+ mer
PALMESUS: Palmehaven fra 1918 med fontene og glasstak har sørget for at afternoon tea har ankommet Trondheim.  Foto: Britannia Hotel

Odd Reitans barndomsdrøm til 1,2 milliarder kroner

Britannia Hotel skulle sette Trondheim på verdenskartet, men i sommer blir det kresne nordmenn som skal oppleve Odd Reitans barndomsdrøm. 

– Jeg skulle spise middag med foreldrene mine på hotellet. Den daværende eieren og direktøren sto i foajeen og ønsket gjestene velkommen. Jeg syntes det var veldig staselig. De var så pent kledd i smoking og med sløyfe, forklarer Reitan, som begynte å forestille seg selv i rollen.

BARNDOMSDRØM: Odd Reitan fikk realisert sin barndomsdrøm med Britannia Hotel. Det ble hans gave til hjembyen, og en drahjelp til å sette Trondheim på Norges- og verdenskartet. Foto: Eivind Yggeseth

Britannia Hotel er Norges eldste femstjerners hotell. Det er også medlem i det prestisjefylte The Leading Hotels of the World. Britannia har lang historie, omtales som Trondheims storstue og feirer 150 års jubileum i 2020.

Og det blir et svært interessant år for hotellet. Det har vært et år med utfordringer og utmerkelser. Restaurant Speilsalen mottok Michelinstjerne i februar, og jubelen stod i taket. Etter stengte dører under corona-perioden, åpnet både Speilsalen og hotellet igjen i mai og gjestene lot ikke vente på seg. 

Britannia Hotel

Åpnet i 1870 med 20 rom. Ombygd i 1897 med dagens fasade.

Gjenåpnet 1.april 2019 etter tre år med restaurering

Renoveringskostnader: Ca 1,2 milliarder kroner

Arkitekt: Per Knutsen

Interiørarkitekter: Linda Gram Egede-Nissen og Hanne Gathe fra Metropolis Arkitektur & Design.

246 rom og 11 suiter

Seks spisesteder og barer (Speilsalen, Palmehaven, Brasseriet, Jonathan Grill, Vinbaren og Britannia Bar)

Spa, svømmebasseng

Treningssenter

To florister arrangerer hotellets blomsterdekorasjoner.

Har 1000 kunstverk

Kjente gjester fra historien: Henrik Ibsen, Fridtjof Nansen, Keiser Wilhelm II, Kong Haakon VII, Kong Olav V, Dronning Elizabeth II og Hertugen av Edinburgh .

Særlig ikke siden nordmenn må regne med å holde mye av ferien innen egne grenser. Det har satt nye ideer i hodene på mange, som nå bruker tiden på å utforske det beste landet har å tilby, fremfor å søke etter det samme i et fremmed land.

– Mange som hadde gledet seg til å spise i Speilsalen, bestilte bord umiddelbart, satte seg i bilen og kjørte fra Oslo og flere kanter av landet, forteller concierge Sten Stensrud.

ADELIG NAVN: Navnet «Britannia» ble valgt av grunnleggeren Andreas Myhre i 1870 for å tiltrekke seg det britiske aristokratiet som kom til regionene for å fiske (de ble gjerne kalt lakselordene). Myhre plasserte et skilt på fasaden hvor det stor: «We speak English and we serve tea at 5 PM». Foto: Britannia Hotel

Han har nystrøket uniform, nygredd hår og fintrimmet skjegg der han sitter ved et imponerende bord i resepsjonsområdet. Ikke bare hjelper han gjestene med bordbestilling til Britannias seks spisesteder og hva de måtte ønske. Han kan også fortelle historien til Britannia, bedre enn noen.

Tredje generasjon

– Det var min bestefar Christopher Stensrud som kjøpte hotellet på 1920-tallet, og jeg spiste så og si alle måltidene her på hotellet under oppveksten.

I 1950 overtok Stens far ledelsen, og drev det helt til 1985 da familien solgte seg ut. Antagelig var det Stensrud som sto og tok imot Reitan-familien da de besøkte hotellet en gang på 60-tallet.

ARVING: – Jeg er glad for å være tilbake på Britannia etter oppussing og nyåpning. Mine foreldre og besteforeldre hadde vært stolte, sier concierge Sten Stensrud. Foto: Britannia Hotel

– Jeg er glad for å være tilbake på Britannia etter oppussing og nyåpning. Mine foreldre og besteforeldre hadde vært stolte, sier Stensrud med lang fartstid i bransjen, blant annet fra Hotel Continental i Oslo.

For den relativt ferske hotelleieren startet det med en drøm, etter at han besøkte hotellet som 15-åring. For en trønder handler verden gjerne om Trondheims aktelse. Og ingenting var så fint som Hotel Britannia.

Reitan kjøpte hotellet i 2015 og regnet med en halv milliard for oppussingen. Sluttsummen på åpningsdagen 1. april 2019 lå på rundt 1,2 milliarder.

GRANDIOS: Spisesalen ved Britannia. Foto: Britannia Hotel

– Hvis du hadde visst hvor mye tid og penger dette krevde, ville du gjort det igjen?

– Ja, jeg bryr meg om byen og er takknemlig for å ha muligheten til å gjøre dette. Hotellet forrentes i glede, men skal også drives lønnsomt, kommer det kontant fra Odd Reitan. 

Kolonialmajor, milliardær og nå altså, hotellinvestor. 

I dag er Trondheim en kulinarisk by med tre Michelin-restauranter – byen har flest stjernerestauranter pr. innbygger her til lands. Trøndelag er kjent som matfatet i Norge med fantastisk sjømat, økologisk kjøttproduksjon og ysterier, samt lokale bryggerier og destillerier. Regionen har lange lyse dager, noe som er positivt for dyrking av bær og grønnsaker. Kokkemiljøet blomstrer.

KULINARISK: Trondheim kan skilte med flere Michelin-restauranter og Britannia skulle ikke skuffe. Foto: Britannia Hotel

Da Britannia sitt konsept skulle utarbeides ble det satset iherdig på gastronomi, vin og de dyktigste fagfolkene på ulike felt. Resultat ble seks unike spisesteder og barer, etablert med Speilsalen som juvelen i kronen.

Navnet på hotellet

Navnet Britannia ble valgt av grunnleggeren Andreas Myhre i 1870 for å tiltrekke seg det britiske aristokratiet som kom til regionen for å fiske, de ble gjerne kalt lakselordene. Myhre plasserte et skilt på fasaden hvor det stod: “We speak English and we serve tea at 5pm”. (Vi snakker engelsk og serverer te klokken 5pm.)

Nå leder Bocuse d’Or sølvmedaljevinner (2017) Christopher Davidsen sin første signaturrestaurant i Speilsalen, som raskt ble en av Norges mest prestisjefylte restauranter. Med sitt team kreerer han små kunstverk av matretter skapt av de beste råvarer fra Trøndelag og resten av landet. Med på laget er hovedsommelier Henrik Dahl Jahnsen, fire ganger NM vinner i vinsmaking og med flere utmerkelser fra VM og nordisk mesterskap.

Han styrer også vinkjelleren på 10.000 flasker, en av de største samlingene i Norden, sammen med vinbarsjef Thomas Andersen og restaurantsjef Ida Dønheim. 

Direktøren på hotellet er Mikael Forselius, tidligere chef på det svenske kongeskipet, grunnlegger av Rørosmat og vinner av Trøndersk Matpris. Han har bygget opp mattradisjonene i regionen og har sammen med håndplukket team av de beste i sine felt, satt det mener er en ny standard for kvalitet, service og hotellopplevelse.

DIREKTØREN: – Når gjesten kommer inn døren på Britannia, skal de senke skuldrene og la oss ansatte ta seg av dem, forteller hotelldirektør Mikael Forselius. Foto: Britannia Hotel

Et femstjerners hotell trenger også en presidentsuite. Britannia har sin Tårnsuite, og som navnet røper ligger det i tårnet, tidligere ubrukt. Nå er det bibliotek her med flygel, badekar i gull og egen vinkjeller.

– Peter Albert Claussen og kona Cecilie Debes Myhre var eierne av Britannia Hotel da den fantastiske hvite fasaden ble opprettet i 1897. P.A. Claussen signerte bjelkene i tårnet under konstruksjonen, og vi fant signaturen hans under renoveringen, røper Reitan.

– Tårnet har alltid vært en ikonisk del av byens skyline, et av 15 tårn bygget av hotellets arkitekt, Karl Norum. Ironisk nok er det høyst usannsynlig at en slik konstruksjon ville ha blitt godkjent hvis bygningen hadde blitt bygget i dag. Vi ønsket å videreføre arven og finne måter å gjøre det relevant på for de neste 150 årene.

Flygelet, en renovert Schimmel, sto tidligere i Palmehaven hvor det ble spilt av blant andre Benito «Beni» Buoso, som underholdt publikum på hotellet i over 50 år. Musikk har alltid stått sentralt i gjestenes opplevelser på Britannia.

– Odd Reitan insisterte på at biblioteket i Tårnsuiten skulle bygges rundt pianoet. Det tok fem menn å manøvrere det inn i rommet, og det passer perfekt, forteller Linda Gram Egede-Nissen, som er en av interiørarkitektene for Reitans hjertebarn.

–Når gjestene kommer inn døren på Britannia, skal de senke skuldrene og la oss ansatte ta seg av dem. Gjerne bli fulgt til rommet hvis de ønsker, forteller hotellsjef Forselius.

FORGYLT: Detaljene er mange, og dyre. Som her på badet i en av suitene. Foto: Britannia Hotel

Reitan er selv en av stamgjestene. Han stikker innom for å spise litt, høre på en konsert eller generelt bare inspisere og inspirere, som han kaller det.

– I mai i år kom en gjest kom bort til meg og sa det var godt å komme «hjem» igjen. De var så begeistret for at byens storstue endelig var åpnet etter corona-stengingen. Og det er mange sånne rørende kommentarer.

Det største øyeblikk

– Det første store øyeblikket var da jeg og hotelldirektøren åpnet dørene for festkledde folk på gjenåpningsfesten etter renoveringen. Øyeblikket da ble akkurat slik jeg hadde sett det for meg i barndomsdrømmen min som stolt hotelleier.

Reitan har som nevnt bygget opp en diger vinkjeller på hotellet. Eller, har fått bygget.

– Jeg er ingen vinkjenner, men kjenner når vinen er god. Vi har satset på en åpen og tilgjengelig vinkjeller hvor alle kan komme og smake god vin. Hos oss sitter du inne i selve vinkjelleren hvor all vinen er synlig lagret. Det er viktig for meg at de som jobber på Britannia gir gode anbefalinger på vin i alle prisklasser, ikke at vi bare har de mest eksklusive vinene lagret.

VINKJELLEREN: Med 10.000 flasker huser Britannia en av Nordens største vinkjellere. Foto: Britannia Hotel

– Hvorfor trengte Trondheim et slikt hotell?

– Britannia Hotel har vært byens storstue i 150 år og byen må ha et skikkelig femstjerners hotell for å sette Trondheim på verdenskartet.

– Blir det flere Odd Reitan-hoteller?

– Drømmen om Britannia Hotel har jeg hatt siden jeg var tenåring, og handlet om akkurat dette hotellet. Om drømmen utvides til flere hoteller, vet jeg ikke nå.

Premium
Opplevelse