+ mer
GØY I FORSTEDENE: Wanda (Elizabeth Olsen) og Vision (Paul Bettany).  Foto: The Walt Disney Company

En Marvel-serie alle kan like

En superhelt-serie som er overraskende bra.

Marvel-universet er ikke for alle. Noen foretrekker heller reality på gård og dyptgående analyser av seriemorderes valg av frokostblanding – eller andre konsepter totalt blottet for fantasikarakterer, overnaturlig stæsj og superkrefter. 

Kanskje nyheten WandaVision kan endre litt på det?

Denne serien som nå strømmes på Disney+ er nemlig såpass fiffig at selv de som vanligvis uten å blunke skipper titler som Doctor Strange, Captain America og Guardians of the Galaxy kan finne glede i Marvel Cinematic Universe. 

WandaVision

Hva

Komi/action/drama/sci-fi-serie fra Marvel-universet med karakterene Wanda og Vision i sjåførsetet. Superheltene er «fanget» i et klassisk forstadsliv som på et eller annet vis tar form som en kringkastet sitcom. 

Hvem 

Serieskaperen er Jac Schaeffer (tidligere stått bak Captain Marvel) og Matt Shakman er regissør. I hovedrollene som Wanda og Vision er Elizabeth Olsen og Paul Bettany (begge har spilt disse rollene tidligere i Marvel-filmer). Videre på rollelisten finner vi kjentfolk som Debra Jo Rupp (That 70s Show), Teyonah Parris (Chi-Raq) og Fred Melamed (A Serious Man). 

Hvor

Strømmes på Disney+ nå.

Hvorfor

Om du er blodfan – eller trodde du ikke likte Marvel. 

Hva er det vi ser på?

De første episodene tar form som en sitcom i sort-hvitt fra 50- og 60-tallet. Humoren er påtatt og alt litt overdrevet, infisert med noen dråper parodi. Tilsynelatende er Wanda (også kjent som Scarlet Witch), spilt av Elizabeth Olsen, og androiden Vision, spilt av Paul Bettany, fanget i et forstadsliv blant det en skal tro er «vanlige» folk. Men hvordan havnet to superhelter fra Avengers der? 

Akkurat det får vi ikke helt greie på umiddelbart, men om du har sett Avengers: End Game fra 2019 skal det angivelig være lettere å fatte. Mystikken, flankert av et par frampek, gjør uansett at en blir engasjert i den ellers litt blasse handlingen i starten. 

SORT-HVITT: De første episodene vises i «gammeldags» format. Foto: The Walt Disney Company

Både illusjonen i sort-hvitt og sitcom-preget brytes når en agent fra Marvel-universets etteretningsbyrå S.W.O.R.D forsvinner inn i den mystiske boblen som superheltenes lille by befinner seg i.

Da går serien over til det action-preget man virkelig kjenner fra serieskaperne og deres univers. Myndighetene finner ut at noe merkelig foregår i Westview, og de setter sine ressurser i sving for å finne ut hvorfor i all verden Wanda og Visions unaturlige tilværelse kringkastes over bølgelengder som kun kan leses av gammeldagse TV-er. 

Nei, dette er ikke helt som andre serier du har sett før. Fiffig. 

UNDERSØKER: Tayonah Parris (Chi-Raq) spiller S.W.O.R.D-agenten Monica Rambeau. Til høyre er FBI-agenten Jimmy Woo, spilt av Randall Park (Fresh off the Boat). Foto: The Walt Disney Company

Enklere for Marvel-fans, men underholdende for alle andre

Selv om det sikkert lønner seg å ha sett en haug andre Marvel-titler før du trykker play på WandaVision, går det greit å la denne serien være en introduksjon til den gigantiske franchisen av tegneserier og filmer. 

Fans av tidligere skapelser skjønner naturligvis mye mer av referansene til universet preget av superhelter. 

Andre kan nyte en handling og presentasjon som kombinerer utrolig mange forskjellige kategorier: Sci-fi, sitcom, komedie, action og drama – uten at det blir mye rot. WandaVision byr samtidig på kjente fjes for de som ikke er fans av superhelter. Eksempelvis Debra Jo Rupp, best kjent som moren til Eric Forman i That 70s Show. Hun er ikke den eneste referansen til gamle, velkjente sitcoms. 

God TV til tross, det er ikke nødvendigvis slik at WandaVision forlokker deg til en videre ferd inn i Marvel. Men serien er verdt en titt om du ønsker å ikke bli utelatt i resten av vinterens samtaler ved den virtuelle kaffemaskinen på Teams. 

Denne anmeldelsen er basert på seriens fire første episoder. 

Premium
TV