<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekorder i kø for matprisene

Krig, energipriser, uvær og sterk etterspørsel gjorde 2022 til et rekordspekket år for verdens matvarepriser. Likevel: Prisene har falt i ni måneder på rad nå.

Publisert 6. jan. 2023
Oppdatert 6. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 373 ord
Article lead
lead
REKORDER: Mais- og hveterekorder bidro til at kornprisene nådde helt nye høyder i 2022. Her en maishandler ved et marked i Islamabad i Pakistan. Foto: Bloomberg

FN-organisasjonen FAOs månedlige matprisindeks falt 1,9 prosent i desember. Det var niende måned på rad med matprisnedgang, etter at krigen i Ukraina hadde sendt prisene rett til værs og ny rekord i mars.

Indeksen sank til 132,4 poeng i desember. Det er også 1,0 prosent ned fra desember 2021. Snittet for hele 2022 ble imidlertid på 143,7 poeng, som er hele 14,3 prosent over gjennomsnittet fra 2021.

«Roligere matvarepriser er velkomment etter to svært volatile år», kommenterer sjeføkonom Máximo Torero i FAO.

Flere nye rekorder

Han mener det er viktig å fortsatt fokusere på å dempe verdens matusikkerhet, ettersom prisene stadig er relativt høye og enkelte kategorier er nær nye prisrekorder.

I løpet av 2022 nådde hvete- og maisprisene begge nye rekorder, som bidro til at 2022-snittet for hele kornkategorien ble det høyeste som hittil er registrert. Forrige rekord fra 2011 ble slått med 8,8 prosent.

Betydelige markedsforstyrrelser, økt usikkerhet, høyere energikostnader, ugunstig vær og stadig sterk global etterspørsel trekkes frem som årsaker til rekordutviklingen.

Også for kategorien vegetabilske oljer ble det ny rekord i 2022. Snittprisen gjennom fjoråret var 13,9 prosent høyere enn i 2021.

De gjennomsnittlige prisene for meierivarer og kjøttvarer økte med henholdsvis 19,6 og 10,4 prosent fra 2021, til de høyeste årsnivåene som er registrert for disse kategoriene siden 1990. Sukkerprisene i fjor var dessuten de høyeste siden 2012.

Oljesmurt nedgang

Prisnedgangen i desember ble drevet av prisene på vegetabilske oljer, som sank 6,7 prosent fra november – til sitt laveste nivå siden februar 2021.

Kornprisene medvirket med en nedgang på 1,9 prosent fra november til desember – selv om risprisene steg.

Også for kjøttvarer var det et prisfall – på 1,2 prosent. Her trakk de globale prisene for storfe og fjærfe ned, mens svin og sau ble dyrere i desember.

Storfeprisene ble påvirket av svak global etterspørsel, mens det FAO omtaler som «mer enn tilstrekkelige eksportforsyninger» presser fjærfeprisene ned. Svineprisene ble på sin side løftet av sterk høytidsetterspørsel, spesielt i Europa, ifølge organisasjonen.

Meierirekyl

For meierivarer og sukker var det imidlertid prisoppgang fra november til desember.

Meierivareprisene steg 1,2 prosent – etter fem strake måneder med fall.

For FAOs sukkerprisindeks var det en økning på 2,4 prosent, hovedsakelig på grunn av bekymring knyttet til ugunstig vær i India og forsinkelser i produksjonen i Thailand og Australia.