<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Britiske husholdningers gjeld bikket ny billion-grense

Aldri før har den vært så høy som nå, hvor den er nesten like stor som nasjonens samlede økonomi.

Publisert 27. mars 2023
Oppdatert 27. mars 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 220 ord
ENSOM GANGE: En enslig vandrer i Stratford-upon-Avon i Warwickshire tidligere i år. Den britiske husholdningsgjelden er nå på sitt høyeste noen sinne, noe som merkes godt for innbyggerne på øyriket. FOTO: NTB

Britiske husholdningers gjeld har steget til over 2 billioner pund for første gang, skriver City AM.

I norske kroner tilsvarer et slikt beløp 25.795 milliarder kroner.

Det skal ifølge avisen være britenes heftige bruk av kredittkort for å finansiere sine økte utgifter som har ført til gjeldseksplosjonen.

Hele den britiske økonomien er på 2,2 billioner pund, dermed er gjelden for britiske husholdninger nå tett på å være like stor. Det er Office for National Statistics som har brukt tall og data fra PwC for å gjøre undersøkelsen. 

Hvert 8. pund av 10 i utestående gjeld er knyttet til boligkjøp og det siste året har denne gjelden steget med fire prosent, skriver avisen.

Høyere gjeld er ikke nødvendigvis dårlig for en økonomi, om inntektene på sin side stiger raskere enn gjeldsoppbyggingen. Lønnsveksten i Storbritannia er på formidable syv prosent, men den viskes nesten ut av at prisene har økt med 10,4 prosent det siste året.

PwC sier til City AM, at mangel på tilgjengelig kreditt, er blant forbrukernes største bekymringer akkurat nå.

– Med inflasjonen som fortsetter å redusere hvor langt pengene i folks lommer strekker seg, pluss husholdningenes gjeld som nå overstiger 2 billioner pund for første gang, ønsket vi å forstå hvordan forbrukerne håndtere sin personlige økonomi, sier Simon Westcott, leder for strategi og finansielle tjenester i PwC i Storbritannia.