+ mer
Foto: HBO Nordic

Denne serien bringer litt Hollywood-følelse til Nord-Norge

Nord-Norge – nå med Hollywood-gefühl. Denne serien kan være neste Lilyhammer. 

HBO Nordics andre egenproduserte norske serie er blitt virkelighet. Velkommen til Utmark tar oss til et eller annet gudsforlatt lokalsamfunn i Nord-Norge. Med funky karakterer, kul cinematografi og et nokså engasjerende plot. For ikke å nevne et godt utvalg kjente norske skuespillere, og et par jokere. 

Traileren fremstiller Velkommen til Utmark som en mørk komedie med krimpreg. Men brorparten av komikken forsvinner i en form for sarkastisk preg. Den beste sammenligningen er å dra paralleler til første sesong av NRKs Lilyhammer i 2012. Og der denne serien høstet stor oppmerksomhet vil nok Utmark definitivt gjøre det samme.

IKKE HELT SOM EXIT: Tobias Santelmann i rollen som den alkoholiserte sauebonden Finn. Til venstre kan du skimte Stig Henrik Hoff som spiller Santelmanns nemesis, samen Bilzi. Den nye HBO Nordic-serien Velkommen til Utmark har premiere 17. april. Foto: HBO Nordic

Velkommen til Utmark

Hva

Mørk, norsk komi- og dramaserie på åtte episoder. 

Hvem

Serien er skrevet av den danske manusforfatteren Kim Fupz Aakeson (Kraftidioten) og regissert av islandske Dagur Kári (Virgin mountain). I hovedrollene er Alma Günther, Stig Henrik Hoff, Marie Blokhus og Tobias Santelmann.

Hvor

Strømmes hos HBO Nordic fra 17. april 2021.

Hvorfor

Herlig norsk TV-serie du ikke burde gå glipp av. 

Kjente fjes

Serien, som har premiere på HBO 17. april, inneholder en rekke kjente norske hjørnesteiner. Hva med Tobias Santelmann i en nokså omvendt karakter – en alkoholisert sauebonde – enn vi nettopp har sett han i Exit? Eller Stig Henrik Hoff (Beforeigners) som hardbarket reinbonde og spritsmugler. For ikke å nevne Marie Blokhus (Den 12. mann). Og Alma Günther (Side om side) som seriens yngste, men også den mest fornuftige. 

HERLIG PÅ SKJERMEN: Utmark er på noen måter en klassisk norsk TV-serie, men innfrir på flere måter enn vanlig. Blant annet er cinematografien ypperlig. En strålende jobb er også gjort av rekvisitørene og kostymedesignerne, som hjelper på autentisiteten i den ellers litt absurde historien. Her er Gard Bjørnstjerne Eidsvold i rollen som halliken Stein. Foto: HBO Nordic

Den største historielinjen i serien følger ekteparet Siri og Finn, og deres datter Alma. De bor i Utmark, et lite tettsted fult av merkelige folk – ett eller annet sted nord i Norge. Finn er glad i flasken og Siri utro med den lokale reinbonden/spritsmugleren Bilzi. Alma prøver å holde styr på sine foreldre i villrede, samtidig som en rekke mystiske hendelser finner sted i lokalområdet. 

Men er det en komedie? Traileren presenterer serien i det minste som en mørk versjon av det. Etter å ha sett alle episodene kan det nok diskuteres. Utmark er defintivt et drama, med et klinkende klart satirisk blikk. Dandert av en del gode comedic reliefs, som sikrer at seeren får kjenne på store deler av følelsesspekteret.

Se flere bilder fra serien i bildekarussellen under:

Mektig bra

Det er mye som klaffer i Velkommen til Utmark. Skuespillet er gøyalt (om ikke litt typisk norsk og flatt) og estetikken strøken. Serien bærer preg av det som nok er et gledelig produksjonsbudsjett. En rekke bi-roller gir ekstra dimensjoner til serien – blant andre to øst-europeiske prostituerte, Elena (May-Linda Kosumovic) og Drita (Rozafe Chelaj), som jobber under halliken Stein (Gard Bjørnstjerne Eidsvold). For ikke å glemme storbylæreren Kari som ankommer tettstedet for å finne ro (noe hun ikke umiddelbart møter), spilt av Kamilla Gronli Hartvig. Henriette Steenstrup hilser også innom som menneskesmugler. 

HELTINNEN: Alma Günther i rollen som Marin, Finn og Siris datter. <strong>Foto: HBO Nordic</strong> (1 / 4)
HELTINNEN: Alma Günther i rollen som Marin, Finn og Siris datter. Foto: HBO Nordic

En stereotyp

Serien er ikke bare ment for norsk publikum. Velkommen til Utmark lanseres også senere på HBOs streamingplattformer utenfor Nordic-avdeling. 

Noen typisk norske stereotypifisering vil man kanskje derfor himle litt med øynene av. Mens utenlandsk publikum sikkert finner det svært underholdende. Utmark kan isåfall slenge seg på listen over norske eksportsuksesser, hvor vi allerede finner serier som Vikingane (eller Norsemen på engelsk), Lilyhammer, Skam, The heavy water war og En natt.

Verdt å se. 


Premium
TV