+ mer
Vinmonopolet gjør ekthetskontroll av vin i forbindelse med auksjonene Foto: Ivan Kverme

Vil du betale 75.000 kroner eller mer for en flaske vin?

Se auksjonslisten for årets første vinauksjon.

Totalt skal 1978 flasker skal auksjoneres bort. Prisvurderingene strekker seg fra 200 kroner til 75.000 kroner for de mest eksklusive flasker av den legendariske årgangen 1929 fra Chateau Latour magnum og Romanee-Conti Grand Cru 1993.  

Årgangene spenner seg fra den eldste 1911 Chateau Gruaud Larose, via en rekke viner med årgang 1929, 1934 før alle tiår er representert med 2019 av Gilde Juleaquavit.  Auksjonene foregår digitalt på Blomqvists plattform og gjennomføres av Vinmonopolet.

 Auksjonslisten finner du her (ekstern link Vinmonopolet)

Stor pågang

Vinene til auksjonen kommer fra privatpersoner som selger på grunn av et arveoppgjør eller vininvestorer som spekulerer i prisoppganger.  Kjøperne av vinen er i all hovedsak menn som samler på vin eller dem som har som hobby drikke dyr og gammel vin. Pågangen til årets første auksjon er så stor at Vinmonopolet allerede i mai vil arrangere en ny auksjon.

Sikker investering

Selv om det ikke gjelder alle viner har de seneste 40 årene med vinpriser steget mer enn dagens forventede børsavkastning.  De seneste 40 årene har Statistisk sentralbyrås vinprisindeks steget med 4,2 prosent årlig, mens den samlede inflasjonen har ligget på 3,7 prosent. Til sammenligning er dagens forventede avkastning på norske aksjer bare 3,6 prosent, basert på den tiårige obligasjonsrenten og Norges Banks estimat for markedets risikopremie.

– Flere ettertraktede viner er i ferd med å havne i nærheten av en øvre grense for hva markedet er villig til å betale, og vil trolig stige mindre i verdi i tiden fremover, kommenterte produktsjef Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet til Finansavisen i fjor

Sara Frimanslund jobber med ekthetskontroll av vin i forbindelse med vinmonopolets auksjoner Foto: Iván Kverme

Siden 2013

Vinmonopolets auksjoner starter 1.februar og avslutter 10.februar for Bordeaux og Burgund før all øvrig vin, brennevin og øl auksjoneres bort dagen etterpå.  Startprisen er 80 prosent av verdivurderingen. Vinen vurderes ut fra norske priser, internasjonale auksjonspriser, lagringsforhold, flaskens tilstand og er en skjønnsmessig vurdering gjort av Vinmonopolets eksperter.   Vinmonopolet har siden vinauksjonene startet i 2013 hatt en omsetning 87,5 mill kroner frem til september 2020. Hele 72.082 flasker er auksjonert bort

Premium
Vin