikke ha fôrkant og heller ikke vises på utsiden. Uformelle hansker har et stort spenn når det kommer til fôrtyper, som ull eller pels.
  • Mansjett er egentlig en spesifikk ende på hansken, men litt forenklet kan det brukes til å forklare endeåpningen på hansken. Det finnes en rekke ulike mansjetter, eksempelvis med knapp for å gi en tettsittende form, splitt for å gjøre hansken enklere å ta på og rem som et alternativ til knapper. Variasjonen er stor, men de mer formelle hanskene bør være helt enkle og av samme skinn som resten av hansken.
CLEAN: Dents formelle hansker. 1390 kroner. Foto: Hanske-Hallén

Formelle hansker – hvilken skal du velge?

Et eksempel på en klassisk, formell modell er Dents' hanske i sort. Modellen er laget av håndsydd lammeskinn som har en glatt og pen overflate.

TIL FORMELLE HANSKER: Oxford fra Edward Green. Prisen er 12.000 kroner hos Cavour. Foto: Eivind Yggeseth

Innsiden er fôret med tynn og varm kasjmir, hvilket gjør hansken både mindre bulkete og penere på hånden. Det gjør den også noe mer kostbar, priset til 1.390 kroner.

Hva skal de brukes til?

Dette er hansker til dressen, frakken og skoene i anledninger hvor du er over gjennomsnittlig pyntet. Kan bli i overkant stiv sammen med mer uformelle jakker og jeans.

Passer til følgende sko: Sorte oxfords. 

Uformelle hansker – hvilken skal du velge?

De alle fleste hansker faller i denne kategorien, og pris og stil sammenfaller gjerne med kvaliteten på skinnet.

I MIDTSJIKTET AV PRIS: Hjorteskinnshanskene fra Fingerman/HK koster 850 kroner. Foto: Hanske-Hallén

Hjort

Hjorteskinnshanskene fra Fingerman/HK er en ypperlig variant av en mer uformell, men allsidig, hanske som ligger i midtsjiktet prismessig på 850 kroner. Skinnet er svært mykt med tradisjonelle denter over knokene. Til forskjell fra mer formelle modeller er hansken kraftigere, overflaten mer ru og med splitt i mansjetten. Det gjør modellen enklere å matche med et langt større spenn i garderoben. Fôr av ull.

TIL BRUNE HJORTESKINNSHANSKER: Bekksømsko fra Bontoni. Koster 12.000 kroner. Foto: Eivind Yggeseth

Hva skal de brukes til?

Jeans, ullbukser, Ubr eller frakk. Disse går til det aller meste. Et par boots eller derbys med lisser og en godt brukt Barbour-jakke tilsvarer perfeksjon.

Passer til følgende sko: Derbys med grov såle og brunt, semsket skinn.

Villsvin

Villsvin er deilig luksushansker i noe av det beste skinnet på markedet. Hanskene prises også deretter, rundt 2.000 kroner og oppover. Ved første øyekast ser de ut som det meste annet, men det er først når hanskene blir brukt og skinnet får en helt spesiell patina at du får det du betaler for. Fôr av alpakka.

LUKSUS: Hansker av villsvin (peccary) fra Hanske-Hallén. 2090 kroner. Foto: Hanske-Hallén

Hva skal de brukes til?

Kamelhårsfrakk og Bentley. Hva ellers.

Passer til følgende sko: Brune derbys i skinn. 

Hvordan matche sko og hansker

Det er opplest og vedtatt at sko og belte skal matche, men når det gjelder hansker, er det lov å leke seg litt. 

TIL VILLSVINHANSKEN: Edward Green Dover derby til 12.000 kroner. Foto: Eivind Yggeseth

Gjort riktig, kan det å matche sko, belte og hansker kan være en hellig treenighet, men også se i overkant planlagt og stivt ut. Nå som Ola Nordmann har hentet frem igjen den blå jakken og de brune og sorte skoene, er det enkleste svaret derfor å se ned.  

Er du mer avansert kan hanskene matches opp mot skjerfet eller en farge som går igjen i en jakken. Alternativt jobbvesken dersom den er av skinn og ikke av typen sponsor-sekk.

Det er nok farger å ta av. Blått, gult, rødt og grønt. Men om midtlivskrisen banker på døren og du føler på å ta det ut i hanskeavdelingen, hold igjen.

Hanskene skal matche antrekket, ikke være antrekket. Og trenger du hjelp, så for all del spør dem som jobber med det hver dag.

Premium
Mote