<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ingen som har tjent en ærlig skilling bør skattes ihjel

– Noen må bli igjen her hjemme og ta opp kampen for et fornuftig skattesystem, sier laksegründer Roger Hofseth. Kampen om formuesskatten er bare såvidt begynt, varsler han.

Publisert 30. juli 2023
Oppdatert 1. aug. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 803 ord
FORSTÅ LOGIKKEN: – Vi subsidierer produksjon av kjøtt som vi ikke skal spise, mens vi skattlegger bærekraftig produksjon av sunn fisk, sier Roger Hofseth. Foto: Elisabeth Sperre Alnes

1. Er norske skatter nå så høye at du kunne vurdert å flytte fra Norge til Sveits? Og hvor stor formue måtte du eventuelt hatt før du mener det er verdt det?

– Jeg trives best ved havet og mener at Sveits er for landkrabber. Noen må bli igjen her hjemme og ta opp kampen for et fornuftig skattesystem.

2. Det har vært mye bråk om det norske skattesystemet. Hvordan ville du kort ha endret det norske skattesystemet?

– Synes du det har vært bråk? Vi har jo bare så vidt begynt! I Aksjon for Norsk Eierskap slåss vi for at nye generasjoner skal få oppleve gleden over å skape verdier. Vi skal fjerne formuesskatt på arbeidende kapital, og bytte ut grunnrenteskatten med en miljøordning som fremmer lukket oppdrett i sjø, slik at vi som bor her fortsatt får lyst til å investere i Norge.

Mini-CV

Navn: Roger Hofseth (48). 

Bakgrunn: Startet med to tomme hender i 2000. Har gjennom 23 år ledet og bygget opp Hofseth-konsernet, som driver innenfor oppdrett, salg og videreforedling av laks og lakseprodukter.

3. Erna Solberg sitter stille i båten og Høyre stiger på meningsmålingene. Hva bør hun gjøre frem til valget i 2025? Og hva bør Jonas gjøre?

– Jonas bør fortsette som statsminister til stortingsvalget i 2025, sånn at vi aldri glemmer hvordan det var.

4. Olav Thon fylte 100 år den 29. juni og går fortsatt regelmessig på jobb. Bør også vi andre jobbe lenger?

– Ja, selvfølgelig skal vi jobbe lenger. Folk må få være med å skape til krampa tar dem. Spis fisk og stå på. Lediggang er roten til alt ondt.

5. Norges Bank hever stadig styringsrenten. Er det nok nå, eller må vi øke mer for å forsvare kronekursen?

– Heldigvis har vi en uavhengig sentralbank. 30. juni varslet Norges Bank at den vil redusere salget av kroner. Hva med å slutte helt, som en test på et alternativ til renteheving?

6. Årets jordbruksoppgjør endte på 4,1 milliarder kroner. Bøndenes inntekter øker med 23 prosent. Bør nordmenn kunne betale mer for matvarene?

– Vi subsidierer produksjon av kjøtt som vi ikke skal spise, mens vi skattlegger bærekraftig produksjon av sunn fisk. Forstå logikken! Bruk heller pengene på å hjelpe nytenkende norske bønder ut i verden.

7. Forsvarssjefen har bedt om 8 milliarder kroner ekstra hvert år i ti år fremover. Holder det, med vår grense mot Russland, eller burde vi ha brukt enda mer?

– 8 milliarder i året er billig. Sett i gang og kjøp materiell, kuler og krutt!

8. SV har bedt skatteflyktningene ryke og reise. Er du enig, eller er det heller noen politikere du vil ønske god tur bort, og i så fall hvorfor?

– Norge er et stort land med få mennesker, og vi skal ta vare på alle. Men noen politikere trenger voksenopplæring. Dem ønsker vi velkommen til Hofseth Videregående: Første året er de ombord på fiskebåt. År to skal de drive en mellomstor bedrift i Utkant-Norge med overskudd etter skatt. Tredje året skal de på rundtur i USA og selge norsk fisk og forklare kundene hvorfor prisene plutselig har gått i været. De får komme hjem når de er utsolgt. Kandidatene som består, kan få holde roret i AS Norge.

9. Stortingsrepresentantene har en årslønn på en million kroner. Får man de beste på dette lønnsnivået? Ville det vært tilstrekkelig for at du ville tatt plass på Stortinget?

– Den som sitter på Stortinget på grunn av lønnen, er feilrekruttert. Jeg har selv en årslønn på en million, men har for mye lopper i blodet til å sitte på Stortinget.

10. Hangarskipet USS «Gerald R. Ford» drives av to atomreaktorer som forsyner skipet med kraft tilsvarende 415.000 husstander i 30 år uten tilførsel av energi. Bør atomkraftverk tillates i Norge?

– Etter at private krefter har fått slippe til det seneste tiåret, har kjernekraftteknologien utviklet seg med syvmilssteg. La oss utrede energialternativer som ikke går på bekostning av natur og klima. Kjernekraft ville monne.

11. Idrettstoppene Viktor Hovland, Erling Braut Haaland og Casper Ruud tjener flere hundre millioner i året som følge av høye TV-inntekter. Bør de få beholde alle pengene selv, eller bør slike ekstraordinært høye idrettsinntekter ilegges en form for grunnrenteskatt til fordeling på barneidretten i Norge, som tross alt var med å skape stjernene?

– Ingen som har tjent en ærlig skilling bør skattes ihjel. Private bedrifter over hele Norge har alltid sponset barneidrett og lokale idrettslag. Hvis staten sluttet å flå selskapene, ble det mer til lokalsamfunn, fotballklubben og håndballaget.

12. Vi må ha med sommervinen også. Hvilken vin er din favoritt, og hva koster flasken?

– For meg er alkohol først og fremst et middel mot flyskrekk. Da drikker jeg hva som helst i moderate mengder for å gjøre lengre turer enklere. Ellers drikker jeg det som blir servert.